Pratite nas

Iz Svijeta

Cerar: Odluka o nenadležnosti suda EU-a za arbitražu nije pobjeda Hrvatske

Objavljeno

na

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u petak da s “pomiješanim osjećajima” doživljava presudu suda EU-a u Luksemburgu koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, ali je ustvrdio da ona ne znači “pobjedu” Hrvatske.

Izražavajući žaljenje što se je sud EU-a proglasio nenadležnim i nije ulazio u meritum spora, Cerar je na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova kazao da je uvjeren da bi taj sud, da je nastavio postupak, utvrdio da Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude o granici krši europsko pravo, dodavši da je to i dalje stajalište Slovenije.

Cerar  je kazao da je vrlo zadovoljan što se isti sud u obrazloženju svoje presude, barem kako je napisano u današnjem priopćenju suda EU-a za medije, “jasno izjasnio o tome što misli o arbitražnoj presudi o granici”.

“Jako smo zadovoljni što je sud EU-a potvrdio da je arbitražna odluka valjana i da ju obje strane moraju implementirati”, kazao je Cerar, dodavši da je u tom smislu Slovenija tužbom “postigla svoj cilj” iako se sud proglasio proceduralno  nenadležnim za slovensku tužbu.

“Sud EU-a, kao ni Europska komisija prije njega, nije prikupio dovoljno hrabrosti da donese odluku o važnom pravnom pitanju koje se tiče europskog poretka”, rekao je Cerar, dodavši kako ne treba zaboraviti da je EU sponzor arbitražnog sporazuma Slovenije i Hrvatske te njegov supotpisnik, a ovdje se, po njegovim riječima, radilo o važnim elementima europskog i međunarodnog prava.

“No, sud EU-a je u obrazloženju, koje još proučavamo, svakako iskazao vrlo jasno stajalište glede arbitraže, ustvrdivši da Hrvatska kao i Slovenija moraju provesti arbitražnu presudu i da je granica između dviju država određena”, rekao je.

Po presudi bi arbitražu trebalo poštovati, tvrdi Cerar

Na pitanje kako komentira današnju izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, po kojemu je sud potvrdio stajalište Hrvatske, Cerar je ustvrdio:
“Ovdje nikako nema pravne pobjede Hrvatske. Hrvati možda mogu biti zadovoljni što sud nije prihvatio nadležnost za tužbu jer bi, po mojem mišljenju, da je nastavio postupak, sud morao utvrditi da Hrvatska krši europsko pravo”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

“To nije nikakva pobjeda Hrvatske, ali ilustrira odnos koji prema vladavini prava iskazuje Hrvatska i njen predsjednik vlade, zbog čega žalim. Ali, ta presuda jest pobjeda za ono pravno stajalište koje cijelo vrijeme zagovaramo, a to je da je potrebno arbitražnu odluku, kao dio obveznog međunarodnog prava, poštovati”, kazao je Cerar, ocijenivši da hrvatski premijer današnjom izjavom o presudi želi “preusmjeriti pozornost javnosti” na ono što mu odgovara.

“Hrvatski premijer ignorira onaj dio presude koji je jasno zapisan i na koji ćemo Hrvatsku stalno upozoravati, bude li potrebno svaki tjedan i svaki mjesec, a to je da i prema ovom stajalištu najviše sudbene instance u EU-u mora poštovati međunarodno pravo, obvezujuću odluku arbitražnog tribunala i priznati da je granica određena”, kazao je Cerar.

“I nikakva politička akrobacija ne može promijeniti tu činjenicu koja je u obrazloženju  rješenja suda ovdje zapisana”, kazao je slovenski ministar.
“Vjerujem da će i hrvatska strana postupno spoznati da se je potrebno ponašati europski i konstruktivno”, dodao je.

Hrvatska strana ‘ne pokazuje volju za implementaciju’

Na pitanje o perspektivi odnosa s Hrvatskom s obzirom na suprotstavljena gledišta o arbitraži i s obzirom na današnju izjavu hrvatskog premijera, Cerar je kazao da na hrvatskoj strani trenutno “ne vidi volju” da se pristane na implementaciju arbitražnog rješenja.

“Granica je s naše strane nesporno implementirana na moru, i dijelu kopna”, kazao je Cerar, dodavši da je Slovenija to već unijela u svoj pravni poredak, dok Hrvatska za sada ne pristaje na zajedničko demarkacijsko povjerenstvo kako bi se granica utvrdila, odnosno označila u cjelini.

“Iako se Hrvatska tome još suprotstavlja, baš ovo napisano stajalište suda EU-a u Luksemburgu znači dodatni i vjerodostojan pravni pritisak na Hrvatsku da konačno jednog dana shvati da se mora pomiriti  s međunarodnim pravom, arbitražnom odlukom, ali i pristati na kulturu međususjedske suradnje”, kazao je Cerar.

“Slovenija u tom pogledu mora biti strpljiva, pravo je na našoj strani, granica je određena. Zato kod nas nema nikakvog razloga za uznemirenje i hitnju. Moramo ustrajno vršiti pritisak pa i pravni”, kazao je Cerar, dodavši kako vjeruje da će to činiti i buduća vlada, te takvo stajalište zastupati i u međunarodnim odnosima i ustanovama EU-a.

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, te pozvao dvije zemlje na suradnju u pronalasku rješenja graničnog spora sukladno međunarodnom pravu. (Hina)

Slovenci ne kriju razočarenje: ‘Ovo je hladan tuš!’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Hrvati mogu u Austriju bez radnih dozvola, ali posla nema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Austriju od 1. srpnja mogu bez radnih dozvola, no u toj zemlji posla više nema ni za domaće, piše u četvrtak Večernji list.

Austrija je bila jedina članica Europske unije koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate punih sedam godina, koliko je vremena prošlo otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Otvaranje tržišta rada događa se za obje zemlje u bitno promijenjenim okolnostima, Austrija ima najveću stopu nezaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata te posla više nema ni za domicilno stanovništvo, dok se i u Hrvatskoj nova radna mjesta broje na prste.

Da nije bilo korone, Hrvatska bi danas imala barem 60.000 zaposlenih više nego što ih ima sada. Prvi su kod nas s tržišta otpali stranci, ali i domaća sezonska radna snaga koja se zapošljavala na Jadranu.

Austrijske vlasti ističu da se posljednjih sedam godina u Austriju doselilo 13.000 hrvatskih državljana, a u trenutku potpunog otvaranja tržišta i za Hrvate u Austriji je ukupno bilo zaposleno 33.400 hrvatskih državljana, najvećim dijelom u turizmu, industriji, trgovini i građevinskom sektoru.

Bez posla i s prijavom na tamošnjem uredu za nezaposlene je oko 7000 hrvatskih građana od približno 83.000 vlasnika hrvatskih putovnica koji žive u Austriji. Njih oko 46.000 rođeno je u Hrvatskoj. U toj zemlji 9 posto radne snage dolazi iz neke od drugih članica EU.

Austrija sada ne očekuje masovniji dolazak hrvatskih radnika, a pojedini analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti i obrnuti trend – povratak iseljenih njihovim kućama, i to ne samo iz Austrije nego i iz drugih europskih država, donosi Večernji list. (Hina)

Ivica Šola: Hrvati, i ne samo Hrvati, sve masovnije napuštaju Irsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Wahington poziva Tursku da ne pretvori Aju Sofiju u džamiju

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

“Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine”, dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku “iznenađuju” te izjave i dodao da “nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima”.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari