Connect with us

BiH

Čeka se pojašnjenje: Sud nije produžio pritvor Lijanovićima i Bahilju

Objavljeno

on

Sud BiH danas nije donio odluku o produženju pritvora za 60 dana uhićenim u akciji “Meso”, uz obrazloženje da će o odluci javnost biti blagovremeno obaviještena.

jerko-ivankovic-lijanovic-mp1Tužiteljstvo BiH uputilo je prijedlog o produženju pritvora za 60 dana Jerki Ivankoviću Lijanoviću, Slavi Ivankoviću Lijanoviću, Jozi Ivankoviću Lijanoviću, Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike.

Bojazan od bijega

Tužitelj Ismet Šuškić rekao je na ročištu o produženju pritvora uhićenima da postoji bojazan od bijega osumnjičenih u Hrvatsku, budući da imaju državljanstvo i te zemlje, da je istraga još uvijek u tijeku i da je proširena i na isplate poticaja poljoprivrednicima, kao i da namjeravaju saslušati još 100 svjedoka.

Dodao je da su osumnjičeni otvarali nove kompanije u koje su prebacivali radnike i upravu i tako izbjegavali plaćanje poreza, po osnovu kojeg su dužni državi 11,6 milijuna KM, a možda i mnogo više.

Za Jerka Ivankovića Lijanovića rekao je da je organizator kriminalne grupe, te da je kao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH novac namijenjen poticajima za poljoprivredu preusmjeravao u Narodnu stranku Radom za boljitak.

Tužiteljstvo postupa protuzakonito

Obrane optuženih bile su jedinstvene u stavu da Tužiteljstvo postupa protuzakonito, uz tvrdnje da nisu prezentirani dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su njihovi klijenti počinili djela za koja ih terete, te da ne znaju od čega ih trebaju braniti.

Tužitelj Šuškić istaknuo je da su iskazi obrana u suprotnosti s izvještajem Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o počinjenim kaznenim djelima u kojem su navedeni dokazi o osnovanoj sumnji.

Odvjetnici optuženih izjavili su novinarima nakon ročišta da očekuju da Sud BiH neće produžiti pritvor njihovim klijentima zbog, kako tvrde, brojnih propusta Tužiteljstva.

Bljesak.info:Foto:Bljesak/MojPortal

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR