Pratite nas

Hrvatska

Čarobni svijet kemije na FPMOZ-u

Objavljeno

na

Na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti 13. i 14. ožujka 2014. održavaju se drugi po redu Dani kemije.

[dropcap]F[/dropcap]akultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti kao članica Sveučilišta u Mostaru respektabilan je fakultet sa najvećim brojem studenata i nastavnog kadra. Osim nastavne aktivnosti i obrazovanja magistara edukacijskih znanosti nastojimo održati poveznicu između nas i naših diplomanata, sad profesora i nastavnika kemije u različitim školskim ustanovama. Zbog neminovne potrebe cijelo-životnog učenja želimo kadru tog profila pomoći u stručnom i pedagoškom radu.

Na predavanjima nastavnici  će čuti korisne savjete i smjernice u nastavi kemije. Slične edukacijske i savjetodavne tribine iz kemije, nažalost vrlo se rijetko održavaju od strane drugih obrazovnih institucija. Želimo čuti potrebe, probleme i prijedloge nastavnika koji su svakodnevno u nastavi. Povratne informacije su od izuzetne važnosti za bolje obrazovanje i pripremanje naših studenata u nastavni proces.

Kroz radionice „Čarobni svijet kemije na FPMOZ-u“ želimo prirodne znanosti približiti učenicima, pokazati da kemija nije pisanje smršenih i nejasnih formula, niti znanost koja radi samo opasne i složene pokuse. Predstavljamo kemiju kao suvremenu znanost koja je donijela dobrobit čovječanstvu. Pokusi su osmišljeni tako da učenike uvedu u svijet kemije na edukativan i zabavan način.

Naša inicijativa o promociji kemije naišla je na pozitivan odjek kod većine pozvanih srednjoškolskih profesora kemije koji su prihvatili sudjelovati i organizirati dolazak učenika na kreativne radionice. Ugostili smo 30-tak srednjoškolskih profesora i 200 njihovih učenika iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije. Nadamo se da će odabrani program za sve sudionike biti koristan i intelektualno stimulativan za drukčiji doživljaj prirodnih znanosti.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli organizirati Dane kemije, posebno Dekanu prof. dr. sc. Mariu Vasilju, djelatnicima fakulteta i donatorima na sveukupnoj potpori

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Molitva “Žrtva Borova naselja za Domovinu”

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod nekadašnje zgrade Borovo Commercea, gdje je 1991. bilo sklonište i pričuvna bolnica, obilježena je 26. obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje.

Zatim su sudionici u koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske gdje je misu zadušnicu predvodio fra Ilija Vrdoljak. Nakon mise je uslijedilo bacanje vijenca u Dunav u Borovu te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja iz koje su 2001. ekshumirane 24 žrtve velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Obilježavanje “Žrtve Borovo naselja za domovinu” dio je programa obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je gotovo potpuno uništena u velikosrpskoj agresiji prije 26 godine. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar, u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba. U samo jednom danu – 51 osoba. Isto tako, u trenucima pada Vukovara Borovo naselje bilo je tjednima odsječeno od ostatka grada.

Onoga dana kada je presječena komunikacija s Vukovarom, najteže je bilo ranjenima. U podrumima Borova naselja rađala su se djeca, umirali su starci, operiralo se bez anestetika. Branitelji su donosili meso. Tu je živio grad, sve je funkcioniralo na jedan nevjerojatan način. Kada su izvlačili te ljude iz dima, iz vatre, ono što ih je čekalo na tzv. “suncu” – bolje da ga nisu ugledali, jer većina onih koji su ugledali taj dan svjetlost, vrlo brzo se svjetlost u njihovim očima ugasila, riječi su Ivana Lukića zvanog Zolja, jednog od vukovarskih junaka.

Samo oni koji su imali puno sreće preživjeli su 19. studenog. Još su se vodile borbe, nisu ni znali da je Vukovar pao. Ulica za ulicu, kuća za kuću. Starci, žene, maloljetnici – mnogima se sudbine još ne znaju. Kosti im možda počivaju na dnu Dunava.

26. obljetnica stradanja Borova naselja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari