Connect with us

Hrvatska

Capak: Danas očekujemo rekordan broj zaraženih koronavirusom

Objavljeno

-

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u srijedu ujutro da se danas ponovno očekuje rekordan broj zaraženih koronavirusom.

“Danas ponovno očekujemo rekordan broj, do jučer navečer imali smo brojku koja to pokazuje”, rekao je Capak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” gdje je bilo riječi o novim mjerama za ugostiteljske objekte.

Istaknuo je da se nove mjere uvode kako bi se spriječio eksponencijalni rast te istaknuo primjer Češke gdje je u 10-ak dana broj zaraženih narastao s 500 na 5000.

“Naš cilj je da smanjimo brojke i zato uvodimo nove mjere, vrlo pažljivo”, rekao je Capak i dodao da su prije toga sedam dana razgovarali s ugostiteljima o tome kakve mjere bi bile prihvatljive.

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić uzvratio mu je da se ugostitelji osjećaju “razočarano i izdano” jer mjera kojom se određuju četiri metra četvorna za gosta de facto znači se se ugostiteljski objekt može zatvoriti.

“To je donešeno zadnji dan na stol kao gotova preporuka. Fizička udaljenost od 1,5 m bila je mjera s kojom se moglo raditi. Objekt koji može ugostiti 100 ljudi, sada može ugostiti 11 ili 12 ljudi, to je jako daleko od rentabilnosti”, pojasnio je.

Capak je odgovorio da mjera “možda je malo restrikitivna” i da se o tome može razgovarati te istaknuo kako je siguran da će se naći način da klubovi funkcioniraju i ostvaraju zaradu te podsjetio da se ta mjera i ne odnosi na male, tzv. nano kafiće te je izrazio spremnost za daljnje razgovore pozivajući predstavnike ugostitelja da napišu svoje prijedloge.

“Hoće li biti negdje 4m ili 3,20 metra, siguran sam da inspektori neće okolo hodati s metrom i mjeriti. Nije nam cilj kažnjavanje i represija”, rekao je pomoćnim ministra Damir Trut i dodao kako s dosad vrlo malo kažnjavali ugostitelje i da je bilo riječ o 10-ak kazni u osam mjeseci te usmenim upozorenjima.

“Upozoravamo, molimo, sugeriramo da se ljudi pridržavaju mjera”, dodao je, a Jakominić mu je uzvratio kako je zapravo bilo propisano 30.000 kazni kad su u Prigorsko-goranskoj i Istarskoj županiji svi ugostitelji “zaštopani” samo zato što se neki drugi nisu pridržavali mjera.

“Nije pošteno da budemo kažnjeni zbog nekoliko izuzetaka” dodao je.

Krunoslav Capak osvrnuo se i na to što nije dozvoljen plesni podij rekavši kako je primjerice na svadbama dopušten ples mladenaca i njihovim roditeljima. Dodao je i kako su morali uvesti neka ograničenja jer kad se svi uhvate u kolo infekcija se proširuje.

Dodao je i da su to privremene mjere koje se moraju donositi ako se ne želi eksponencijalni rast. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari