Pratite nas

Događaji

Carigradski patrijarh u Zagrebu otvorio konferenciju o holokaustu, došao i Vučićev ministar za Hrvatsku

Objavljeno

na

Carigradski patrijarh Bartolomej došao je u petak u Zagreb gdje je otvorio konferenciju o problemu holokausta.

Na konferenciji se pojavio i srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Carigradski patrijarh Bartolomej otvorio je konferenciju na kojoj će govoriti i direktor Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff te mnogi povjesničari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti iz Poljske, Rusije, Rumunjske, Hrvatske, Izraela, BiH i Srbije.

Konferencija se održava pod nazivom “Novomučenici: perspektiva II” u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarine Kantakuzine Branković”.

U subotu će Bartolomej i srbijanski patrijarh Irinej služiti liturgiju u Jasenovcu u povodu, kako navodi SPC, obilježavanja 75. obljetnice stradanja svetih mučenika jasenovačkih. Tog dana će Bartolomej posvetiti i episkopski dvor u Pakracu.

“Ovo je sigurno vjerski događaj godine. Dolazi lider pravoslavnog svijeta koji nosi titulu prvi među jednakog. Iako je njegova titula figurativna jer se sve odluke u biti donose u Moskvi.

Ako dolazi iz konteksta da se u Hrvatskoj susreču Pravoslavna i Katolička crvka, pa ako hoćete hrvatski i srpski narodi koji imaju dosta zapletene odnose, njegov dolazak u duhu dijaloga je doista za pozdraviti”, rekao je za N1 novinar Večernjeg lista, Darko Pavičić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati