Pratite nas

Hrvatska

Cerar: “Utvrdili smo da imamo različita stajališta”

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković i njegov slovenski kolega Miro Cerar sastali su se prvi put nakon objave arbitražne presude 29. lipnja koju Zagreb ne priznaje, jer proces smatra kompromitiranim, dok Ljubljana zahtijeva njezinu primjenu.

Nakon razgovora u četiri oka između dvaju premijera u vili Podrožnik, počeli su razgovori vladinih izaslanstava nakon čega su premijeri održali zajedničku konferenciju za medije.

Prisutnima se prvi obratio slovenski premijer Miro Cerar.

“Odluka arbitražnog suda je obvezujuća. To je pitanje koje je dugo opterećivalo naše odnose. Htio sam s time govoriti s premijerom Plenkovićem i to je bila središnja tema. Utvrdili smo da oko te teme imamo različita stajališta”, kazao je Cerar.

Kazao je kako je EK imala važnu ulogu u sklapanju sporazuma.

“Prihvaćanje sporazuma imalo je važnu ulogu za ulazak Hrvatske u EU”, kazao je Cerar i dodao da u arbitražnom postupku nema ni poraženih ni pobjednika, ali da je Slovenija spremna na dijalog.

“Nadam se da će taj dijalog u razumno vrijeme dovesti do rješenje”, kazao je Cerar.

Cerar je poručio kako arbitražni sporazum propisuje da obje strane imaju 6 mjeseci za implementaciju presude.

Slovenski premijer je kazao kako Hrvatska i Slovenija dobro surađuju na mnogim područjima.

“Arbitražna presuda nudi nam priliku da napravimo korak naprijed”, kazao je Cerar.

Plenković: “Za nas presuda nije obvezujuća”

Plenković je na početku zahvalio na gostoprimstvu.

“Za nas je Slovenija partner i susjedna zemlja. Ključno je da naš dijalog i dobar osobni odnos stvori pretpostavke za rješavanje neriješenih pitanja. Razgovarali smo o našim otvorenim pitanjima. Pozicija Slovenije je vrlo jasna. Za Hrvatsku je naša pozicija također vrlo jasna. Nažalost, za nas je arbitražni proces bio nepovratno korumpiran djelovanjem slovenske agentice i od Slovenije imenovanog suca. Hrvatska je u sporazum krenula u dobroj vjeri u nadi da se riješi to pitanje. Naš Sabor je konsenzusom  donio odluku da Hrvatska izađe iz sporazuma”, kazao je Plenković.

“Za nas presuda nije obvezujuća i ne namjeravamo je primjenjavati. Spremni smo na razgovore sa Slovenijom na stručnoj razini kako bi se to pitanje riješilo”, kazao je Plenković.

Naglasio je kako ne želi jednostrane poteze ni s jednom ni s drugom stranom.

Kazao je kako je Cerara u rujnu pozvao u Zagreb do kada bi se trebao formirati takozvani “katalog” svih neriješenih pitanja sa Slovenijom. Istaknuo je kako u budućnosti vidi nastavak dijaloga.

Poručio je kako se danas nije ulazilo u meritum i sam sadržaj presude, već se tražilo rješenje.

Cerar je kazao kako se više ne radio samo o pitanju uređivanja granica, već i o pitanju poštivanja prava.

“Obje zemlje moraju slijediti međunarodno pravo. Vjerujem da će razgovori dovesti do cilja koji će biti prihvatljivi za obje države. Ipak, rješenje granice se treba tražiti u skladu s presudom Arbitražnog suda”, kazao je Cerar.

Cerar je kazao kako će se u slučaju da se ne pronađe zajednički put do rješenja, trebati za pomoć obratiti Europskoj komisiji.

“Nije Hrvatska kriva za ovu situaciju”

Hrvatski premijer Andrej Plenković kako je Arbitražni sud napravio grešku kad je nastavio s donošenjem odluke nakon što je hrvatska strana izašla iz arbitraže.

“Nije do Hrvatske što smo sada u ovoj situaciji”, rekao je Plenković i ponovio kako Hrvatska želi riješiti granično pitanje.

Na pitanje zašto nije prisutan slovenski ministar vanjskih poslova Karl Ejravec, Cerar je odgovorio kako je riječ o susretu premijera.

“Imamo šest mjeseci da se pripremimo na implementaciju presude. Slovenija neće prouzročiti bilo kakve napetosti. Bitno je da očuvamo dijalog. Nikada neću učiniti išta da izazovem bilo kakve napetosti između država”, kazao je Cerar.

Plenković je rekao kako otvorena pitanja postoje i između drugih država Europske unije.

“Ta se pitanja rješavaju potiho i bez uključenosti institucija Europske unije”, kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanja medija kazao je kako mu nije žao što su njegovi prethodnici odustali od arbitražnog sporazuma.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari