Pratite nas

Pregled

Češki premijer Babiš: Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru

Objavljeno

na

Foto: EPA

Plenković sa češkim premijerom o nizu europskih i bilateralnih pitanja

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovorao je u ponedjeljak navečer u Pragu sa češkim kolegom Andejem Babišom o pregovorima koji se unutar EU-a vode o dugoročnom proračunu, jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje, proširenju šengenskog prostora, migracijama i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu Prijatelja kohezije, neformalne skupine zemalja članica EU-a, koje iz europskog proračuna dobiju više nego što u njega uplaćuju. Domaćin skupa je češki premijer Andrej Babiš.

“Za nas je posebno važno da sredstva koja ćemo imati u kohezijskoj omotnici budu na razini iz sadašnjeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja”, rekao je Plenković na konferenciji na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom.

Plenković ističe da je Hrvatskoj važno uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, koje su članice od 2004. i koje su znatno profitirale od članstva u EU-u.

Sljedeći dugoročni proračun odnosi se na razdoblje od 2021. do 2027. godine, a s obzirom da se ta sredstva mogu koristiti još tri godine to praktično znači da je njime pokriveno cijelo sljedeće desetljeće.

“Želimo biti u poziciji da na kraju predstojećeg desetljeća možemo smireno pogledati unatrag na sva naša ostvarenja od članstva u EU-u od 2013. godine”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer želi da se u pregovorima o proračunu nađe uravnotežena pozicija između onih zemalja koje tradicionalno traže da se sredstva u europskom proračunu smanje i onih koje žele veća izdvajanja kako bi siromašnije članice mogle brže sustizati razvijenije.

“Želimo što konsenzualniji pristup, ne želimo da u toj utakmici bude pobjednika i poraženih”, rekao je Plenković dodajući kako je to posebno bitno za Hrvatsku, buduću predsjedateljicu Vijeća EU-a. Istaknuo je da će u europskom proračunu u ukupnom iznosu biti dovoljno sredstava i za kohezijsku politiku.

Češki premijer Babiš je rekao da Češka podržava hrvatski ulazak u šengenski prostor, nakon što je Komisija dala pozitivnu ocjenu o ispunjavanju svih tehničkih kriterija.

“Mislim da Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru”, rekao je Babiš.

Obojica premijera su izrazila zadovoljstvo razvojem gospodarskih i trgovinskih odnosa i izrazili spremnost na njihovom daljnjem jačanju. Trgovinska razmjena prošle je godine dosegnula 900 milijuna eura, a Hrvatsku je posjetilo oko 700 tisuća čeških turista.

Plenkovića je Babiša upoznao s programom rada predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Što se tiče migracija, obje zemlje se slažu da se problem treba rješavati na izvoru, tamo odakle migranti dolaze, a kada već dođu u EU, njihove zahtjeve treba rješavati u prvoj zemlji članici EU-a u koju uđu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Slab potres od 2.3 po Richteru opet zatresao Zagreb

Objavljeno

na

Objavio

Slab potres snage 2.3 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro Zagreb i okolicu, ponovno s epicentrom kod Markuševca gdje je bilo i središte razornog potresa jačine 5.5 po Richteru koji je Zagreb pogodio 22. ožujka.

Iz Seizmološke službe javljaju da su slab potres zablježili u 6 sati i 2 minute.

Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III stupnja EMS ljestvice.

Prema dosadašnjim informacijama potres se osjetio u Zagrebu, kažu seizmolozi.

Nakon dva snažna potresa jačine 5,5 i 4,8 po Richteru, koji su u ranim jutarnjim satima 22. ožujka pogodili Zagreb, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari