Pratite nas

Gospodarstvo

Čerečenje giganta – Platforma i SDP zadužili Aluminij za 310 mililijuna KM

Objavljeno

na

U 2013. i 2014. godini društvo je poslovalo s negativnom bruto maržom, što je dovelo do gubitka od 124 milijuna maraka… Ukupan dug 31. prosinca 2014. godine je iznosio 213,8 milijuna maraka te tadašnji potencijal generiranja novca iz poslovanja nije dovoljan za plaćanja kratkoročnih obveza”. Ovo je sastavni dio izvješća, piše Večernji list, koje je nedavno razmatrala Vlada Federacije BiH, a u kojemu se iznosi kronologija nesnalaženja, lutanja, ali i sustavnog uništavanja mostarske kompanije koju se doživljavalo kao plijen za bogaćenje, ali i projekt koji treba ugasiti jer se predstavljala simbolom hrvatske gospodarske opstojnosti, prenosi Hrvatski Medijski Servis

Čerečenje giganta

Nije nepoznat podatak o stanju bilance u kompaniji 2008. i 2009. godine, ali za ukupno razumijevanje odnosa valja spomenuti kako bi se vidjelo kada je ova kompanija doživjela ključne udarce od kojih se poslije nije bila u stanju oporaviti.

Naime, u trenutku odlaska Mije Brajkovića s čela Aluminija, koji se uvijek doživljavao kao svojevrsna oporba službenoj politici, u proljeće 2009. godine na računu je ostalo 94 milijuna maraka. Već te godine bili su iznimno izraženi negativni učinci najveće svjetske ekonomske krize iz 2008. godine.

Nakon odlaska Brajkovića izmijenilo se nekoliko uprava, a najveću štetu kompaniji počinili su upravo oni koji su je vodili za vrijeme vlasti koju su činili SDP i Narodna stranka Radom za boljitak od 2011. do 2015. godine. Zapravo je nevjerojatno s kakvom su lakoćom raskidani i mijenjani ugovori te uvođeni u “igru” razni partneri koji su se za nekoliko godina obogatili, a istodobno su poremećeni odnosi s najvažnijim dobavljačima.

Kada se zbroji plus 94 iz vremena Brajkovića i kraja 2014. godine, po podacima koje su iznijele federalne vlasti, ta je kompanija “ojađena” za nepunih 310 milijuna maraka. Nakon njihova odlaska, nove uprave su za četiri godine povećale minus “samo” za 130 milijuna. No, sve to je također rezultat rada štetočinskih uprava u vremenu “platforme”.

Konkurentski proizvođači ostvaruju pozitivnu maržu u rasponu 10 – 20 posto, proizvodna cijena po toni aluminija je značajno viša nego kod konkurencije, što je rezultat loše produktivnosti, ali i izloženosti riziku volatilnih cijena električne energije čiji rizik Društvo ne umanjuje kroz dugoročne ugovore o kupnji električne energije”, navodi se u analizi u poslovanju Aluminija. Kada se to prevede na svakodnevni rječnik, nakon što su ga doslovno zadužili iznad granica vrijednosti kapitala, svi dobavljači, banke i ključni vjerovnici su počeli mijenjati “pravila igre”.

Slobodni pad

Ključni su problemi nastali s bankama koje su nakon što su probijeni limiti sustavno odbijale izdati bankovna jamstva kako bi se mogli zaključivati dugoročni ugovori o nabavi električne energije, glinice, petrol koksa, smole, koji su najvažniji za poslovanje ove kompanije.

To je pak značilo da je Aluminij bio izložen ogromnom riziku u slučaju poremećaja na svjetskim burzama. A taj se poremećaj dogodio ove godine kada su cijene struje i glinice skočile u nebo, a cijene metala zbog nagomilanih količina ostale iste. U tim okolnostima nastao je i slobodni pad kompanije.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Horvat: Filozofija, metodologija i način na koji su se brodovi gradili do danas u Hrvatskoj više ne postoji

Objavljeno

na

Objavio

Filozofija, metodologija i način na koji su se brodovi gradili u Hrvatskoj više ne postoje, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat odgovarajući na novinarska pitanja o 3. maju, Uljaniku i jučerašnjem posjetu izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) 3. maju i Brodarskom institutu.

Na pitanje odustaje li se od ideje brodogradnje kao strateške industrije, Horvat, koji sudjeluje na 42. međunarodnom ICT skupu MIPRO 2019., rekao je da je brodogradnja prije 30-ak godina, u tadašnjem uređenju i državi, kao doprinos sveukupnom gospodarskom rastu bila hvalevrijedna i postotno vrlo respektabilna.

“Danas je ta industrijska grana otprilike 1,8 posto ukupnog BDP-a. Da li graditi strateški interes na nečemu što danas BDP puni na razini od 1,5 posto, a na takav način i toliki novac investirati, prvenstveno iz državnog proračuna, za egzistenciju takve industrije – ja bih vrlo rado čuo i glas javnosti. Pa, ako treba danas raditi nekakve referendume, onda bismo i na taj način mogli pitati javnost je li za kontinuitet takvog modela ili s takvim modelom jednostavno treba prekinuti,” kazao je.

Na upit o modelima za mogući nastavak proizvodnje i dovršetak započetih brodova u 3. maju, koje je predložila Uprava tog brodogradilišta, Horvat je odgovorio da je završetak dvaju brodova u 3. maju, a zatim njihova prodaja brodarima, jedna od perspektiva o kojima Vlada razmišlja. “I u Puli i u Rijeci nalaze se po dva broda u visokoj fazi gotovosti. U ovom trenutku vodimo intenzivne pregovore s Jan de Nulom, za kojeg se u Puli gradi jaružalo, kako bismo spasili državno jamstvo od 124 milijuna eura. Spremni smo investirati iz državnog proračuna do najviše 30 milijuna eura da bi nam se to jamstvo vratilo. S obzirom da smo za brodove koji su u Rijeci platili državna jamstva, osigurati novac za završetak tih brodova, pa ih nakon toga brodarima prodati i jedan dio vratiti u državni proračun, također je jedna od perspektiva o kojima Vlada u ovom trenutku razmišlja,” rekao je.

Govoreći o posjetu kineskog izaslanstva, Horvat je naveo da su Kinezi jučer ponajprije došli pogledati kakva je tehnološka opremljenost Brodarskog instituta te su obišli svih 14 laboratorija, bili u institutu gotovo 4 sata i razgovarali s menadžmentom. Naglasio je da je jučer pokrenuta inicijativa za suradnju Brodarskog instituta i slične institucije, koja u sklopu kompanije najvećeg svjetskog brodara djeluje u Kini.

Horvat je rekao da je prije otprilike mjesec dana slična ekipa bila u Uljaniku, gotovo dan i pol, a u 3. maju su tada bili samo jedno predvečerje. “Ovaj tehnički dio izaslanstva obišao je i 3. maj, konstatirao da je u ovom trenutku tehnološka kondicija u 3. maju daleko veća i prihvatljivija nego u samom Uljaniku. Činjenica je da ovaj, tehnički nivo izaslanstva, nije ovlašten za donošenje bilo kakvih odluka, oni će pripremiti sveobuhvatno izviješće za svoj menadžment, a kakva će u konačnici biti odluka menadženta, siguran sam da će se dogoditi kroz sljedećih nekoliko dana,” naveo je ministar.

Na upit o drugim interesima kineskog izaslanstva, Horvat je odgovorio da je na kraju sastanka dobio maketu male podmornice, da je to jedan od komercijalnih proizvoda te industrije. Naveo je da je divezifikacija onoga čime se ta kompanija bavi postavljena na deset dohodovnih stupova.

“Od 150 tisuća zaposlenih, samo njih 30 tisuća sudjeluje u brodogradnji, a ostali proizvode i sudjeluju u različitim drugim industrijama. Tako da nama u ovom trenutku i na prostoru Uljanika i 3. maja nije samo i isključivi prioritet nastaviti s brodogradnjom. Diverzifikacija proizvodnje moguća je i na jednoj i na drugoj lokaciji, možda u manjem obilku,” kazao je Horvat. “Mora jednostavno postati jasno – filozofija, metodologija i način na koji su se brodovi gradili do danas u Hrvatskoj više ne postoji”, zaključio je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ispred dvorca Kerestinec 2020. trebala bi početi gradnja Rimac Campusa

Objavljeno

na

Objavio

Tvrtka Rimac Automobili koja je nedavno objavila kako su Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation odlučili uložiti 600 milijuna kuna u kapital te tvrtke kreće u projekt razvoja investicije koja se mjeri između 80 i 100 milijuna eura – u projekt Rimac Campus, objavio je u nedjelju Jutarnji list.

Taj budući prostor, kako navode, bit će središte tvrtke u kojem će raditi više od dvije tisuće ljudi.

Tamo će se smjestiti razvojno-istraživački centar, proizvodnja, testiranje, prostor za edukacije, kinodvorana, bit će i hotel za goste i zaposlenike koji dolaze izvana, vrtići za djecu zaposlenika, restorani, proizvodnja hrane, frizeri, sportski objekti, startup inkubator, ali i golemi park na kojem će zaposlenici, ali i posjetitelji moći slobodno raditi i uživati.

Vlasnik kompanije Mate Rimac želi integrirani objekt, no ne želi otkriti samu lokaciju kampusa, piše Jutarnji list.

Campus će po njegovim riječima biti u blizini Zagreba, nekoliko lokacija je već pogledano, iako je većina onoga što nude lokalni načelnici vrlo limitirana.

“Nije baš neko natjecanje” – objasnio je za Jutarnji list Rimac, koji je uvjeren da bi gradnja mogla početi početkom 2020. godine, a njegov je cilj do kraja 2021. godine završiti ovaj veliki projekt. Mnogo je realnije da će to ipak biti 2022. ili 2023. godina s obzirom na opseg Rimac Campusa, navodi dnevnik.

Jutarnji navodi da bi novi kampus mogao biti u blizini dvorca u Kerestincu te da je Rimac već dao precizne upute arhitektima, a navodno se vodio izgledima središta drugih sličnih tehnoloških kompanija.

(Hina)

 

Mate Rimac: Sedam posto tvrtke dat ću zaposlenicima, od čistačice do direktora

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari