Connect with us

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Ovo je atentat na demokraciju

Objavljeno

on

Smijenjeni predsjednik katalonske Vlade Carles Puigdemont zatražio je sinoć puštanje osmorice svojih ministara iz pritvora, nazvavši njihovo pritvaranje atentatom na demokraciju.

Tražim oslobađanje ministara (consellers) i kraj političkoj represiji. Ovo je teški atentat na demokraciju, naveo je Puigdemont u televizijskom obraćanju iz Belgije, koje je prenijela katalonska javna televizija TV3.

Puigdemont se nije jučer pojavio na sudu u Madridu, gdje su saslušana pa pritvorena osmorica članova njegove Vlade, uključujući potpredsjednika Oriola Junquerasa.

Njihovim obiteljima poslao je poruku podrške, a zagovornike neovisnosti Katalonije upozorio da budu spremni na dugu i čvrstu represiju. Ne samo da joj se moramo oduprijeti već joj se moramo suprotstaviti bez nasilja, mirom i poštivanjem svih mišljenja, rekao je Puigdemont.

Sutkinja u Madridu procijenila je da je pritvor neophodan jer postoji veliki rizik od skrivanja, promjene i uništenja dokaza, te zbog svjesnog i više od dvije godine planiranog počinjenja kaznenog djela.

U pritvoru je i deveti ministar smijenjene Vlade Santi Vila. On je jedini dobio mogućnost plaćanja jamčevine od 50.000 eura da se brani sa slobode, a taj bi novac trebao platiti danas.

Vila je bio zadužen za poduzeća, a ostavku je dao nekoliko sati prije nego je proglašena neovisnost te je jedini odgovarao na pitanja tužitelja, dok su ostali odgovarali samo na pitanja svoje obrane.

Tisuće ljudi izašle su navečer na trgove katalonskih gradova prijeteći općim štrajkom uz povike sloboda političkim zatvorenicima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari