Pratite nas

BiH

Čeka se pojašnjenje: Sud nije produžio pritvor Lijanovićima i Bahilju

Objavljeno

na

Sud BiH danas nije donio odluku o produženju pritvora za 60 dana uhićenim u akciji “Meso”, uz obrazloženje da će o odluci javnost biti blagovremeno obaviještena.

jerko-ivankovic-lijanovic-mp1Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog o produženju pritvora za 60 dana Jerki Ivankoviću Lijanoviću, Slavi Ivankoviću Lijanoviću, Jozi Ivankoviću Lijanoviću, Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Bojazan od bijega

Tužitelj Ismet Šuškić rekao je na ročištu o produženju pritvora uhićenima da postoji bojazan od bijega osumnjičenih u Hrvatsku, budući da imaju državljanstvo i te zemlje, da je istraga još uvijek u tijeku i da je proširena i na isplate poticaja poljoprivrednicima, kao i da namjeravaju saslušati još 100 svjedoka.

Dodao je da su osumnjičeni otvarali nove kompanije u koje su prebacivali radnike i upravu i tako izbjegavali plaćanje poreza, po osnovu kojeg su dužni državi 11,6 milijuna KM, a možda i mnogo više.

Za Jerka Ivankovića Lijanovića rekao je da je organizator kriminalne grupe, te da je kao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH novac namijenjen poticajima za poljoprivredu preusmjeravao u Narodnu stranku Radom za boljitak.

Tužiteljstvo postupa protuzakonito

Obrane optuženih bile su jedinstvene u stavu da Tužiteljstvo postupa protuzakonito, uz tvrdnje da nisu prezentirani dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su njihovi klijenti počinili djela za koja ih terete, te da ne znaju od čega ih trebaju braniti.

Tužitelj Šuškić istaknuo je da su iskazi obrana u suprotnosti s izvještajem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o počinjenim kaznenim djelima u kojem su navedeni dokazi o osnovanoj sumnji.

Odvjetnici optuženih izjavili su novinarima nakon ročišta da očekuju da Sud BiH neće produžiti pritvor njihovim klijentima zbog, kako tvrde, brojnih propusta Tužiteljstva.

Bljesak.info:Foto:Bljesak/MojPortal

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari