Connect with us

Zanimljivosti

CERN ponovno pokrenuo hadronski sudarač nakon dvije godine

Objavljeno

on

Znanstvenici Europskoga centra za nuklearna istraživanja (CERN) u nedjelju su izvijestili da su nakon dvije godine ponovno pokrenuli Veliki hadronski sudarač (LHC) u novom nastojanju da se razriješe temeljna pitanja fizike i univerzuma

U prijenosu uživo iz CERN-a izvijestili su da je jedna od dviju zraka protona uspješno završila ciklus prošavši kroz glavni prsten sudarača.

LHC je ugašen prije dvije godine da bi se renovirala sva četiri detektora i sustav ventilacije u tunelu u kojemu se nalazi glavni prsten akceleratora te da bi mu se pojačala snaga.

CERN je izgradio LHC da bi se testirala različita predviđanja fizike elementarnih čestica uključujući teorijsko postojanje Higgsova bozona. Osnovan je i izgrađen u suradnji s više od 10.000 znanstvenika te inženjera iz preko stotinu država, kao i sa stotinama instituta i laboratorija.

Golemi ubrzivač čestica, smješten na granici Francuske i Švicarske, prvi je put pušten u pogon u rujnu 2008., ali je nakon samo desetak dana zaustavljen zbog električnog problema na sustavu za hlađenje tunela dugog 27 kilometara koji se nalazi stotinu metara ispod zemlje.

Popravci su trajali gotovo godinu dana te je potkraj 2009. LHC konačno pušten u pogon.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!