Connect with us

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Ne tražim azil, tražim od Europe da reagira

Objavljeno

on

Španjolska civilna garda pretražila je jutros lokalna sjedišta katalonske policije, u sklopu istrage o referendumu o neovisnosti kojega je Madrid proglasio neustavnim, a španjolska vlada najavila je za popodne izvanrednu sjednicu.

Stranka smijenjenoga katalonskog čelnika Carles Puigdemonta najavila je da će izaći na izvanredne izbore u Kataloniji koje je za dva mjeseca sazvala španjolska vlada.

Katalonski čelnici bježe iz zemlje nakon što je državno odvjetništvo podignulo optužnice zbog pobune, za što bi mogli dobiti i do 30 godina zatvora.

Sam Carles Puigdemont, koji se od jučer nalazi u Bruxellesu, obratio se javnosti i, među ostalim, rekao da nije došao u Belgiju tražiti azil, nego tražiti od Europe da reagira. glavni grad Belgije i Europske unije došao sam kako bi objasnio katalonsko pitanje, rekao je.

Puigdemont je istaknuo da ne pokušava pobjeći od pravosuđa, da su optužbe španjolskih vlasti protiv njega i katalonskog vodstva neutemeljene. Dodao je da prihvaća demokratski izazov izbora 21. prosinca i da će priznati rezultate tih izbora.

Središnja vlada u Madridu smijenila je katalonsko vodstvo nakon što su proglasili neovisnost Katalonije. Sve ovlasti katalonskih autonomnih vlasti privremeno je preuzela španjolska vlada do izbora za pokrajinski parlament raspisanih za 21. prosinca.

Španjolska civilna garda ušla je u sjedište katalonske autonomne policije u gradiću Sabadellu pored Barcelone i u nekoliko drugih postaja tražeći dokumente i prepisku između katalonskih policijskih dužnosnika vezane za referendum 1. listopada.

Katalonska policija odbila je tada nalog suda te nije spriječila stanovnike da glasuju na referendumu. Čelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero u međuvremenu je smijenjen te mu se sudi u Madridu.

Vijest da bi se Carles Puigdemont iz Bruxellesa trebao obratiti javnosti naišla je na podijeljene reakcije na ulicama Barcelone. Zasad je nepoznato hoće li zatražiti politički azil šaljući svijetu poruku o “represiji španjolske države”. “Još uvijek nismo odlučili, vidjet ćemo, imamo puno vremena”, rekao je njegov odvjetnik Paul Bekaert koji je, međutim, istaknuo kako je španjolska država pokušavala koristiti sudove u političke svrhe, no da ju je on u nekim ranijim slučajevima ekstradicije, koji su se odnosili na Baske, uspio poraziti.

Aktivistica Mila, koja je u ponedjeljak na malom trgu Sant Jaume u srcu Barcelone, očekivala prosvjede protiv mjera iz Madrida razočarana je Puigdemontovim činom. “Trebao je doći u ured i mirno braniti institucije. To bi mobiliziralo građane da ih i oni brane pa bi puno snažnija slika otišla u svijet”, kaže ispred zgrade vlade.

Srušene stranice katalonske vlade, građani se mobiliziraju na prosvjede

Ondje jučer nije bilo masovnog okupljanja, često viđenog zadnjih tjedana u Kataloniji, domu 7,5 milijuna ljudi. Katalonska nacionalna skupština (ANC), organizacija čiji je vođa u madridskom pritvoru zbog mobiliziranja prosvjednika tijekom referenduma o nezavisnosti, poručila je da neće “ustuknuti niti korak” od republike Katalonije.

Vladajuća katalonska koalicija “Zajedno za Da” potvrdila je izlazak na izbore 21. prosinca kako bi se na njima suprotstavila mjerama iz Madrida. Španjolska vlada sazvala je te izbore, temeljem članka ustava, kako bi s vlasti maknula pobornike nezavisnosti te ukinula proglašenje republike.

Tijekom iduća dva mjeseca španjolska ministarstva upravljat će katalonskom administracijom te bi ovaj tjedan trebala početi neslužbena kampanja. Izlazak na izbore čini se usuglašen među snagama za nezavisnost, čime se objašnjava izostanak masovnih prosvjeda jučer.

Internetske stranice katalonske vlade su srušene i ne mogu se otvoriti. Iz Madrida poručuju da katalonska vlada izabrana na izborima 2015. nema više ovlasti donijeti niti jednu odluku nakon što je proglasila nezavisnost u petak te nakon što je prošli vikend stupio na snagu članak ustava koji omogućuje središnjoj vladi stavljanje pod kontrolu bilo koju od 17 autonomnih pokrajina ukoliko neka od njih prekrši zakon iz ustava.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je kako Puigdemont može zatražiti politički azil u Belgiji, no da bi bilo veliko iznenađenje da ga dobije.

Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Puigdemonta za “pobunu”, “neposluh” i “malverzacije s javnim fondovima”, korištenima za organiziranje referenduma suprotnog španjolskom ustavu. Optužnica je na stolu suca u Madridu dok ju on ne prihvati te je Puigdemont slobodan putovati.

KATALONSKO VODSTVO POBJEGLO U BELGIJU?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari