CDU Angele Merkel poražen na lokalnim izborima od AfD-a

10

Na izborima za lokalni parlament njemačke savezne pokrajine Mecklenburg – Zapadno Pomorje (Mecklenburg – Vorpommern) u nedjelju vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) doživjela je velike gubitke i poražena je od desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) što se doživljava kao poraz izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel koja i sama dolazi iz ove savezne pokrajine.

AfD je, prema izlaznim anketama javnih servisa ARD i ZDF s 21 posto glasova postao druga po redu najjača stranka u Mecklenburgu – Zapadnom Pomorju.

Odmah iza AfD-a se nalazi CDU s 19 posto što je 3,7 posto slabiji rezultat nego na posljednjim izborima za lokalni parlament prije pet godina.

Najviše glasova, 30,3 posto, osvojila je vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) tako da je usprkos gubicima u usporedbi s posljednjim izborima, kako SPD-a (5,3 posto) tako i CDU-a, moguć nastavak dosadašnje koalicije između socijaldemokrata i demokršćana.

Na trećem mjestu se nalazi stranka Ljevica sa 12 posto dok se stranka Zeleni s pet posto nalazi na rubu izbornog praga. Obje stranke su u usporedbi s posljednjim izborima doživjele velike gubitke.

“Ovo je jako dobar rezultat, jako sam zadovoljan ali moram reći da smo istodobno vrlo zabrinuti zbog uspjeha AfD-a”, rekao je premijer Mecklenburga – Zapadnog Pomorja Erwin Sellering (SPD), nakon objavljivanja izlaznih anketa.

Glavni tajnik CDU-a Peter Tauber je nakon poraza u Mecklenburgu – Zapadnom Pomorju objasnio kako je CDU pao na treće mjesto usprkos dobrim rezultatima pokrajinske vlade no kako je na kraju najveću ulogu odigrala rasprava oko izbjeglica.

Glavni kandidat AfD-a u ovoj saveznoj pokrajini Leif-Erik Holm govori o povijesnom uspjehu njegove stranke. “Mi danas pišemo povijest u Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju. Možda je ovo početak kraja Angele Merkel”, rekao je Holm.

Angela Merkel, koja se trenutno nalazi na sastanku G20 u Kini, još je jučer na jednom predizbornom skupu podržala svoju stranku CDU. Izborna jedinica Angele Merkel na saveznim izborima nalazi se upravo u ovoj sjeveroistočnoj saveznoj pokrajini.

Promatrači neuspjeh CDU-a u Mecklenburgu – Zapadnom Pomorju doživljavaju kao direktnu kaznu za izbjegličku politiku kancelarke Merkel koja, posebice na istoku zemlje, nema mnogo pobornika.

Uspjeh AfD-a, kojemu je ovo, nakon osvojenih 24 posto glasova na izborima u Saskoj-Anhlatu u ožujku, drugi po redu najbolji rezultat na nekim izborima za pokrajinski parlament, za analitičare je jasan signal jačine AfD-a koji može računati i s ulaskom u Bundestag na izborima za godinu dana.

Čelni čovjek AfD-a u saveznoj pokrajini Thueringen Bjoern Hoecke najavio je kako je rezultat AfD-a u Mecklenburgu – Zapadnom Pomorju od 21 posto “cilj za parlamentarne izbore za godinu dana”.

Analitičari javnog servisa ARD procjenjuju da je najveću podršku AfD primio od birača koji prije pet godina uopće nisu izišli na izbore.

Iz toga se zaključuje da bi tema izbjegličke krize mogla i na saveznim izborima za godinu dana mobilizirati građana da iziđu na birališta. Isto tako se očekuje da će CDU pokušati još više ublažiti posljedice otvorene politike Angele Merkel naspram izbjeglica koja i unutar same Unije CDU/CSU ima mnogo kritičara.

Angela Merkel je zbog pada popularnosti zasad odbila izjasniti se o tomu hoće li se na sljedećim izborima kandidirati kao kancelarka.

Očekuje se da će to učiniti nakon stranačkog kongresa krajem godine kada će se ponovno kandidirati za predsjednicu stranke.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Njemci očito nisu politički smušen narod kao mi. Gospođo, ukakali ste cijeli kontinent. Bilo je krajnje vrijeme da vas se pozove na red.

 • Maks

  To ti je najsiromasnija istocnonjemacka pokrajina, najsiromasnija u Njemackoj.

 • Sivooki

  Ne držiš joj valjda stranu, Maks…? Prekardašila je – ne po tome što “uvozi” radnu snagu i buduće stanovnike EU, već što prisiljava druge da to čine .

 • Maks

  Sigurno joj drzim stranu . Prekardašila nije niti uvozi ona je ovim potezom zaustavila – u Njemacku ih tako i tako dolazi 30 godina po pola milijuna godisnje – ciljano izazvala kontraefekt . Ona prisiljava Francuze i takve koji ih do sada uvozili u Njemacku i cijelu EU – kod nas oni koji bi ih uvozili pravdaju da je to zahtjev Merkel, neistina – postoji jedino molba da uzmemo oko 500 – humanitarno na odredjeno vrijeme a ne kao radnu snagu. Orepic i Oreskovic jedini iz EU uzeo preko 1000 vise a budi siguran da taje da ih je bar 10 000 vec tu i da se radi na “integraciji.

 • sui

  Uspjet ce im integracija hahahah.

 • Maks
 • sui

  Prije ce biti kako cemo svi lagano na tecaj arapskog.

 • Maks

  Tako gadno nece biti ni u Sarajevu.:-)

 • sui

  U Sarajstanu se vec uci :)))).

 • Maks

  To odavno – Kuran.:-)