Connect with us

Iz Svijeta

CDU poziva na izbor kompromisnog kandidata za rješenje krize u Tirinškoj

Objavljeno

on

Foto: Reuters

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel rekli su da bi Zeleni i SPD trebali istaknuti kandidate za premijera Tirinške gdje je izbor Thomasa Kemmericha uz potporu AfD-a izazvao ogorčenje i osudu širom zemlje, što je natjerao pobjednika da odstupi.

Annegret Kramp-Karrenbauer, čelnica Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel rekla je u petak da bi Zeleni ili Socijaldemokrati (SPD) trebali istaknuti kandidata za mjesto predsjednika vlade Tirinške.

“Šokantan izbor” u srijedu Thomasa Kemmericha (Liberalno-demokratska stranka Njemačke, FDP) prvi je put da je Alternativa za Njemačku (AfD) pomogla u izboru premijera neke savezne države. Time je prekršen poslijeratni konsenzus glavnih političkih stranaka da izbjegavaju “krajnju” desnicu.

U međuvremenu je Kemmerich u četvrtak podnio ostavku. “Ostavka je neizbježna. Time s funkcije premijera želim otkloniti štetu koja nastala podrškom AfD-a“, objasnio je Kemmerich podnoseći pismenim putem ostavku. On je istodobno zatražio raspuštanje regionalnog parlamenta i održavanje novih pokrajinskih izbora.

Kancelarka Angela Merkel je rekla da je “neoprostivo” da su tirinški zastupnici, uključivo i članove njezine stranke, glasali zajedno s AfD-om za Kemmericha.

Ogranak AfD-a za Tirinšku slovi kao posebno radikalan zbog otvorenih kontakata s ekstremnom desnicom i zbog čestih verbalnih ispada čelnika stranke na temu nacionalsocijalizma.

Središnjica CDU-a je oštro kritizirala tirinški ogranak stranke zbog zajedničke akcije izbora premijera s AfD-om.

Zbog toga je bio sazvan i izvanredni sastanak demokršćansko-socijaldemokratske koalicije na kojem je trebao biti razjašnjen daljnji odnos dijelova CDU-a prema AfD-u. (Hina)

Premijer Tirinške dao ostavku, slijede novi izbori

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari