Pratite nas

Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore

Objavljeno

na

Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana Bosne i Hercegovine živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu!

Politička cirkusijada na svjetskoj turneji svako malo navrati i u BiH. Kad u običnom cirkusu izbije požar, vlasnik cirkusa obrati se publici:
– Ne brinite, imamo gutača plamena!

U političkom cirkusu organizatori često sami potpale vatru, a gutači su njihova slijepa publika. Netko je duhovito kazao da će ljudi i narodi postupati razumno onda kad iscrpe sve druge mogućnosti. Nadamo da će se konačno početi postupati po pravdi i razumu jer su iscrpljene sve druge mogućnosti te da će se učiniti sve da BiH konačno postane država jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana. Inače, ode mast u propast. Činovnici razjedinjene međunarodne zajednice nisu učinili ono što su mogli kako bi pomogli stvaranju održive državne triju konstitutivnih naroda, onakve kakvu znaju teorija države i prava te praksa uspješnih država u Europi i svijetu. Često su razjedinjeni međunarodni činovnici bili vinovnici razjedinjenosti naroda u BiH. Jedan od činovnika u jednoj zemlji, nije važno kojoj, ulovio je zlatnu ribicu koja mu je za slobodu ponudila dvije želje.

– Prva mi je želja da se provodim na Havajima uz koktele, glazbu i ples – reče činovnik i u istom trenu nađe se na Havajima među plesačicama, sviračima i koktelima.

– E, sada da čujem drugu želju – reče zlatna ribica.

– Želim da više ništa ne moram raditi – zaželi činovnik.

Zlatna ribica ispuni činovniku i tu želju: vrati ga u njegov – ured! Dokle će to tako, pitanje je SAD i Njemačke. Možda se ipak dogodi čudo i stvari u BiH budu konačno postavljene na pravo mjesto. Naime, Sjedinjene Američke države i Njemačka započele su razgovore o novoj inicijativi za rješavanje ključnih pitanja vezanih za BiH, izvještava novinska agencija Patria (NAP), pozivajući se na pouzdane diplomatske izvore. Ova inicijativa koja uključuje ustavne promjene u BiH intenzivirana je nakon nedavnog posjeta Baracka Obame Bruxellesu. Iskazana je spremnost SAD-i a Njemačke da se pomogne BiH kako bi bila bliže europskim i euroatlantskim strukturama, a realizacija te inicijative trebala bi kulminirati na proljeće sljedeće godine.

Dakle, s novom vlašću u BiH. Navodi se kako bi polazni dokument mogao biti „travanjski paket“ koji je već jednom bio gurnut u stranu od strane Parlamenta BiH. Gurani su u stranu i brojni drugi dokumenti, a još više toga gurano je pod tepih, pa i pod onaj crveni. SAD očekuje da Njemačka, do čijeg se glasa najviše drži u Bruxellesu, snažnije podvikne kad je BiH u pitanju. Očekuje se da se Sarajevo i Banjaluka više ne oglušuju na apele iz Bruxellesa. Nepodnošljivo lako prešućuje se rezolucija Europskog parlamenta, u kojoj je jasno iskazana pogubnost separatističkih težnji u RS-u i unitarističkih nastojanja u Sarajevu. I vrapci na bh. granama i krovovima znaju da je BiH bez korjenitih promjena neodrživa.

Centralističke težnje pretvaraju se u centaršuteve za separatističke centarfore. Takve centaršuteve poželio bi i Džeko na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu. Ako se u skoroj budućnosti nešto korjenito ne promijeni, u BiH i disolucija je solucija. Ne samo RS-a, već i disolucija običnih građana od BiH. Postoji crnohumorna fora koja kaže da 70 posto građana BiH živi u stresu, a 30 posto u – inozemstvu! No, postoji i opasnost da se postotak onih u bh. stresu počne rapidno smanjivati u odnosu na one u inozemstvu. BiH valja promatrati u kontekstu sve zamršenije situacije u svijetu, pogotovo zbog toga što se geopolitički nalazi na razmeđu svjetova.

A rečeno je kako je inteligencija svijeta konstanta, a broj stanovnika stalno raste. Valja požuriti s političkim zbrinjavanjem BiH, dok još ima dovoljno pameti. U BiH pješčani sat ide nekoliko zrnaca unatrag, rušeći tako zakone gravitacije, a jedno tijelo u državi dvaju entiteta i triju etniciteta može biti na dva mjesta. U ovakvoj BiH ruše se svi zakoni, zašto ne bi i oni Newtonovi.

Mnogo od toga bilo bi više nego smiješno da nije više nego tužno. Mujo nazove Hitnu pomoć:

– Joj, gled’o sam utakmicu na televiziji, Bosna primi glup gol, a ja bosom nogom udarim u stolicu i sve zvijezde prebrojim!

– I zbog toga zovete Hitnu pomoć – čudi se djelatnik Hitne.

– Ma, jok zbog togo, nego zbog Fate. Nije se smjela smijati – pojasni Mujo.

 

FranoVukoja/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari