Connect with us

Politika

Čapljina u srcu i HRS napustili HNS

Objavljeno

-

Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu, koje (od ukupno 600 članova HNS BiH, op hms) imaju ukupno 21 vijećnika i zastupnika, napustile su Hrvatski narodni sabor.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kazao je kako su na današnjem, 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odbijene sve tri točke dnevnog reda koje je ta stranka predložila.

Rečeno je da će se o tome raspravljati u izvještaju i rezoluciji, no to se nije učinilo. Predložili smo izmjene teksta Rezolucije koje predsjedavajući uopće nije dao na glasanje. Prema tome, što mi imamo tu raditi? Mogli su ovo zasjedanje organizirati u stranačkim prostorijama, a ne u ovoj “konzervi” bez klime, i informaciju putem e-maila samo proslijediti dalje – kazao je Raguž.

Po njegovim riječima, zastupnici HRS-a nisu podržali tekst Rezolucije, koja je usvojena na izvještajnom saboru HNS-a, jer se radi o sterilnom dokumentu koji se usvaja svake dvije godine reda radi.

Protivimo se iz razloga što smo prije ove rezolucije periodično svake dvije godine imali apsolutno iste dokumente, isto sterilno napisane, a koje su ostale manje vrijedne od mrtvog slova na papiru, što sam iznio i za govornicom. Osobno imam dva problema s ovom rezolucijom, prvi je što je napisana, opet naglašavam, sterilno, ljudi od nas očekuju konkretan odgovor, a mi dajemo neke površne strateške stvari – navodi Raguž.

Drugi problem je, kako je kazao, ono što nije napisano u Rezoluciji.

Tu mislim na ispit savjesti, odnosno što je napravljeno u posljednjih osam godina neprekidnog mandata hrvatskih legitimnih predstavnika u tijelima vlasti. Odgovor je – apsolutno ništa. Stvar koju smo ovdje pokušali napraviti je da u krovnu političku instituciju Hrvata u BiH unesemo dozu demokratizacije, ali očigledno to jednostavno nije moguće. HNS je postao institucija jedne stranke koja za cilj ima ukinuti bilo kakvu drugačiju misao i drugačiju političku praksu u BiH i koja za isključivi cilj ima osobne i stranačke interese, a ne interese naroda – istaknuo je Raguž.

Predsjednik Čapljinske neovisne stranke – Čapljina u srcu Mirko Vasilj kazao je kako se HNS ne bavi pravim temama te da ne vidi smisao daljnjeg sudjelovanja u radu te organizacije.

Danas nismo dobili priliku raspravljati o klijentelizmu, korupciji i nepotizmu vladajućih struktura unutar hrvatskog korpusa. Nama je osnovno naše nečinjenje unutar navedenog korpusa, a to uopće nisu teme i točke dnevnog reda niti je bilo prigode o njima raspravljati. Prava borba za hrvatske nacionalne interese počinje ako mi prvo revidiramo sami sebe, a u okviru ovakvog HNS-a očito nemamo pravu priliku, iskreno nam je žao, ali ne vidimo se dalje tu – kazao je Vasilj. /Fena/HMS/

Hrvatska republikanska stranka (HRS) oglasila se danas priopćenjem u kojemu navodi razloge istupanja iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH:

“Vezano za jučerašnje održavanje Sabora HNS-a, zbog tendencioznih medijskih napisa, ali i pojašnjenja prema javnosti, osjećamo potrebu reagirati.

Tekst Rezolucije HNS-a koja je jučer usvojena zastupnici su dobili dan ranije u 19.00 sati. Dnevni red, kao i Poslovnik o radu je dobiven na samoj sjednici. Unatoč dobroj volji i spremnosti na pomoć i suradnju prethodnih dana, u potpunosti smo izignorirani kada se radilo o definiranju sadržaja ovih dokumenata.

S toga smo na samoj sjednici HNS-a iskoristili poslovničko pravo i predložili dopune dnevnog reda s točkama:

Zastupljenost Hrvata u zajedničkim institucijama;
Odnos Republike Hrvatske i Hrvata u BiH;
Demografska strategija Hrvata u BiH.
Prijedlog je odbijen, s isprikom kako će se o istima diskutirati prigodom rasprava o Izvješćima i Rezoluciji, što na kraju nije napravljeno.

Prigodom točke o samoj Rezoluciji, predložili smo izmjene iste te ih, ponovno sukladno Poslovniku, uputili u proceduru. Predsjedavajuća u tom trenutku gđa Borjana Krišto iste uopće nije uzela u obzir, kamoli dopustila glasovanje o istima. Predsjednik HRS-a je tražio riječ kako bi uputio repliku i tražio glasovanje po prijedlogu, gđa Krišto mu je odbila dati pravo na riječ i repliku. Kasnije se predsjednik HRS-a obratio g. Draganu Čoviću sa istom namjerom, ponovno je pravo na repliku odbijeno.

HRS je jučer ponudio demokraciju HNS-u, što je totalitarnim načinom grubo odbijeno. Ponudili smo svoja rješenja, tražili glasovanje o istima, nije nam dopušteno. Ne vidimo u čemu bi bio problem, neka nas se preglasa. Dakle, očigledno je da je g. Čović totalitarizam i diktaturu koju provodi u svojoj stranci samo preslikao na HNS. U tome nećemo i ne želimo sudjelovati.

Želimo sav uspjeh g. Čoviću u pregovorima oko izmjena izbornog zakona i Ustava, u nadi da će makar dio besramne retoričke oštrine koju je koristio javno napadajući na osobnoj razini predsjednika HRS-a Slavena Raguža, koristiti i prema Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i sličnima. Pokušali smo pronaći jedan primjer da je g. Čović ikoga onako javno na osobnoj razini napao, kao jučer Slavena Raguža, nismo ga pronašli. Također, nikada i nigdje nećete pronaći, pa ni u jučerašnjem govoru, da je Slaven ili bilo tko iz HRS-a na osobnoj razini napao bilo koga. O djelima i ulogama u društvu i politici se može razgovarati, o osobama suditi može samo dragi Bog.

S toga smo odlučiti ne biti dio ovoga što je HNS postao. Alat u rukama jedne stranke. HRS se bezbroj puta dokazao kao branitelj hrvatske konstitutivnosti i legitimiteta, kao borac protiv bošnjačko nacional socijalističke politike, prema tome uzalud su etikete izdajnika i sarajevskih plaćenika koje nam se pripisuju putem partijskih medijskih kuća i komentatora.

Hrvatima je potrebna autentična politika, koja ima za cilj dobrobit svoga naroda i dobrobit čovjeka, a to je HRS. Jučer smo to pokazali i u tome nas nije podržala samo ČNS, nego i dosta neovisnih hrvatskih zastupnika koji su bili prisutni na sjednici HNS-a

HDZ-u BiH, zajedno sa svim priljepcima, želimo uspjeh u daljnjem radu u HNS-u. Vidimo se na izborima!” napisali su u reagiranju iz HRS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari