Pratite nas

Pregled

Čeka se raspisivanje crvene tjeralice za Todorićem

Objavljeno

na

U slučaju “Agrokor” čeka se odluka o žalbi tužiteljstva na odluku suca istrage Županijskog suda koji je oslobodio 12 uhićenih – bivših Agrokorovih menadžera i bliskih suradnika Ivice Todorića.

Očekuje se i donošenje pravomoćne odluke istražnog suca o određivanju istražnog zatvora za Ivicu Todorića.

Izvjesno je da će u dogledno vrijeme Hrvatska za Todorićem raspisati akt kojim će se tražiti njegovo uhićenje i ekstradicija

Izvjesno je da će u dogledno vrijeme Hrvatska za Todorićem raspisati neku vrstu tjeralice, odnosno akt kojim će se tražiti njegovo uhićenje i ekstradicija. Akt kojim bi se tražilo Todorićevo uhićenje i izručenje, bilo da se radi o Interpolovoj “crvenoj tjeralici” ili europskom uhidbenom nalogu, svoju utemeljenost crpi iz odluke nadležnog hrvatskog suda, što znači da na snazi mora biti sudska odluka da je protiv njega određen istražni zatvor.

Takva odluka postoji, no ona je nepravomoćna, ali prema dosadašnjoj sudskoj praksi, Todorić je teško može osporiti jer je praksa da se o žalbi bjegunca ne odlučuje sve dok ne bude uhićen.

Todorić je odlučio da će se boriti protiv tjeralice kada ona bude raspisana, a to ovisi i o tome u kojoj će se uemlji nalaziti kada Hrvatska takav akt protiv njega podnese međunarodnoj zajednici. Todorić može odlučiti da otuputuje u neku  od zemalja koje nisu potpisnice nikakve obveze o ekstradiciji.

Jedna od lokacija na kojoj bi mogao biti Todorić je London, gdje je navodno boravio tijekom posljednjih mjeseci, a iako se problem izručenja po europskom uhidbenom nalogu iz Velike Britanije sagledavao u kontekstu Brexita, to uopće nije slučaj.

Ujedinjeno Kralljevstvo još sudjeluje u režimu EUN-a, pa sam Brexit najvjerojatnije Todoriću neće pomoći. Ako je suditi prema najavama s Todorićevog bloga, dalo bi se zaključiti da Todorić namjerava i tužiti RH zbog, kako on smatra, nacionalizacije Agrokora, a u tom smjeru idu i informacije da je Todorić uz poznatog kaznenog odvjetnika u Londonu kontaktirao i jedno svjetski poznato odvjetničko društvo koje se bavi trgovačkim pravom i koje je zastupalo MOL u arbitraži protiv Hrvatske u Washington.

Milijan Brkić: Neka Todorić prvo dođe u Hrvatsku

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

PENAVA: Ne odričem se HOS-a! JURČEVIĆ: ZDS smeta onima koji su rušili Vukovar!

Objavljeno

na

Objavio

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari