Pratite nas

Pregled

Češki premijer Babiš: Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru

Objavljeno

na

Foto: EPA

Plenković sa češkim premijerom o nizu europskih i bilateralnih pitanja

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovorao je u ponedjeljak navečer u Pragu sa češkim kolegom Andejem Babišom o pregovorima koji se unutar EU-a vode o dugoročnom proračunu, jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje, proširenju šengenskog prostora, migracijama i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu Prijatelja kohezije, neformalne skupine zemalja članica EU-a, koje iz europskog proračuna dobiju više nego što u njega uplaćuju. Domaćin skupa je češki premijer Andrej Babiš.

“Za nas je posebno važno da sredstva koja ćemo imati u kohezijskoj omotnici budu na razini iz sadašnjeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja”, rekao je Plenković na konferenciji na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom.

Plenković ističe da je Hrvatskoj važno uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, koje su članice od 2004. i koje su znatno profitirale od članstva u EU-u.

Sljedeći dugoročni proračun odnosi se na razdoblje od 2021. do 2027. godine, a s obzirom da se ta sredstva mogu koristiti još tri godine to praktično znači da je njime pokriveno cijelo sljedeće desetljeće.

“Želimo biti u poziciji da na kraju predstojećeg desetljeća možemo smireno pogledati unatrag na sva naša ostvarenja od članstva u EU-u od 2013. godine”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer želi da se u pregovorima o proračunu nađe uravnotežena pozicija između onih zemalja koje tradicionalno traže da se sredstva u europskom proračunu smanje i onih koje žele veća izdvajanja kako bi siromašnije članice mogle brže sustizati razvijenije.

“Želimo što konsenzualniji pristup, ne želimo da u toj utakmici bude pobjednika i poraženih”, rekao je Plenković dodajući kako je to posebno bitno za Hrvatsku, buduću predsjedateljicu Vijeća EU-a. Istaknuo je da će u europskom proračunu u ukupnom iznosu biti dovoljno sredstava i za kohezijsku politiku.

Češki premijer Babiš je rekao da Češka podržava hrvatski ulazak u šengenski prostor, nakon što je Komisija dala pozitivnu ocjenu o ispunjavanju svih tehničkih kriterija.

“Mislim da Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru”, rekao je Babiš.

Obojica premijera su izrazila zadovoljstvo razvojem gospodarskih i trgovinskih odnosa i izrazili spremnost na njihovom daljnjem jačanju. Trgovinska razmjena prošle je godine dosegnula 900 milijuna eura, a Hrvatsku je posjetilo oko 700 tisuća čeških turista.

Plenkovića je Babiša upoznao s programom rada predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Što se tiče migracija, obje zemlje se slažu da se problem treba rješavati na izvoru, tamo odakle migranti dolaze, a kada već dođu u EU, njihove zahtjeve treba rješavati u prvoj zemlji članici EU-a u koju uđu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kako razvijenim zemljama reći: Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu

Objavljeno

na

Objavio

Nova Europska komisija istaknula je negativne demografske trendove kao jedan od ključnih problema Europe. Ima li Europska unija demografsku politiku? Slijedi li Hrvatska samo demografske trendove i zašto mjere demografske politike ne zaustavljaju iseljavanje u emisiji Intervju tjedna odgovarao je demograf Anđelko Akrap.

Nismo čuli ni za kakve mjere koje bi se provodile na razini EU-a. Predsjednica Komisije rekla je: ‘Gospođa Šuica zna probleme’ i ništa više. Ne sumnjam u dobre namjere EK, ali radi se o dugoročnim politikama i ona treba biti nadnacionalna, što u ovom trenutku nie moguće, kazao je Akrap. Smatra kako svaka država EU mora imati drugačiju strategiju, a kao usporedbu naveo je probleme Zagreba i probleme Like.

“Moćni uvijek žele ostati moćni”

Kako razvijenim zemljama reći: ‘Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu i postat ćemo neodrživi neodrživi. Odakle ćemo mi tu radnu snagu privući ili možda možemo pripremati za vas radnu snagu’.

Razvijene zemlje mogu puno toga učiniti. Zašto ne investiraju u područja iz kojih se iseljava. Moćni uvijek žele ostati moćni. Takva je politika unutar EU-a. Neće nikad protiv sebe raditi. Nisam tu da osuđujem nego da naglasim da Hrvatska mora sama rješavati svoje probleme, uz pomoć EU-a, kazao je Akrap.

“Veliki problem su rad na određeno vrijeme i veličina plaće”

Naglasio je kako Francuska ima gotovo na razini obnavljanja stanovništva broj rađanja, a Češka bilježi porast broja živorođenih. Mađarska, Slovačka, Češka – te zemlje ulažu, naglasio je Akrap dodajući kako ovo nije stvar jedne Vlade. Smatra da će demografske mjere dati rezultata samo uz dobru ekonomsku politiku.

Mlade najviše muči, dodao je – rad na određeno vrijeme, jer ne mogu riješiti egzsitencijalne probleme i stambeno pitanje. Po broju mladih koji rade na određeno vrijeme smo među vodećima u Europi. Grade se stanovi u praznoj Slavoniji, a nema stanova tamo gdje se radi, poručio je. Upozorio je i na problem visine plaća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marijana Petir: Podržat ću Kolindu zbog demografske politike i borbe za neradnu nedjelju

Objavljeno

na

Objavio

Nacional.hr je u Europskom parlamentu u Bruxellesu razgovarao s Marijanom Petir, europarlamentarkom u bivšem 8. sazivu. Ona je u Bruxelles došla na poziv organizacije Europskog molitvenog doručka a održala je i niz bilateralnih sastanaka s čelnicima Odbora za poljoprivredu, i drugim zastupnicima i organizacijama.

Lista Marijane Petir na europskim izborima dobila je gotovo 50 tisuća glasova. Petir je za Nacional najavila da će, kada predsjednička kampanja službeno počne, podršku dati aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Kaže da je Grabar-Kitarović prepoznala najveći problem Hrvatske, lošu demografsku sliku te da je demografiju i traženje rješenja za populacijske mjere uspjela nametnuti kao glavne političke teme.

Ona tvrdi da je na međunarodnom planu Grabar-Kitarović napravila veliki iskorak i da danas gotovo ne postoji nitko na svijetu tko ne zna za Hrvatsku.

Osim navedenog Petir je još izjavila: ‘Posebno sam zadovoljna što je aktualna predsjednica podržala inicijativu o uvođenju slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena.”

Marijana Petir planira izaći na parlamentarne izbore iduće godine.

Još ne otkriva o kojim se točno modelima i strategijama radi, ali naglašava da svakako ostaje u politici.

Kritički je govorila o svojoj bivšoj stranci HSS. O tomu je izjavila: “Ta stranka više ni na koji način ne brani interese poljoprivrednika i razvoja hrvatskog sela. Njen predsjednik Krešo Beljak bavi se temama koje su u njegovom uskom interesu i koje služe njegovoj osobnoj promociji, on nema nikakav osjećaj za poljoprivrednike, hrvatsko selo i hrvatski narod”.

 

Dobro, a što je radila svih ovih 5 godina?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati