Pratite nas

Kolumne

Čemu rušiti nikad desniji HDZ?

Objavljeno

na

Bez obzira na zaglušujuće medijsko bubnjanje i slijeva i zdesna kako HDZ sve više klizi ulijevo, današnji je HDZ, promotri li se hladne glave i pritom uspije zadržati minimum intelektualnog poštenja, a što u ozračju histerije i hajke nije nimalo lako, ipak najdesniji dosad. Štoviše, toliko je desno da je pitanje hoće li u skoroj budućnosti ijedna hrvatska vlast po tome biti makar blizu ovoj predvođenoj HDZ-om.

Djela, ne riječi

Naravno, tvrdnja o nikad desnijem HDZ-u vrijedi ako se mjeri po djelima, a ne po ispraznim riječima bačenim u vjetar (a da se još Netko u prosudbama vodi upravo tim kriterijem, otkriva nam Matejevo evanđelje, 21: 28-32). Jer što je vrijedila uhu ugodna retorika Karamarkovog HDZ-a kad riječi nije bio kadar provesti u djelo? Što je Karamarko iza nekog čvršće stajao, taj ili nije bio izabran ili nije dugo trajao – od Mije Crnoje, preko Milijana Brkića kao potencijalne mu zamjene, do dvojice kandidata za čelnika obavještajne zajednice… Također, koju god bi krupniju ribu pokušao smijeniti, znakovit je slučaj Dinka Cvitana, u tome bi bio učinkovito onemogućen. Jednostavno, Karamarko je bio u vlasti, ali ne i na vlasti. Pa nije li onda bolje kad uz manje riječi i blaže riječi više toga provedeš u djelo, nego kad nakon bujice zvučnih riječi ne učiniš gotovo ništa?

A što je to tako desno u djelima Plenkovićevog HDZ-a, mogao bi, napola posprdno, napola zajedljivo zapitati neki sanjar širom zatvorenih očiju dok kraj njega neopaženo prolazi stvarnost. Da mu oči nisu tako čvrsto sklopljene, a srce nije odveć okoštalo, vidio bi i znao cijeniti barem nešto od sljedećeg – vraćanje dostojanstva Hrvatskoj vojsci i policiji i njihovo pristojno opremanje, razmještanje Hrvatske vojske u hrvatskim gradovima, po prvi put i u Vukovaru, što neki nazivaju militarizacijom, potom primjerenu skrb o braniteljima, i onima iz HVO-a, donošenjem novog zakona, a što posebno užasava Fređu Matića, poboljšanje položaja Hrvata izvan Hrvatske, poglavito onih u nevolji (u BiH i Srbiji). A tu je i premijera ozbiljnijih demografskih mjera, spašavanje gesla “Za dom spremni” u mogućoj mjeri i kontekstu nakon što je ono već bilo gotovo potpuno kriminalizirano (ne samo u “Čavoglavama”, nego je ražanj već bio pripravljen i pjesmi “Lijepa li si”, na koju sad u Ciboni plješće Angela Merkel), sprječavanje već posve izgledne diskvalifikacije srebrne nogometne vrste i prije početka svjetskog prvenstva, suradnja s Državom Izrael, jedinim vratima kroz koja se pred svijetom može amortizirati desetljećima brižno uzgajana, čudovišna laž o Hrvatima u Drugom svjetskom ratu…

Zar bi bilo što od navedenog učinio SDP? Pa nije li radio sve upravo suprotno dok je bio u prilici? Ili bi to možda pošlo za rukom glasnim bukačima sa 7 ili 17% glasova, sasvim svejedno, koji ni s kim ne žele zajedno jer im je glavni politički cilj da ostanu neuprljani, da ne izdaju, a ne da štogod učine? Kao da nečinjenje nije vrsta izdaje.

Ali što sve to vrijedi kad je postignuto u savezu s onima zla glasa i pogana jezika? No, postaju li time i spomenuta postignuća manje vrijedna? Čini se kako ovdje nastupa još jedan pogodan trenutak za skidanje prašine s Knjige nad knjigama i čitanje Matejevog evanđelja, istog, maločas navedenog odjeljka, prispodobe o dva sina. I evo prilike za prepoznavanje koji su poput kojeg sina – oni koji su, makar na riječima i ne bili cvijeće, podržavajući HDZ-ovu vlast omogućili sve te poteze, ali i oni koji su se u bespoštednoj borbi protiv režima trsili onemogućiti sve te, da ih je tkogod drugi napravio, priznali bi – desne poteze.

Čak i ono što je prepušteno liberalnom partneru iz nužde, novi školski kurikul, u najvažnijim je područjima – u povijesti i hrvatskom jeziku – sačuvano od pompozno najavljivanih radikalnih ljevičarskih zahvata (odatle Jokićevo frktanje nosom). Pa kritičari zaraženi jalovim desnilom povijest više ne spominju. Rogoborenje im se svelo tek na citiranje jednog degutantnog odlomka iz romana u neobaveznom dijelu školske lektire.
A kad im ponestane argumenata, borci protiv režima posegnu za sablažnjavanjem malenih demonima. Kao suvremeni pučki nadomjestak za vampire, vještice, vukodlake, vukojarce,… nude im Istanbulsku konvenciju i Marakeški kompakt. Zahvalno nezahtjevnoj publici duguju vrlo lagodnu poziciju pa im ne treba znati niti što tamo piše niti čemu to služi, a još manje imaju realnu predodžbu o položaju Hrvatske u stvarnome svijetu. Koji je takav da Lijepa Naša doista nema razloga ponašati se kao da je sama na svijetu, niti se po bilo čemu isticati, napose ne među prvima odstupati od globalnih dogovora, kakvi god oni bili. A nisu drugo doli pokazatelj (zlo)duha vremena na što jedan mali narod ne može presudno utjecati. Ali baš zato mora biti mudar poput zmije i bezazlen poput goluba kako bi mogao preživjeti na svome i unutar zadanih mu ograničenja strpljivo graditi svoje mjesto pod suncem među narodima svijeta. Kome to nije jasno, neka pogleda primjer Slovaka, Hrvatima bliskog naroda, čak i u nešto boljem općem položaju od njih, čijim su se konzervativnim svjetonazorskim skretanjima vladari svijeta brutalno narugali, instaliravši im “macronettu”. Naravno, voljom naroda. A kako drukčije?

Plenković kao Tuđman

Kako li je samo vizionarski Franjo Tuđman postupio prihvativši “Washingtonski sporazum” s Muslimanima u BiH, uvidjevši u njemu čvrst temelj za bitno poboljšanje nezavidne međunarodne pozicije Hrvatske u onim olovnim vremenima. Osjetio je kako će na njega moći nadovezati nisku briljantnih koraka pa slavodobitno okončati rat oslobađanjem okupiranog dijela Hrvatske i vojnim preokretom u BiH. No, kako bi sve to završilo da mu se Gojko Šušak usprotivio pravdajući se kako “narod ne će s Muslimanima” (iako je to i tada, u jeku krvavog rata, baš kao što je i danas, bila istina), i da nije uvjerio BiH Hrvate da provedu državnu politiku, koliko god mu taj zadatak teško pao jer križ su trebali ponijeti ljudi iz rodnog mu kraja? Vjerojatno nema previše onih koji bi to željeli doznati.

Još neke kockice ugrađene u arhitekturu i stabilizaciju međunarodnog položaja Hrvatske devedesetih, koji će uroditi najprije međunarodnim priznanjem, a potom i oslobađanjem Hrvatske, što vojnim, što mirnim putem – teško baš da bi narod (koji uvijek najbolje zna, je l’?) prihvatio na referendumu da su mu bile ponuđene. Spomenimo tek neke – ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zakon o suradnji s Haaškim sudom, zakon o oprostu pobunjenima protiv Hrvatske… Ni tad Hrvatska nije mogla mimo svijeta, a ne može ni danas. Bez uvažavanja svijeta ne bi bilo ni pobjede, a ona rijetko kad može biti izražena s 5:0, jer u međunarodnim odnosima, kao i u onim osobnima, ne može biti baš sve po tvom. Poglavito kad si u globalnom zvjerinjaku veličinom bliže zecu, nego medvjedu.

Danas Andrej Plenković ne nailazi ni na približnu potporu kakvu je svojedobno imao Tuđman, a vremena su samo naizgled lakša. Gotovo svi kosturi iz ormara, neki brižno čuvani još iz razdoblja socijalizma, skinuli su paučinu sa sebe i sručili se svom silinom na njegovu Vladu. Unatoč tome, neki se u današnjem HDZ-u igraju Mesića i Manolića, sezona 93/94, pa nakon prvog izbornog podbačaja više i ne kriju kako bi rado zasjeli na njegovo mjesto. Drugi, pak, ne pokazuju volju ugledati se na Gojka Šuška, olako zaboravljajući kako im nije dano državnu politiku osmišljavati, nego ju provoditi. Bez obzira na to, i Plenković je, baš poput Tuđmana nekad, kad su međunarodni dogovori posrijedi, izbjegao ići protiv vjetrenjača. Štoviše, mudro i spretno ih je iskoristio u svrhu poboljšanja pozicije Hrvatske u neposrednom okruženju i u svijetu uopće.

Pritom se može pohvaliti brojnim plodovima – bitno je popravio doskora potpuno podređen položaj Hrvatske u međunarodnim arbitražama sa Slovenijom i MOL-om, u dobroj mjeri je neutralizirao i institucionalno iživljavanje partnera nad Hrvatima u BiH, utkao je Lex Agrokor u pravnu stečevinu EU i izborio njegovo priznanje od strane nadležnih sudova u Londonu i Washingtonu, čime je hrvatski položaj u tom nimalo bezazlenom kolopletu interesa svih vrsta učvrstio i za vremena kad više ne bude na vlasti. E, sad je li desnije bezglavo upadati u teške, gotovo bezizlazne situacije na međunarodnom planu uz poklič “huraaaaa”, ili je desnije ipak izvući Hrvatsku iz njih? Zanimljivo, najžešći kritičari Plenkovićevih prihvaćanja međunarodnih dokumenata, dobrim dijelom isti oni koji su i Tuđmana proglašavali izdajnikom zbog maločas spomenutih zakona, nerijetko su spremni naći poneku toplu riječ čak i za rasne zakone, pa i za Rimske ugovore, te “lukave taktičke poteze”.

Rejting raste, kamate padaju, socijalistima svejedno

Svrne li se pogled na gospodarstvo, područje u kojem je pojam “desno” izvorno i nastao, a domaći socijalisti s ponešto naglašenijom nacionalnom notom, socijal-nacionalisti, ga bezobzirno prisvojili, ovaj HDZ se doista nema čega sramiti. Uzevši u obzir duboku duševnu ukotvljenost Hrvata u maglama socijalizma, napokon se i tu polako ali sigurno vuku potezi koji mirišu na desno, na odgovorno stvaranje viška na državnim računima i racionalno raspolaganje njime, umjesto raskalašene raspodjele manjka na račun budućih pokoljenja. Makar, moglo bi i bolje. Naime, prvi prijedlozi ministra Zdravka Marića, tzv. probni baloni, su uvijek nešto desniji (više ide u prilog poslodavcima) od onih naposljetku usuglašenih, budući mentalni socijalizam nije moguće tek tako izbrisati iz svih glava, kako onih koalicijskih partnera, tako i onih u HDZ-u. Pohvalno je i što se napokon pokušava učiniti krupan korak u smjeru održive i poštenije preraspodjele tereta međugeneracijske solidarnosti. Nakon višedesetljetnog držanja glave u pijesku prijedlogom mirovinske reforme uvažava se surova stvarnost, koja pokazuje da je doživljeni (ne predviđeni) životni vijek Hrvata u 2016. godini bio za 7 godina veći nego zadnje predratne, 1990., ali i da su naraštaji koji dolaze na tržište rada za 30% manje brojni od onih koji odlaze u mirovinu.

Također, vraćanje rejtinga u investicijski razred, što nije tek puka etiketa, značka od svjetskih gazda kao priznanje Vladi za poslušnost, kako to misle demonima opsjednuti socijal-nacionalisti, nego preduvjet za plaćanje manjih kamata, ali i privlačenje novih ulaganja praćenih otvaranjem novih, bolje plaćenih radnih mjesta. Ali što uopće znači zdrav gospodarski rast kojega po prvi put prati razduživanje (a ne zaduživanje kako je dosad redovito bio slučaj), rast na nikad zdravijim nogama, ekipi parkiranoj na rashodnoj strani proračuna? Njima je potpuno svejedno isplaćuje li im se plaća iz viška kojeg su drugi stvorili ili iz duga ostavljenog budućim generacijama pa neka se one s njim bakću, ili, jednostavno, iz friško otisnutog novca. I onda ti ekstremni ljevičari, koji svako malo mahnu hrvatskom zastavom da bi se desnima mogli lažno predstavljati, optužuju HDZ za skretanje ulijevo.

Stier ili Brkić?

Zabrinutost za HDZ vlada i u lijevo-liberalnim medijima. I oni bi ga micali udesno. A kad socijal-nacionalisti i liberal-internacionalisti gurkaju HDZ desnije od desnog, posluša li ih, lako bi se moglo dogoditi da opiše krug i doista se nađe lijevo. Kad takvi nameću dvojbu – Stier ili Brkić? – nutkajući Plenkoviću da uđe u savez iz nužde s navodno desnim Stierom, a da Brkića, koji, eto, nije dovoljno desno, odbaci i valjda uputi da se upiše u Radničku frontu, već zdrava seljačka logika naših mahom nepismenih predaka nalaže da se postupi upravo suprotno. Dakle, ako se već dvoji između te dvojice, razumno je ući u savez iz nužde s Brkićem, a Stiera da se i dalje ignorira. Stier je, naime, jedan iz reda onih ne pretjerano maštovitih političara, nesposobnih okupiti ljude oko nečega za što su, nego samo protiv čega su. Sad se prometnuo u barjaktara koji maše klasičnom ljevičarskom zastavom, borbom protiv korupcije i klijentelizma, koja uvijek dobro posluži globalnim središtima moći kao sredstvo za obračun s umreženim nacionalnim gospodarskim i političkim elitama kako bi preraspodijelili njihovo bogatstvo, moć i utjecaj u korist globalnom središtu odanijima. Kako su taj postupak vladari iz sjene najprije proveli ovladavši medijima srednje struje, nema ništa neobično u tome da upravo oni s najvećim žarom staju iza pobornika te borbe. Pa bi sad tip koji prosipa notorne ljevičarske tlapnje trebao povesti HDZ u desno.
Okrutna stvarnost, ali i hrvatsko iskustvo svjedoče, međutim, kako se od same korupcije štetnijom pokazala tek borba protiv nje. Ona unosi nemir, tjeskobu i neodlučnost u ionako rascjepkani, birokratizirani mehanizam odlučivanja. Ionako trom sustav potpuno zastaje, posve zakoči projekte i investicije, i time negativno utječe na gospodarsku aktivnost, napose na BDP i zaposlenost, kako je zorno pokazalo vrijeme Jadranke Kosor, rodonačelnice te priče. Tada je ta borba doista uzela maha zacementiravši Hrvatsku u crvenom, što u pogledu dugotrajne negativne stope BDP-a, što slijednika joj na vlasti (u Hrvatskoj, ne u HDZ-u), dok je HDZ prinijet kao žrtva paljenica na oltar svete borbe protiv demona korupcije.

U Hrvatskoj, zagušenoj žabokrečinom socijalizma, tog uvjerljivo najkorumpiranijeg društvenog sustava kojeg je svijet vidio, budući korumpira čitavu zajednicu a ne samo njezine utjecajne pripadnike, prema klijentelizmu, toj nipošto ne savršenoj pojavi, daleko do toga, bi se ipak trebalo odnositi s više poniznosti i poštovanja. Naime, klijentelizam, koji u ovom ili onom obliku prirodno egzistira u svakom ljudskom združenom djelovanju, i poslovnom i osobnom, ipak je iz pepela digao na noge jednu zemlju poput Italije. Štoviše, početci njezinih aktualnih problema slučajno se ili ne podudaraju s rasplamsavanjem borbe protiv klijentelizma koje se dosjetio valjda neki njihov “Al Stierone”.

U situaciji kad HDZ-u prije svega manjka glasova, umjesto pozera i frazera razborito je osloniti se na one koji glasove mogu donijeti, povezati redove i na teren udahnuti živost. Zato bi, nadasve poradi stabilnosti stranke, bilo optimalno kad bi Andrej Plenković priveo g. Jelenića, da javnosti razjasni ima li što inkriminirajuće za Milijana Brkića ili ne u aferi SMS. Upravo onako kako je svojedobno spriječio destabilizaciju Vlade privevši pred novinare njegovog prethodnika Cvitana da se izjasni o sadržaju elektronskog poštanskog sandučića gđe Dalić vezano uz aferu stvorenu oko Agrokora.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Kolumne

Dujmović: Škoro ne može sam, SDP ne može sam, u Hrvatskoj nema vlasti bez HDZ-a!

Objavljeno

na

Objavio

Na povijesne promjene u hrvatskom političkom životu koje su već de facto nastupile, prvi žig će, pobijedi li izgledni favorit Andrej Plenković, po svoj prilici sjevnuti na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Drugi, ključni štambilj, dobit će te promjene na jesen, na parlamentarnim izborima i to će u odnosu na dosadašnjih 30 godina hrvatske samostalnosti uistinu biti dramatični iskorak. Do sada neviđen. Taj iskorak u prvom redu unosi svojevrsni red na hrvatsku parlamentarnu scenu, jer se HDZ iz pokreta pretvara u stranku i to stranku centra. Definitivno! Piše Tihomir Dujmović u kolumni za portal Direktno.hr.

Ona će dakako imati svoje neimenovano lijevo i desno krilo, ali to više neće biti Tuđmanova stranka nastala na zasadama starčevičanstva, radićevštine i pozitivnih tekovina hrvatske ljevice. Plenkovićevom pobjedom to će sutra postati stranka centra, sa stanovitim nježnim simpatijama spram desnog centra, no, to će biti stranka koja će svoj krajnji desni dio dragovoljno izručiti u ruke Miroslava Škore. To je samo srce promjena koje se već naziru. Što god tko mislio o Škori, njegovim mrljama iz prošlosti, te neizravnoj, ali neupitnoj pomoći Zoranu Milanoviću, Škoro postaje lider desnice i kako povijest pokazuje, to bi mogao biti jedini čovjek koji uistinu može ujediniti rakovu djece hrvatske političke desnice. Uspije li u tome, zauzet će dragocjeno mjesto na policama hrvatske političke povijesti! Jer, to u ovih 30 godina nikad nikome nije uspjelo. No, krenimo redom.

Da je bilo važno i nužno, promidžbeno gotovo neizostavno, dati jasnu i glasnu potporu aktualnom lideru HDZ-a i to baš u Dalmaciji i njenom naglašeno nacionalnom županijskom zaleđu, tom srcu stranke koja nije ni ovaj put izdala, to se može razumijeti. Potpora koju su dakle iskazali čelnici županijskog HDZ-a kandidaturi Andreja Plenkovića, iz više je razloga razumljiva. Ali, da sad svaka županijska organizacija kao da je prozvana, ovako, upravo infantilno, daje potporu “voljenom vođi” neukusno je Anno domino 2020! Nepotrebno! Pretjerano! Možda propagandistički snažno, ali brate, 2020. godine  u prvom redu nepotrebno. Pa onda te boljševičke teze da se “Plenkovića očito želi srušiti”. Čekajte, pa to su demokratski izbori u kojima jednom čovjeku istječe mandat! Kako se moguća promjena nakon isteka mandata može zvati “rušenje”? Kakvo rušenje? O čemu govorite? Dakle, 40 godina nakon Titove smrti mi ovdje u jeku legitimnih, normalnih, kalendarski uvjetovanih izbora, u trenutku dakle demokratskih izbora u jednoj stranci, baratamo pojmovima “rušenja” onoga kome je mandat istekao! Jezivo! A onda abecednim redom županijska vodstva javno izriču odanost svom lideru! Čemu to? Kome to treba? Zar se u ovoj praksi ne osjeća zadah komunizma?

Nitko ne zna kakve se sve bitke spremaju u kuhinjama “najhrvatskije od svih hrvatskih stranaka”, uostalom, Milijan Brkić kao svojevrsna ikona stranačke desnice, još se nije očitovao, no sve što se do danas može vidjeti sugerira da Plenkovićeva oporba nema snage. Ni snage ni lidera ni, ako hoćete, petlje. U ovom trenutku, molim! Imamo ispred sebe još dosta vremena, ali ništa ne ukazuje na promjenu. Bude li tome tako kako sad stvari stoje, HDZ uistinu postaje stranka centra, sa stanovitim ustupcima svojoj, sad već mahom  folklornoj desnici i to vam je kao žrtva figure u šahu. Na početku gubiš, da bi kasnije dobio! Na prvu loptu silno se gubi tom promjenom, ali na kraju bitke se broje mrtvi i ranjeni. I uistinu, tako gledajući, a pogotovo gledajući iz perspektive Škorinog rezultata, HDZ se, tu govorimo o desnici, povlači na “rezervne položaje”. Po prvi put! I to je šok! No, Plenković neće moći u cijelosti odustati od desne dimenzije, jer bi to bilo čisto političko samoubojstvo. Osim toga, ovo što sada Plenković radi uz stanovite dodatne deformacije, nije nešto što već nismo vidjeli u HDZ-u. Od kada je Tuđman umro, a Pašalić nije uspio ne samo pobijediti, negoli niti uskrisiti svoj “Blok” kao veliku desnicu, a ne zaboravimo u svakom selu je imao “svog” čovjeka, HDZ je pokazao što se zapravo krije u utrobi stranke s 220.000 glasova.

Pobjedom Ive Sanadera i porazom Ivića Pašalića, HDZ-ov brod se već tada nezaustavljivo nagnuo lijevo. Mi smo u ideološkom smislu sa Sanaderom doživjeli more iznenađenja, od toga da smo iz državne pričuve pomagali “Feral Tribuneu”, do toga da je Stanimirović došao na vlast! I sve se to otrpjelo i opet se za Sanadera glasovalo! Jer se više cijenio put i ulazak prema Uniji, negoli ovakvi ideološki ispadi. Uostalom, Titov brod u riječkoj luci je nota bene legalizirao Sanaderov ministar kulture proglasivši ga kulturnim dobrom! To da su ustaške insignije protuzakonite, ali ne i komunističke, nije izmislio Plenković, nego je u zakon uvrstio Ivo Sanader, odnosno njegova vlast! I kad danas Plenković sa čuđenjem pita, a gdje sam ja to skrenuo ulijevo, kako god to pitanje zvučalo neiskreno, gledajući iz perspektive dva Sanaderova mandata i svega što se ideološki tamo događalo, njegovo je pitanje razumljivo. Nije li uostalom i Tuđman u svim svojim Vladama imao 70-75 posto tehnomenadžera kako smo tepali ljevici i maksimalno 25 posto desničara?

Nisu li samo Šušak i Hebrang u prvoj Vladi bili ljudi koji jednog jedinog dana nisu bili u partiji? Je li ikad bilo punog ideološkog ravnovjesja u Tuđmanovim HDZ-ovim vladama? On je tome davao ton, to je jasno, ali strukture je zapunjavao kadrovski odabir u omjeru cca 75:25 posto u korist ljevice zar ne? Nisu li, da ne idem dalje, gotovo svi suci Ustavnog i Vrhovnog suda u Tuđmanovo doba bili bivši članovi partije? Pa nije Mirka Galića, Pupovac doveo na HTV, nego Tuđman! Onda dolazi Račan i čisti zadnje džepove otpora. I evo nas kod Ive Sanadera. Koji koalira sa SDSS-om, 15 godina prije Plenkovića, dakle kad su rane bile još krvavije. Pa je Sanader izabran i u drugom mandatu zar ne? Pa ide taj drugi mandat, a tu je i mandat Jadranke Kosor. Koja je izabrana aklamacijom! Kao Josip Broz 1946. godine! U njenom vaktu, u njenom mandatu, smo sagradili spomenik u Srbu i dopustili da jedan časni hrvatski general umre u zatvoru, premda se znalo da s obzirom na zdravstveno stanje ne može izdržati u ćeliji bez klime na 40 stupnjeva Celzijusa. Pa nije tad na vlasti bio Milan Martić!

Što je kadrovski novo u Plenkovićevoj politici? Pogledajte Karamarkove ministre i pogledajte Plenkovićeve ministre. Gotovo su sva imena ista, osim imena Zlatka Hasanbegovića i još par ljudi ako se ne varam, zar ne? Istanbulska? Odite na internet, pa ćete vidjeti kako pet godina ranije HDZ na čelu s gospođom Mađerić, ali i gospodinom Mirom Kovačem afirmativno, da ne velim vatreno, govori o uvođenju Istanbulske deklaracije. Žurim reći kako nema sumnje da je Plenković taj brod nakrenuo na lijevo, ali nipošto onako dramatično kako to izgleda iz medijskih analiza. Tim analizama nedostaje –analiza! Taj brod je naime odavno, u prvom redu od Tuđmanove smrti, ozbiljno nakrivljen na lijevo. Plenković je tu još dodatno stisnuo gas, ali on sad zapravo legalizira 20 godina prošlosti, stvari zove pravim imenom i jer je zadnjih 20 godina ovako izgledalo, a članstvo je redovito stajalo uz elitu i Sanaderovu i Kosoričinu, po meni je Plenkovićeva pobjeda na unutarstranačkim izborima nezaustavljiva. Jer, HDZ, u zadnjih 20 godina suštinski nije drugačiji negoli danas. Ponavljam: ako Ivić Pašalić nije uspio, onda je uistinu nerealno očekivati da će promjene bilo kada, bilo tko drugi uspješno inicirati u tom smjeru. Jer, nitko nije imao onu snagu koju je na terenu imao Pašalić i nije uspio!

Desni su digli ruku i za Sanadera i za Kosor, a dobar dio i za Mesića

Plenkovićeva sadašnja žrtva figure čitat će se kao izdaja krajnjeg desnog krila stranke, ali težina te krajnje desnice na terenu i u stranci je marginalna i odatle ta lakoća Plenkovićevog strateškog poteza. Ono gdje on eventualno može doživjeti neugodna iznenađenja jest teren, jer HDZ-ovo biračko tijelo, obični birači na terenu, u pravilu jesu desno orijentirati. No sve tako desno orijentirati, digli su ruku i za Sanadera i za Jadranku Kosor! Dobar dio njih i za Mesića kao predsjednika, jer kako bi Mesić pobijedio Budišu, ako ne glasovima HDZ-a?! Tko bi mu inače donio onaj broj glasova? Gledajući HDZ zadnjih 20 godina, analizirajući temeljito Tuđmanov, a pogotovo post Tuđmanov HDZ,  Plenković je zacijelo uvidio da je Tuđman ljevici u stranci radio bitno veće ustupke negoli desnici. O Tuđmanovim nasljednicima da ne govorimo! I sve je to prolazilo.

Nema osobitog razloga da ne prođe još jednom, jer je evidentno da uz sav desni folklor, HDZ-ovi birači cijene čitav niz drugih relacija. Stabilnost države i vlasti, gospodarske relacije, ali i vanjskopolitičke dosege. To je primjerice Sanaderu donijelo drugi mandat. Unatoč svim mogućim ideološkim krivudanjima! Pozicionirajući stranku na samom centru, Plenković misli da je došao na sanjani položaj: bez nas u zemlji nema vlasti, ali baš nikakve! I to je točno! Pitanje je jedino, koliko će izgubiti time da je vojsku povukao s krajnje desnice, gdje je Škoro ušao bez ispaljenog metka. Plenkovićeva matematika očito govori da Škorin maksimum ne može biti više od 20 zastupnika, realno vjerojatno očekuje i manje, a koliko god dobio on i ne može drugo negoli koalirati s HDZ-om. Još kad je Škoro rekao da sa SDP-om i HSS-om koalicija ne dolazi u obzir, bilo je jasno da dragovoljno ide u dvore “najhrvatskije od svih hrvatskih stranaka”. To bi značilo da je pred nama koalicija centra i desnice, nota bene, na dobrobit svih domoljuba i stoga i ovaj moj početnički optimizam, jer tu koaliciju unaprijed pozdravljam kao najbolje rješenje za zemlju. Naime, ako smo sada povijesno po prvi put odredili da je HDZ centar, a da je desnica-desnica, onda smo definirali i buduće koalicije barem sljedeća dva mandata. Pogotovo ako se sjetimo da su Škoro i Kolinda zajedno dobili 52 posto glasova! Jer, Plenkovićeva  izborna baza, ne samo da očekuje koaliciju sa Škorom, nego je za HDZ u toj koaliciji, izgledan i bitno veći dio kolača s desnicom, čiji limit zacijelo ne prelazi 20-tak zastupnika.

U riječ, ako smo sada dobili novi HDZ na centru i jasno definiranu desnicu, mi smo zapravo dobili potpuno novu konstrukciju hrvatske političke zgrade! Koja  iz ukupne domoljubne hrvatske perspektive uopće ne mora biti loša. U prijevodu, više nema foliranja! Kako će se ta vlast konstituirati, kako složiti zajednički program, kako pomiriti nepomirljivo, tih odgovora sada nema, al će te važne odgovore ubrzati adrenalin vlasti. S druge strane, ova nova arhitektura parlamentarne scene, stavlja u  zavisan položaj i ljevicu. Ako se HDZ prostre po centru, u Hrvatskoj je gotovo nemoguća samostalna vlast ljevice! I tu se krije najveća moguća dobitna formula Plenkovićevih promjena!U tom smislu Plenkovićeva matematika kako god ideološki izgledala suspektnom, Hrvatskoj,  a i HDZ-u donosi zapravo benefite. Škoro ne može sam, SDP ne može sam, u Hrvatskoj dakle, nema vlasti bez HDZ-a! S tom matematikom na ustima HDZ-ovi birači će ostati disciplinirani i na jesen i Plenković to savršeno razumije.

Pred pravim izazovima se zapravo nalazi Miroslav Škoro. U mudrom intervjuu Večernjem listu, on govoreći o meritumu aktualnih problema, lukavo govori tobože o “nomotehničkim stvarima”. A govorimo zapravo o formiranju listi što je trajno srce problema na desnici. Kako složiti listu desnih lidera, kako podijeliti buduće funkcije i nezanemarivu količinu novca koja dolazi s vlašću? Naime, za svaki mandat, za svakog zastupnika, Sabor isplaćuje strankama oko 30 tisuća kuna mjesečno. Dakle, 50 tisuća eura godišnje. Imate li 20 zastupnika dobijete godišnje milijun eura! Za četiri  godine cca 30 milijuna kuna! Ako svi idu na listu Miroslava Škore kako je najavljeno, dobiti će onoliko koliko im on udjeli, bazično sve ide njemu, ali, ako stranke idu sa svojim imenom na njegovu listu, novac ide u dobroj mjeri, primarno, njima. To vam je tzv. nomotehničko pitanje!

To se sad dakle tretira kao “nomotehnički problem”, no to je sve samo ne nomotehnički problem. To je jedan od problema, drugi problem je taština i smjer u kojem će Škorina lista ići. Hoće li prevagu dobiti Most ili Zekanović i Hasanbegović? U svakom slučaju pred Škorom je veliki posao , tim prije što će se taj posao po važnosti i političkoj dramaturgiji protegnuti i na iduću godinu kad su lokalni izbori. Ta dinamika izbornih ciklusa otvara pitanje tko će primjerice biti Škorin kandidat za gradonačelnika Zagreba? Hasanbegović kako se nagađa ili ipak netko drugi? Sve u svemu, kako sam rekao na početku, pred nama je posve nova arhitektura hrvatske političke scene, arhitektura koja sad dobiva  nove konture i bude li elementarne pameti, domoljubna opcija može mirno spavati. Prevladaju li politički hormoni, iracionalizam i bolesna taština, politička budućnost u Hrvatskoj se smiješi SDP-u. Ima li bar sad svijesti, pameti i odgovornosti na centru i desnici? Za sada jasnog odgovora nema.

Tihomir Dujmović/Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Osvrt na epski rukometni sraz s Njemačkom i pogled malo prema naprijed

Objavljeno

na

Objavio

AA Ilustracija

Sklonost Nijemaca temeljitoj pripremi, organizaciji i disciplini, njihova upečatljiva sposobnost planiranja do u tančine i pronalaženja suparnikovih boljki, te opsjednutost učinkovitošću i pedantnošću u mnogih izazivaju divljenje. Dok sve ide onako kako su zamislili, melju kao mlin, gaze sve pred sobom, i nema tog plijena kojeg nisu kadri smazati za doručak. No, čim se suoče s nepredviđenim momentom, u čudu zastanu, ukoče se, katkad i posve trokiraju. Vidjevši ih bespomoćnima, na trenutke i smiješnima, neoprezni ih tada neopravdano podcijene, odveć lako gubeći iz vida njihovu mitsku sposobnost vraćanja iz mrtvih i upravo fascinantnu ustrajnost u borbi sve do samoga kraja.

Kad „panzeri“ gaze…

Na njemačkoj se rukometnoj nacionalnoj momčadi, za razliku od nogometne, još ne vide posljedice globalnog zatopljenja. Ti se, što divovi, što brzanci, doista doimlju izvorno njemačkima. Fizionomije su im upravo onakve kakve su se beziznimno držale njemačkima još do prije koja dva-tri desetljeća. Štoviše, za uslugama nekih, poglavito onih trokrilnih štemera u obrani čiji već i sâm pogled boli, bi u neka druga vremena zacijelo čeznula i tajna državna policija. A valja im priznati i da onako dobro kao u prvom poluvremenu utakmice protiv Hrvatske nisu stajali na nekom terenu još tamo negdje od početka četrdesetih. Kako i ne bi, kad su svojstven im, jednostavan i učinkovit taktički plan gotovo u cijelosti sproveli u djelo.

Na valu neuobičajeno oštre igre obilježene izrazito grubim prekršajima, nekima i u domeni rada civilnih sudova, Nijemci su nezaustavljivo gazili baš kao „panzeri“ nekoć. Osim grča i nespokoja koji redove suparnika izloženog takvu tretmanu obično zahvaćaju – pa mu tako ni igrač više ne bude neka prednost, a izvođenju sedmeraca ne pristupa kao velikoj prilici nego kao odsluženju kazne – u rukometu pogibeljna igra može donijeti i druge, ne odmah vidljive psihološke prednosti. One se ponajprije očituju u suptilnom pritisku na sudce. Naime, nakon što dosude veći broj isključenja jednoj ekipi, koliko god ona opravdana bila, labilniji sudci, pa čak i oni manje labilni, podsvjesno jedva čekaju priliku kako bi ravnoteže radi i drugoj ekipi isključili ponekog igrača, pa to onda učine i kad u normalnim okolnostima ne bi. Podsvjesna težnja za kompenzacijom još se više odražava u neujednačenom kriteriju procjene detalja koji se brzo zaboravljaju, a često prelome utakmicu.

Nijemci su, taktički se opredijelivši za brutalnu tučnjavu, računali na sve navedeno. I baš sve želje su im ispunjene – Hrvati su se uslijed dobivenih batina stisnuli i zgrčili, da bi pred kraj poluvremena, čim su se malo pribrali i rezultatski približili, dobili odmah nekoliko isključenja u nizu. A i u dvojbenim, rubnim situacijama sudci bi češće presudili u njemačku korist. U tom smislu znakovito je njihovo viđenje jedne akcije pri neriješenom rezultatu kad se utakmica lomila. Sjurivši se u izglednu kontru prema njemačkom golu, David Mandić je ometen, doduše, ne tako da ne bi uputio udarac prema golu (jer mu je ruka bila slobodna). Ipak, pritom ga je njemački igrač bočnim kontaktom izbacio iz balansa taman toliko da udarac ne bude savršeno izveden pa ga je vratar bez veće muke obranio. A sudci su ostali nijemi.

Ovaj detalj koji se mogao pokazati odlučujućim, a i njih još nekoliko, zapazilo je oštro oko vrsnog stručnog sukomentatora televizije s nacionalnom koncesijom, Nikše Kaleba. Lucidno je, uz dozu ironije, dobacio kako sudci očito nisu imali predavanja iz biomehanike da bi znali kako takve sile utječu na igračevo tijelo pri toj brzini. A on to, i bez da je primao lekcije iz teorije, jako dobro zna iz vlastita iskustva. Ta bio je vrhunsko krilo, k tome i svjetski prvak i olimpijski pobjednik.

Pobjeda velika kao „Maslenica“

Ovako je slađe, reći će netko, i ne će biti posve u krivu. Jer dvaput se vratiti iz ponora, zloslutno neugodnog zaostatka od 5 golova razlike, pokazatelj je moćnog karaktera momčadi. I doista, što je vrijeme više odmicalo, Nijemci bi sve rjeđe računalnom preciznošću pogađali rašlje, što je dovodilo u očaj hrvatske vratare i obranu, a sve bi češće naizgled ničim izazvani gubili loptu u napadu. S vremenom se bečkom sportskom dvoranom sve tiše razlijegalo „Deutschland, Deutschland…“, a sve se glasnije orilo – Auf Wiedersehen! Ipak, i nakon što su inercija i psihološka prednost već debelo prešle na hrvatsku stranu, nikako te uporne Nijemce prelomiti, ni spomenutom Mandićevom kontrom, ni Šipićevim zicerom s crte… Na kraju ih je slomilo tek čudo neviđeno, čudo nad čudima – nešto lijevo, a da Hrvatskoj bude na korist – lijeva ruka Marina Šege! Dobro, ajde, našla se tu u prijelomnim trenutcima i pouzdana ljevica Luke Stepančića, momka iz Labina, kraja gdje se prečesto podiže samo prva, a ne sve tri boje hrvatskog barjaka. No, kad igra Hrvatska, čak i ozbiljne nesuglasice valja ostaviti postrani, jer se crven-bijeli-plavi na najvišem jarbolu može viti samo kad su glave Hrvata iz obje države jedne hrvatske domovine skupa. U rukometu se to možda bolje vidi, ali ni drugdje nije drukčije.

Naposljetku, umjesto suhoparne statistike, evo i metaforičkog rezimea čitave utakmice: Prvo poluvrijeme – njima k’o ’41, nama k’o ’45! Drugo poluvrijeme – njima k’o ’45, nama k’o ’95! Ili možda bolje – k’o ’93! Jer napetošću je utakmica više podsjetila na legendarnu Operaciju Maslenica u praskozorje čije obljetnice je odigrana, tu jedinu bitku iz Domovinskog rata u kojoj su obje strane nastupile u najjačim sastavima.

Teško je slomiti duh hrvatskog čovjeka

Ova nesumnjivo epska utakmica doziva iz sjećanja jednu drugu, još dramatičniju, vjerojatno najveću koju je Hrvatska dosad odigrala. No, kako vrijeme čini svoje, ona je već pomalo zaboravljena. U polufinalu Svjetskog prvenstva 2003. u Portugalu Hrvati su morali igrati dva produžetka protiv današnjeg protivnika Španjolske kako bi, unatoč zaostatku u jednome trenutku i od 5 pogodaka razlike, na kraju ipak pobijedili. Pritom se pokazalo kako imperijalni mentalitet nacije s Pirineja, čiji je imperij dosegao zenit stoljećima prije njemačkog, još prožima srca španjolskih igrača, posve opravdavajući nadimak njihovih nacionalnih vrsta – Furia. No, namjerili su se na neprobavljiv zalogaj. Ili, kako netom poslije utakmice trener pobjednika Lino Červar reče – Gazili su nas čitavu utakmicu, ali nisu mogli zgaziti duh hrvatskog čovjeka! U ono doba oživljavanja voštanih figura iz Maršalova muzeja, kad je svaka Tuđmanova sintagma, pa tako i „hrvatski čovjek“, dočekivana ili s podsmijehom ili na nož, netko se usudio to izreći, jednostavno ne mogavši prešutjeti ono što mu je srce u trenutku velikog postignuća osjećalo. Našao se netko, eto baš iz te, nacionalno ravnodušne, odnarođene Istre, da blagotvornom solju oživi tada već ispiranjem mozgova i srdaca poprilično obljutavljelo hrvatstvo. Moguće je taj Červarov dirljiv iskaz nepatvorenog domoljublja mnogim Hrvatima promakao, ali zato sigurno nije onima koji Hrvate vole raditi bedakima, skoro onoliko koliko to oni sami od sebe vole činiti.

I badava Lini Červaru sve te silne titule i medalje, sve one pobjede nad većima i bogatijima, uzalud mu i očuvanje neprekinutog niza vrhunskih rezultata uz provedenu smjenu generacije, što je najteža stvar u momčadskom sportu. Lino Červar je u očima tvoraca mišljenja javnosti svemu tome unatoč ostao tek puki rukometni analfabet, diletant, Lino Čokolino, maskota koja samo nervozno skakuće oko klupe nepotrebno dekoncentrirajući igrače koji bi bez njega sigurno bili puno bolji… U toj virtualnoj, mnogima i jedinoj stvarnosti njegov je uspjeh slučajan, jednostavno taj čovječuljak ima sreće, a najvećim hrvatskim rukometnim stručnjakom nazivali su trenera koji je bio zadnji s reprezentacijom na Europskom prvenstvu samo godinu prije nego što će Červar s istim igračima osvojiti svjetsko zlato. Apsurdno? Možda! Ali nipošto ne i slučajno u zemlji u kojoj su mediji, pravosuđe, sindikati i štošta drugo sve samo ne slučajno takvi kakvi jesu. A jesu neprijateljski raspoloženi prema svemu što je dobro za Hrvatsku i svakome tko se za nju žrtvuje i čini ju boljom.

Pogođen sustavnim medijskim neprijateljstvom čovjek s kontinuitetom vrhunskih rezultata bio je prinuđen u naponu snage otići put pečalbe, u zemlju koja u svemu, pa tako i u rukometu, Hrvatskoj gleda u leđa. Našao je mir tamo gdje zlatno sunce sja, kad se već ono hrvatsko za njega pokazalo zubatim. Podigavši makedonski rukomet za nekoliko kopalja, usput je odigrao veliku ulogu u razvoju karijere dva danas ključna reprezentativca – Cindrića i Karačića – što mu se danas vraća s kamatama.

Inače, odstrjel Line Červara odradio je profesionalni TV kiler, neka vrsta medijskog Sindičića, doajen sportskog novinarstva, a u duši tek komunistički aparatčik starog kova, kandidat SKH-SDP-a na prvim višestranačkim izborima, Božo Sušec. U središnjem je Dnevniku nacionalne televizije besramno izdvojio samo izgubljene utakmice rukometne reprezentacije, pritom posve ignoriravši one prethodno dobivene kako bi do tih izgubljenih uopće i došlo, i turnuo ih širem gledateljstvu pod nos, zabrinuto zaključivši kako nam trebaju promjene dok još nije kasno. Jer ovako više ne može! A bedaki ne bi bili bedaki da kod njih ista finta, žvaka o promjenama, uvijek ne pali. Bio u pitanju sport, politika ili nešto treće.

Zbijanje redova ili razbijanje redova?

Červarov najveći grijeh, kako onda, tako i danas, je to što je HDZ-ovac. Da stvar bude gora, on nije neki obični HDZ-ovac, nego HDZ-ovac koji je uspio ostvariti povijesni rezultat na parlamentarnim izborima u Istri i Rijeci, zamjetno nadmašivši poslovično blijedo izdanje stranke na tom području, gdje bi obično nastupila pod geslom – Važno je sudjelovati! A to se ne prašta. Da je kojim slučajem političkog profila Ratka Rudića, već bi mu izgradili mauzolej na vrhu Učke.

Ovako im ni sad nije promakla aktivna Červarova predizborna potpora Kolindi Grabar Kitarović. Njegova se uloga, naime, omalovažava po navlas istom receptu kao što se to čitavih 5 godina činilo i Predsjednici – za medije njih dvoje nisu uspješni ljudi na ponos Hrvatske, nego tek Čokolino i Čokolinda! Stoga i ne čudi što se Červara i neposredno nakon velike pobjede protiv Njemačke ismijavalo. Eto su ga opet igrači spasili tako što su mu se usprotivili (jer ne može on koji pojma nema biti zaslužan, a s druge strane, ne može pojma imati kad je HDZ-ovac).

Uočivši boljku u izvođenju sedmeraca, rovare i nutkajući Červaru Štrleka, koji je odbio igrati za reprezentaciju pa se sad navodno premišlja. Čine to kako bi izbornika u slučaju neuspjeha mogli optužiti što ih nije poslušao, ali i zato što znaju kako bi Štrlekovo uključivanje moglo narušiti ozračje u ekipi slično kako je Kalinićevo nezadovoljstvo djelovalo na nogometnu repku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, što je izbornik Dalić razriješio na jedan jedini mogući način. A mogao bi i Dalić, kao još jedan osvjedočeni Kolindin podržavatelj, uskoro na galge, jer kad su već suho zlato bacili u blato, što ne bi i srebro?

No, nisu svi u predizborno vrijeme postupili poput časnih i uspješnih izbornika najpopularnijih nacionalnih vrsta, Červara i Dalića. Neki koji se u javnosti predstavljaju katolicima i domoljubima nisu podržali Kolindu Grabar Kitarović budući joj nikako nisu mogli oprostiti koketiranje s jogom i numerologijom. Njezinu su vjeru jednodušno ocijenili neiskrenom, prijetvornom i politikantskom, a redovite odlaske na svetu misu i nošenje križića oko vrata prozreli kao providnu varku. Stoga ti vrli eshatolozi nisu imali druge nego spas na ovome svijetu potražiti agitirajući za tipa koji je tijekom kampanje veselo poručivao da se mani Očenaša, da bi potom još u maniri svojstvenijoj novokomponiranim nego autentičnim katolicima radosno proslavio pogansku svetkovinu „Martinja“.

Farizejski se skanjujući izbora manjeg zla, dvaput su izabrali ono veće (u prvom krugu djelom; u drugome što djelom, što propustom; a sve vrijeme mišlju i riječju). I sad se ti i takvi – koji su, obilato se koristeći i tehnikom Bože Sušeca, sablažnjavali malene slagavši čim bi zinuli, a zinuli bi često – pozivaju na svoje mišljenje podvaljeno u usta malenima. Pa se pobjedonosno rugaju zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Bozaniću, kako ga, eto, narod ne sluša, time prešutno hvaleći sebe jer, eto, njih sluša. U silnoj oholosti ni ne zamjećuju, u gorem slučaju – ipak zamjećuju, kako je jedini opipljivi učinak njihova djelovanja tek razbijanje vlastitih redova. Štoviše, to nastavljaju činiti likujući kako u narodu (a radi se tek o dijelu naroda kojeg su anestezirali) više ne pali poziv na zbijanje redova pred crvenom napašću.

No, i ovdje, kao i u rukometu, vlada nepisano pravilo – ako ne zbiješ vlastite redove, suparnik će svoje zbiti, i na kraju pobijediti. Ovogodišnje prvo izborno poluvrijeme je izgubljeno, baš kao i ono rukometno s Njemačkom. No, sve se još može popraviti, jer pred Hrvatima je najesen i drugo poluvrijeme. Hoće li zbiti redove kao što je to uspjelo rukometašima ili će nastaviti razbijati ih? Prije nego se odluče, neka se prisjete kako se u ovom „sportu“ prilika za popravak ne pruža svake godine kao u rukometu, nego u ciklusima od nekih 4-5 godina.

A Lino Červar, ako doista želi primjereno uzvratiti ovima koji ga i sad besprizorno vrijeđaju, šireći razdor među Hrvatima i kad se pobjeđuje, nema druge nego odgovoriti im tako što će najesen opet zauzeti mjesto na HDZ-ovoj listi za 8. izbornu jedinicu. I neka u taj pohod krene s one pozicije na listi koja će odgovarati mjestu osvojenom na ovome prvenstvu.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari