Pratite nas

Naši u svijetu

Capricija Penavić Marshal – Hrvatica iz Bijele kuće

Objavljeno

na

Baka Penavić plela je i čarape za Clintonove

U ormarima američkih predsjednika ne manjka dizajnerske odjeće, No u onima bivšeg predsjednika Billa Clintona i supruge Hillary spremljene su i posebne čarape i puloveri. Isplela ih je baka Penavić iz Širokog Brijega, a u Bijelu kuću su stigli kao dar oca Capricije Penavic Marshall, Hrvatice iz Širokog Brijega koja je u dvije američke administracije zauzimala najviša mjesta, piše Vecernji.hr

Za posjeta Hrvatskoj krajem 2012., Hillary Clinton ju je predstavila kao dobru prijateljicu od čijeg je tate Franka – Vrane po domaći, hercegovački – čula mnogo o Hrvatskoj.

– Imam puno rođaka. Sinoć sam upoznala još dvoje, nisam ih ni znala – govori nam Capricia Penavic Marshall u Zagrebu nakon inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Capricia je impresivne karijere – odvjetnica, odmah nakon škole pridružila se Clintonovoj kampanji. Kad je Bill Clinton ušao u Bijelu kuću, Hillary ju je odabrala za “društvenu tajnicu”, desnu ruke prve dame. Za Obame je preuzela vođenje Bijele kuće, kao šefica protokola. I tako je Capricia u Bijelu kuću donijela Hrvatsku.

– Tata je otišao SAD, zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što mi je običaje domovine učinio dijelom života, što me kao dijete vodio u Hercegovinu. Tako ja odgajam svog sina. Ali i u SAD-u smo živjeli hrvatski – u Clevelandu smo išli u hrvatski klub, na nogometne utakmice. Potom bi se jelo, plesalo… – govori.

Suprotno od tate Frane

Otac ju je zarazio politikom. Kad se počelo govoriti o kandidatu demokratske stranke Billu Clintonu, slušao ga je i tata.

– Bili smo na suprotnim stranama, on je bio za Reagana, a ja za Cartera i konstantno bismo vodili diskusije. Kad sam mu pokazala video s Billom Clintonom, zastao je i rekao: “To je taj, on će pobijediti, moramo biti jako oprezni” – smije se Capricia.

– I tad sam odlučila. Rekla sam, to je to, ja ću raditi za njega.

patricija marshall penavićFoto: Goran Jakuš/Pixsell; S Hillary je ‘kliknula’ zbog kvara zrakoplova, ali i ludo brze vožnje

Mlada pravnica krenula je ravno u Arkansas.

– Srela sam Hillary. Nitko nije htio raditi sa supružnikom, svi su htjeli raditi za kandidata. A ona me oduševila: bila je među stotinu najboljih odvjetnika, puna energije, artikulirana, njezin program je bio izvrstan. Tad sam si rekla: Želim biti tu i pomoći njoj da pomogne njemu. U timu je bilo tek nekoliko ljudi, tako da sam radila sve – govori Capricia.

Zbližio ih je – kvar zrakoplova.

– Zapravo sam ja bila zadužena za komediju – ističe. – Prvi, ali prvi put koji sam joj organizirala bio je za Louisianu. Stigla sam ranije, došla u zrakoplovnu luku, kad čujem kako netko viče: Zrakoplov joj slijeće na drugi aerodrom. O Bože. Trk u auto. Našla sam je, a onda manijakalno vozila do mjesta sastanka. Vikala je: Uspori, uspori! Kad se te večeri trebala vratiti kući, zrakoplov se pokvario. Tako smo nas dvije same sjedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista “kliknule”.

Capricia je bila Hrvatska u malom, ali su i Clintonovi i Obamini ipak o “starom kraju” najviše naučili od Capricijina oca.

– Donosio bi stvari. Donio je Clintonima u Bijelu kuću čarape i vestu koje je isplela baka, ali i vino. Usto, moj tata priča. Priča o Hrvatskoj, o zemlji, o povijest, i to je njima bio primarni izvor informacija – govori. Vino je izvrsno, ali ni ostala hrvatska hrana nije nimalo loša. Dapače…

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari