Connect with us

BiH

Cerić pisao Christianu Schmidtu: Pozivam vas u ime mog naroda da zaustavite ‘opasno divljanje Milorada Dodika’

Objavljeno

-

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, koji se u posljednje vrijeme profilirao kao vodeći bošnjački radikalni javni djelatnik i pobornik radikalne i zapaljive retorike, uputio je poziv visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

Zanimljivo, Cerić si je dao za pravo da se Schmidtu obraća u ime njegovog naroda (Bošnjaka) bez da ga je itko za to ovlastio. Cerić piše da je njegov narod u srtahu od novog, navodnog, genocida u režiji Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH. Inače, bivši vjerski velikodostojnik nastavio je s praksom pogrešnog nazivanje Bosne i Hercegovine oslovljavajući je s Bosna.

Cerićevo radikalno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Schmidt,

Pozivam vas u ime mog naroda, koji je u strahu od najava novog srpskog genocida da zaustavite opasno divljanje Milorada Dodika.

Pozivam vas da oduzmete političku moć Miloradu Dodiku prije nego što ostvari svoj suludi osobni pothvat narušavanja mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i regiji!

Pozivam vas, gospodine Schmidt, da mom narodu javno i otvoreno kažete jeste li sposobni koristiti ovlasti visokog predstavnika, koji ima mandat zaustaviti svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti u našoj zemlji nakon genocida i Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ako jeste, onda djelujte dok nije prekasno!

Ako niste sposobni, kažite nam da se sami snalazimo jer moj narod ne može podnijeti još jedan genocid, ne može podnijeti silovanje žena, ne može podnijeti nove koncentracijske logore.

Ovo što je Milorad Dodik danas pjevao uz harmoniku u Predsjedništvu bosanske države nije pjesma za veselje već je to truba, kojom se najavljuje progon i pogrom mog naroda zato što je musliman!

Milorad Dodik vrijeđa moj narod na osnovu vjere, pozivajući tako ekstremne četnike u srpskom narodu na nasilje protiv muslimana.

Zbog toga, gospodine Schmidt, pozivam vas da smijenite Milorada Dodika ne samo u ime žrtava genocida, već i u ime demokratske Njemačke, u ime europske časti, u ime savjesti čovječanstva.

Milorad Dodik je prešao sve granice normalnog ponašanja!

S uvjerenjem da imate hrabrosti da zaustavite Dodika od daljnjeg divljanja na štetu i srpskog naroda, primite izraze mojeg osobnog poštovanja!

POST SCRIPTUM

Gospodine Schmidt, žao mi je ali vam moramo reći da vašim dolaskom Bosna je u najtežoj i najopasnijoj krizi od Daytona zato što niste osigurali podršku Rusije i Kine.

Ne znam jeste li to svjesno ili nesvjesno propustili, ali morate biti svjesni da snosite veliku odgovornost za ono što se sada događa i što će se dalje događati ako ne zaustavite Milorada Dodika u njegovom pohodu na suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države.

Gospodine Schmidt, moj narod je danas u sličnoj situaciji kao što su bili Srebreničani kad su tražili spas pred zatvorenom kapijom nizozemskog Unprofora.

Mi smo se naslušali izvinjenja za propuste međunarodne zajednice u Bosni od kojih je najtužnije obrazloženje da je nizozemski bataljun bio deset posto odgovoran za srebrenički genocid!

Puno pamtimo da bismo danas bili ravnodušni prema zapaljivoj retorici Milorada Dodika, stoji u radikalnom pismu Mustafe Cerića./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari