Connect with us

Iz Svijeta

Česi prikupili 1,3 milijuna dolara za modernizirani tenk za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Česi su postali prvi državljani neke zemlje koji su putem grupnog financiranja prikupili novce za kupnju moderniziranog tenka T-72 iz sovjetskog doba koji će uskoro biti poslan ukrajinskoj vojsci i pridonijeti obrani zemlje od rusije invazije, rekao je u ponedjeljak dužnosnik ukrajinske vlade.

Zahvaljujući crowdfundingu koji vodi ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu, do ponedjeljka je prikupljeno 33 milijuna kruna ili oko 1,31 milijuna dolara. U prikupljanju novca sudjelovalo je 11.288 donatora, objavljeno je na internetskoj stranici kampanje.

“Češka je tako postala prva zemlja u kojoj su obični građani kupili tenk”, za obranu Ukrajine, napisao je na Twitteru zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Jevhen Perebinis.

Tenk T-72 AVENGER je moderniziran tako da ima bolje zaštitne sustave kao i moderniju opremu za noćno kretanje i komunikaciju.

Prikupljanje sredstava se nastavlja da bi se osiguralo i streljivo, objavili su organizatori kampanje na internetskoj stranici www.zbraneproukrajinu.cz.

Češka, članica NATO-a i Europske unije, od samog početka napada snažno podupire Ukrajinu.

Češka je u Ukrajinu otpremila i višak vojnih zaliha, kao i opremu nabavljenu privatnim kanalima koju su financirale ostale zemlje i ukrajinska vlada. To su stariji tenkovi, višecijevni raketni bacači, topništvo, oklopna borbena vozila pješaštva i sustavi protuzračne obrane.

Ukrajinsko veleposlanstvo je objavilo i da su Česi do kraja rujna donirali 1,3 milijarde kruna (51,72 milijuna dolara) za kupnju oružja u koordinaciji s češkim ministarstvom obrane.

Ukrajina je u više navrata pozvala zemlje koje je podupiru da pomognu tako što će osigurati nabavku modernih borbenih tenkova potrebnih za obranu dijelova zemlje što su ih napale ruske trupe. (Hina)

Najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata: Ukrajinske snage probile ruske linije i brzo napreduju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari