Pratite nas

Vijesti

Čestitka ministru znanosti na izboru: Branitelji i matematičke konferencije

Objavljeno

na

Čini se da ljudi prepoznaju kako su glavni interes u mojim tekstovima branitelji. To je vidljivo i u nedavnom pozivu koji sam dobio iz Krapine:

Na sjednici Župnog pastoralnog vijeća župe svetog Nikole biskupa u Krapini iskazana je želja da Vas ugostimo u našoj vjeronaučnoj dvorani kao lučonošu, zauzetog za istinu o nasrtajima zla na hrvatski narod, domovinu  Hrvatsku, a osobito na Domovinski rat. U lucidnosti Vaših prosudbi, snazi argumenata i brzini reakcija, kao i u Vašem profesionalnom radu, iskazuje se snaga Duha Svetoga, te Vas, usprkos ignoriranju i zatajivanju ne mogu sakriti ni pred stručnom akademskom javnošću, niti  pred onima koji dijele Vašu čežnju za Istinom i ljubav prema domovini.

Zahvalni Bogu za dar Vaše osobe molimo Vas da, ako je moguće, nađete termin za Vaše predstavljanje u Krapini.

Sjajnu propovijed imao je biskup Košić na Danu branitelja Sisačko-moslavačke županije 18.10.2016. Nitko u RH ne govori tako nadahnuto o našim braniteljima kao naš HRVATSKI biskup. Zato treba pročitati tu propovijed u cijelosti:

http://www.biskupija-sisak.hr/index.php/biskup/homilije/3681-dani-branitelja-sisako-moslavake-upanije-18102016

Ono što je važno za ovaj tekst je slijedeće:

Želio bih reći danas i jednu riječ o braniteljima koje se bez osnove javno odbacuje i žigoše nazivajući ih pogrdnim imenima, dapače i hrvatske ih se vlasti i mediji odriču, a oni su ginuli za Domovinu i bili najhrabriji borci za slobodu svoga naroda. Oni su išli u boj za narod svoj i ginuli za Domovinu, a danas ih se neki stide i proglašavaju ih fašistima, što je nepravda i neistina. Upravo prema poginulim mladićima, kao što je bio Francuz Jean Michel Nicolier, dragovoljac, koji je branio Vukovar i Hrvatsku i zato bio mučki ubijen na Ovčari. Zar se mi trebamo odreći takvih junaka i zar smijemo prezreti krv koju su oni prolili za našu slobodu? O tome trebaju razmišljati oni koji osporavaju pozdrave i znakovlje naših hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Svi znamo da se danas najviše osporava ZA DOM SPREMNI pozdrav naših HOS-ovaca kojima je i pripadao Jean Michel Nicolier. Kada su prošle godine poslije veličanstvenog koncerta Marka Perkovića Thompsona napadnuti i on i simbol Domovinskog rata pjesma „Bojna Čavoglave“ pokrenuli smo Peticiju ZDS braneći ih. Odmah su napadnuti biskupi potpisnici Košić i Pozaić i mnogi drugi pa i ja. Crveni fašisti tj. „antifašist“ s Katedre za povijest s FF-a tražili su da se svi povjesničari koji su potpisali tu peticiju isključe iz strukovnih udruženja, a probleme su imali i mnogi drugi. Nedavno i voditelj Hrvatskih studija prof. dr. Mario Grčević. Zato što mi ne osporavamo pozdrave i znakovlje hrvatskih branitelja!

Krenuo je napad na mene i moje suradnike i u struci pod dirigentskom palicom HRZZ-a. Napadnut je moj projekt s argumentacijom dostojnog nekog zavoda za psihijatriju. Prvo je napadnuta prva matematička konferencija na hrvatskom sveučilištu u Mostaru. Prijatelj mi veli da sam sam kriv kad konferenciju nisam odrzao na Otvorenome sveučilistu Prokuplje. Valjda je konferencija u Mostaru trebala biti prva velika žrtva Peticije ZDS. Naime, pravila ugovora s HRZZ mjenjana su u hodu (znamo kako naknadno mijenjanje pravila krši pravnu sigurnost, temeljno pravilo pravne države) pa tako sredstva koja su nam odobrena i koja su trebala biti iskorištena i za tu konferencije više nisu mogla biti utrošena. Ipak uspjeli smo održati tu konferenciju i bez tih sredstava i po mišljenju sudionika bila je to najbolja konferencija koju smo organizirali do sada (dvije u Trogiru i po jedna u Pakistanu i Južnoj Koreji).

Napad je bio cjelovit. Pravila su promjenjena tako da se sve ono što smo planirali uraditi i što nam je bilo odobreno to više nije bilo moguće. A ako smo nešto od toga odobrenog uradili tražili su da vratimo sredstva koja su nam za to bila odobrena.

Najgore od svega bio je odnos prema časopisima koje smo stvorili i koji su ušli u liste najboljih svjetskih časopisa: Mathematical Inequalities and applications (MIA), Journal of mathematical inequalities (JMI) i Operators and Matrices (OAM). Prva dva su sa Springerovim Joural of inequalities and applications (JIA) jedini časopisi iz te oblasti koji su ušli na te svjetske liste. Ove godine je naš JMI s najvećim impact factorom među njima. Ali po HRZZ-u su to bili časopisi koji nisu dobri časopisi.

Već dvije vlade nisu uspjele odgonetnuti je li to normalno ili nije. (Da li bi bilo bolje da počnemo časopis izdavati u dva pisma (latinica – ćirlilica), ili pak samo na ćirilici, možda u Vukovaru? Ili da se prebacimo u region, pa da nas financira HAVC kao velikosrpske filmove?)

Hoće li ova nova u kojoj ste Vi ministar?

Kada sam u HAZU govorio o nečemu takovom nije bilo razumijevanja. Jedino je na to, kao i na neke druge pritiske kojima sam izložen, reagirao akademik Davorin Rudolf. Tako on konstatira u pismima Predsjedniku HAZU i Rektoru Zagrebačkog sveučilišta:

Otežava se, onemogućuje i diskvalificira njegov (moj, JP) znanstveni rad, ostvarivanje znanstvenih projekata, pripremanje i objavljivanje znanstvenih časopisa koje uređuje, premda su visoko rangirani prema objektivnim mjerilima.

Poslao je pisma i mom razredu (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti). Oni su to razmotrili na sjednici razreda i konstatirali (s jednim izuzetkom) da ne trebaju podržati kolegu Rudolfa jer to od njih nije traženo. Vjerovali ili ne? Valjda misle da Matematika, Fizika i Kemija nisu znanosti, pa ne trebaju reagirati kada se nekome tko se bavi tim disciplinama i još je član njihovog razreda dogodi ovo o čemu govori akademik Rudolf.

Da, ako netko bude od njih tražio takvu neku glupost proglašivši za znanost nešto što to nije – reagirat će.

Kada sam to javio kolegi Rudolfu ohrabrio me je:

Hajde da Vas barem malko umirim: ova naša reagiranja kazuju da ipak ne vlada duboka hrvatska šutnja.

Ali, počelo je s konferencijom pa da i završimo s jednom drugom konferencijom.

Dobio sam poziv da budem glavni predavač na jednoj međunarodnoj konferenciji:

Naslov: Conference “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”
Datum: Mon, 17 Oct 2016 07:53:10 +0000
Šalje: Recent Trends in Pure and Applied Mathematics <[email protected]>
Prima: Josip Pecaric
CC: [email protected] <[email protected]>

 

Dear Professor Josip Pecaric,

Following the suggestion of professor Ravi P. Agarwal,

We are delighted to invite you to participate as a main speaker at the conference

“Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”.

The conference will be hosted by the “1 Decembrie 1918” University of Alba Iulia, Romania,

between 31 July – 4 August 2017.

More information will follow on the conference website:

http://trepam.uab.ro/

Best Regards,

Ioan-Lucian Popa

On behalf of the TREPAM’17 organizing committee

Upitao sam one koji su po mom uvjerenju trebali biti glavni za znanost u RH trebam li prihvatiti poziv ili ne:

Naslov: Fwd: Conference “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”
Datum: Mon, 17 Oct 2016 10:23:48 +0200
Šalje: Josip Pecaric
Prima: [email protected], ministar <[email protected]>
CC: Andrej Dujella, Kabinet Predsjednika, Dario Vretenar

 

Postovani,

Da odgovorim da je to u suprotnosti sa znanstvenom politikom u RH gdje se smatra da je ono što ja i moja grupa radilmo loše i zato ne mogu prihvatiti poziv.

Pozz

akademik Josip Pečarić

P.S.1 Pardon, preciznosti radi umjesto termina “loš” treba koristiti ono što je prihvatila HRZZ: nije dobro!

P.S.2 Naravno dat ću više pojašnjenja oko časopisa. Uostalom Agarwal je glavni urednik časopisa JIA koji je također na udaru HRZZ-a jer sam ja u tom časopisu u EB. I red je da se to zna među kolegama u svijetu.

Ponavljam samo su tri časopisa iz nejednakosti s impact faktorima: dva naša i JIA! S tim da je na zadnjoj listi nas JMI ispred Springerovog JIA!

JP

Potpuna nezainteresiranost i u Ministarstvu i u Akademiji i u HRZZ-u. Tako je i završila priča o braniteljima i matematičkim konferencijama. Poslao sam organizatoru odgovor:

Poštovani Professor Popa,

Zahvaljujem se na pozivu da budem glavni predavač na konferenciji “Recent Trends in Pure and Applied Mathematics”.

Kao što znate oblast moga istraživanja su matematičke nejednakosti. Na žalost danas u Hrvatskoj imamo čudnu situaciju po kojoj se smatra da ta oblast matematike nije važna. Tako se za časopise koji su jedini na CC i/ili SCIE listama iz te problematike (JMI, JIA and MIA) smatra da nisu dobri časopisi (dva se tiskaju u RH a treći kojemu je Editor-in-Chief prof. Agarwal, a u EB tog časopisa koji tiska Springer Verlag sam ja)..

To je toliko smiješno jer im nije argument ni to što po Scopusu od 50 najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa upravo MIA, JMI i treći časopis koji sam ja osnovao OAM zauzimaju drugo, četvrto i šesto mjesto.

Tražio sam očitovanje o takovom nakaradnom pogledu, ali od dvije vlade koje su činile najveće stranke u RH, tj. od njihovih ministarstava znanosti nisam dobio nikakav odgovor. Jasno je stoga da je teško očekivati neki napredak u Hrvatskoj po tom pitanju.

U takovoj situaciju smatram da ne trebam sudjelovati na Vašoj, kao ni na drugim sličnim konferencijama.

Profesor Josip Pečarić

Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Ne prođe dan a da naši vodeći političari ne obećaju kako će poduzeti sve da zaustave iseljavanje, pogotovo mladih i obrazovanih ljudi. Jedan prijatelj, koji je prije više od 30 gofina pobjegao pred neimaštinom i udbom, pa u Njemačkoj postigao značajnu karijeru, kaže mi da sam ja zapravo jedan vrlo negativan primjer: “Imenjace, svaki onaj mladi čovjek, koji doživi tu bizantsku podlost u postupanju prema Tebi, mora nužno doći do zaključka da za njega nema života u ovoj zemlji. Kad tako prema Tebi postupaju, onda nitko ne može biti siguran da se njemu jednog dana ne će dogoditi to isto.”

Akademik Josip Pečarić

Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari