Pratite nas

Naši u svijetu

Capricija Penavić Marshal – Hrvatica iz Bijele kuće

Objavljeno

na

Baka Penavić plela je i čarape za Clintonove

U ormarima američkih predsjednika ne manjka dizajnerske odjeće, No u onima bivšeg predsjednika Billa Clintona i supruge Hillary spremljene su i posebne čarape i puloveri. Isplela ih je baka Penavić iz Širokog Brijega, a u Bijelu kuću su stigli kao dar oca Capricije Penavic Marshall, Hrvatice iz Širokog Brijega koja je u dvije američke administracije zauzimala najviša mjesta, piše Vecernji.hr

Za posjeta Hrvatskoj krajem 2012., Hillary Clinton ju je predstavila kao dobru prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći, hercegovački – čula mnogo o Hrvatskoj.

– Imam puno rođaka. Sinoć sam upoznala još dvoje, nisam ih ni znala – govori nam Capricia Penavic Marshall u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, odmah nakon škole pridružila se Clintonovoj kampanji. Kad je Bill Clinton ušao u Bijelu kuću, Hillary ju je odabrala za “društvenu tajnicu”, desnu ruke prve dame. Za Obame je preuzela vođenje Bijele kuće, kao šefica protokola. I tako je Capricia u Bijelu kuću donijela Hrvatsku.

– Tata je otišao SAD, zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu. Tako ja odgajam svog sina. Ali i u SAD-u smo živjeli hrvatski – u Clevelandu smo išli u hrvatski klub, na nogometne utakmice. Potom bi se jelo, plesalo… – govori.

Suprotno od tate Frane

Otac ju je zarazio politikom. Kad se počelo govoriti o kandidatu demokratske stranke Billu Clintonu, slušao ga je i tata.

– Bili smo na suprotnim stranama, on je bio za Reagana, a ja za Cartera i konstantno bismo vodili diskusije. Kad sam mu pokazala video s Billom Clintonom, zastao je i rekao: “To je taj, on će pobijediti, moramo biti jako oprezni” – smije se Capricia.

– I tad sam odlučila. Rekla sam, to je to, ja ću raditi za njega.

patricija marshall penavićFoto: Goran Jakuš/Pixsell; S Hillary je ‘kliknula’ zbog kvara zrakoplova, ali i ludo brze vožnje

Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas.

– Srela sam Hillary. Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A ona me oduševila: bila je među stotinu najboljih odvjetnika, puna energije, artikulirana, njezin program je bio izvrstan. Tad sam si rekla: Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu. U timu je bilo tek nekoliko ljudi, tako da sam radila sve – govori Capricia.

Zbližio ih je – kvar zrakoplova.

– Zapravo sam ja bila zadužena za komediju – ističe. – Prvi, ali prvi put koji sam joj organizirala bio je za Louisianu. Stigla sam ranije, došla u zrakoplovnu luku, kad čujem kako netko viče: Zrakoplov joj slijeće na drugi aerodrom. O Bože. Trk u auto. Našla sam je, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Vikala je: Uspori, uspori! Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista “kliknule”.

Capricia je bila Hrvatska u malom, ali su i Clintonovi i Obamini ipak o “starom kraju” najviše naučili od Capricijina oca.

– Donosio bi stvari. Donio je Clintonima u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela baka, ali i vino. Usto, moj tata priča. Priča o Hrvatskoj, o zemlji, o povijest, i to je njima bio primarni izvor informacija – govori. Vino je izvrsno, ali ni ostala hrvatska hrana nije nimalo loša. Dapače…

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari