Connect with us

Iz Svijeta

Čelnici EU-a danas na summitu u Rimu iskazali jedinstvo

Objavljeno

on

Čelnici 27 država Europske unije, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, te predsjednici europskih institucija, okupili su se u glavom gradu Italije u povodu 60. obljetnice potpisivanja ugovora kojima su udareni temelji današnoj Uniji.

Na rimskom summitu potpisana je zajednička deklaracija u kojoj zemlje EU-a žele demonstrirati jedinstvo nakon odluke Velike Britanije o napuštanju europske obitelji.

Sastanak na vrhu započeo je Odom radosti, himnom Europske unije. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je optimizam u pogledu budućnosti EU-a. Imat ćemo i 100. rođendan EU-a, rekao je Juncker po dolasku na summit.

U deklaraciji su iznijeta dosadašnja postignuća Unije, izazove s kojima je danas suočena te obećanje o očuvanju jedinstva 27 članica.

U petak je u Vatikanu čelnike EU-a primio papa Franjo koji je rekao da bi Europa “mogla umrijeti” ne vrati li se idealima svojih osnivača, kao što je “solidarnost”.

Deklaracija je potpisana u istoj prostoriji, dvorani Kapitolskog muzeja, u kojoj su prije 60 godina, 25. ožujka 1957.  potpisani ugovori o Europskoj ekonomskoj zajednici (EEZ) i Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euroatom).

Europska zajednica za ugljen i čelik, osnovana još 1951. godine, Europska ekonomska zajednica i  Euroatom spojile su se 1967. i od tada se rabio naziv Europske zajednice, a 1980-ih se uvriježio naziv u jednini, Europska zajednica. Ugovorom iz Maastrichta, potpisanim 1992., a koji je na snagu stupio 1993. Europska zajednica postaje Europska unija.

Rimska deklaracija ne sadržava konkretna rješenja o budućem ustroju EU-a. Cilj je demonstrirati jedinstvo i odlučnost za daljnju izgradnju EU-a. U Rimu zapravo počinje proces konzultacija oko budućnosti Europske unije, koji bi trebao završiti krajem ove godine, nakon što budu poznati ishodi na predsjedničkim izborima u Francuskoj, koji se održavaju u travnju i svibnju te parlamentarnim izborima u rujnu u Njemačkoj.

Svečani summit održan je na rimskom Kapitolu, a nakon toga sudionici odlaze u Kvirinalsku palaču na ručak kod talijanskog predsjednika Sergia Matterelle.

Talijanske vlasti su najavile stroge sigurnosne mjere, s velikim ograničenjima u prometu, a područje oko predsjedničke palače bit će zatvoreno i za pješake.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari