Connect with us

Komentar

Čekaju li Srbiju vize za EU?

Objavljeno

-

Mediji pišu kako će 12. listopada ove godine biti dan D za europske ambicije Srbije – toga dana objavit će se izvješće Europske komisije o proširenju EU, s posebnim osvrtom na Srbiju, na njezino usklađivanje vanjske i sigurnosne politike s Bruxellesom, u kojem je najvažnije hoće li Beograd uvesti sankcije Rusiji.

Neki mediji u Srbiji, skloni Vučiću, boje se da bi Srbija mogla biti potpuno zaustavljena u pregovorima i završiti kao Turska koja ima status kandidata, ali još nije otvorila ni jedno poglavlje.

Čak se strahuje da bi se zbog izostanka sankcija Rusiji i neusklađenosti srbijanske politike s EU ponovno mogle uvesti vize za građane Srbije. No u odnosu EU prema Srbiji i Vučića prema EU ima sličnosti zbog kojih je zasad teško dokučiti što će se dogoditi.

Naime, Bruxelles čas odlučno prijeti, čas popušta, a Vučić čas prihvaća što Bruxelles zahtijeva, čas tvrdi da sankcije Rusiji nikad neće uvesti. Te bi sankcije izazvale bijes među mnogobrojnim rusoljupcima u Srbiji pa je gotovo nemoguće zamisliti da će ih Beograd uvesti, kao što je, unatoč kolebljivosti Bruxellesa, gotovo nemoguće zamisliti da će Europska unija Srbiju ostaviti nekažnjenom. Jesu li vize na vidiku?

Milan Ivkošić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari