Pratite nas

Herceg Bosna

Čestitka povodom 23. obljetnice od utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Objavljeno

na

18. studeni 1991. godine je jedan od najvažnijih datuma u novijom hrvatskoj povijesti kojim obilježavamo politički ustanak predstavnika hrvatskog naroda u BiH u obrani svojih bioloških, državotvornih, teritorijalnih, ustavno-pravnih, kulturnih, gospodarskih i drugih prava hrvatskog naroda u BiH kao jednog od tri temeljna naroda u Bosni i Hercegovini.

23.obljetnica - Herceg-Bosna 1Nakon tragedije Vukovara i Škabrnje, koji simboliziraju herojski otpor i žrtvu hrvatskog naroda od velikosrpske agresije, utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, na čelu s predsjednikom mr. Matom Bobanom, je zasigurno strateški najvažnija politička odluka u Domovinskom ratu koja je promijenila tijek povijesti na zapadnom Balkanu i sveukupne geostrateške međunarodne odnose.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna nikada nije imala potporu međunarodne zajednice koja je podržavala opstanak Jugoslavije, a nisu je podržavali ni politički, intelektualni i crkveni krugovi u Sarajevu i Zagrebu koji nisu imali vjeru u odlučnost svog naroda da samostalno brani svoje nacionalne interese, nego su vjerovali kako se hrvatski narod može očuvati samo u okvirima tadašnje Jugoslavije, čime je politička i vojna uloga Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Domovinskom ratu bila višestruko otežana.

Copy of u-zdravlje-207x250Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je imala jedino uporište u nacionalno osviještenom dijelu hrvatskog naroda i dragovoljcima Domovinskog rata u Domovini i iseljeništvu za obranu i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, što je bilo i jedino ključno za ostvarivanje političkih i vojnih interesa u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Danas, 23 godine nakon utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kada je Republika Hrvatska slobodna, međunarodno priznata demokratska država i ravnopravna članica Europske unije i NATO-a, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je i dalje temeljni kamen za ostvarivanje jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Čestitamo 23. obljetnicu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljiteljima HZ-HB-a, organizatorima otpora, dragovoljcima i veteranima Domovinskog rata, pripadnicima Policije HZ-HB-a, obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, ratnim vojnim invalidima, hrvatskim uznicima, hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA UDRUGA ORGANIZATORA

DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR OTPORA HVO U BIH

brigadir Petar Zelenika brigadir Jadran Topić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ludnica na ulicama Mostara, očekuje se neviđen doček u ponedjeljak

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska rukometna reprezentacija je u nevjerojatnoj drami nakon dva produžetka svladala Norvešku s 29:28 i plasirala se u finale Europskog prvenstva

Ludnica je bila na parketu nakon gola Muse. Ludnica je bila na tribinama Tele2 arene u Stockholmu među hrvatskim navijačima. Ali, ludnice je bilo i po gradovima Hrvatske.

Ludnice je bilo i u rodnom gradu Željka Muse, čovjeka koji donio pobjedu, ali i rodnom gradu Igora Kračića, čovjeka koji mu je asistirao.

Odjekivale su pirotehničke eksplozije po Mostaru, vatromet i trube automobila po ulicama.

Podsjetimo, čak četiri hrvatska rukometaša su rođena u Mostaru: Marino Marić, Igor Karačić, Željko Musa i Marin Šego i već se sada može reći da će biti ludnica u ponedjeljak, bez obzira kako završi finale, kada se ovi rukometaši, ali i ostali iz Hercegovine očekuju.

Sprema se veliki doček! piše Dnevnik.ba

Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari