Pratite nas

Herceg Bosna

Čestitka povodom 23. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

Objavljeno

na

Dana 08. travnja 1992. godine Hrvatska zajednica Herceg-Bosna je, na čelu s mr. Matom Bobanom, utemeljila Hrvatsko vijeće obrane (HVO) kao oružanu snagu te najveće izvršno i upravno tijelo HZ HB-a koje će se suprotstaviti velikosrpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i braniti opstojnost, jednakopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH.

hvoGodine koje su uslijedile pokazat će kako je utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane bila odluka od presudne političke važnosti za uspostavljanje vojne i političke ravnoteže u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, što joj daje poseban značaj u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Povodom 23. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane upućujemo čestitke svim dragovoljcima, veteranima i sudionicima Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, obiteljima poginulih i umrlih pripadnika HVO-a, hrvatskim uznicima i cjelokupnom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR brigadir Petar Zelenika

UDRUGA ORGANIZATORA OTPORA HVO U BIH brigadir Jadran Topić

KAMENJAR.com

[ad id=”68099″]

Prenosimo također čestitku HSP Herceg-Bosne, koju potpisuje predsjednica te stranke Vesna Pinjuh:

Čestitka povodom 8.travnja, 23.obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO)

Utemeljenje Hrvatskog vijeća obrane (HVO) je najvažnija politička odluka u novijoj povijesti hrvatskog naroda u BiH, i za nas u HSP-u Herceg-Bosne predstavlja temeljni kamen opstojnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

HVO je i izraz stoljetne težnje hrvatskog naroda u BiH da svojim vlastitim snagama, proizišlim iz ljubavi prema Domovini i visokom stupnju nacionalne svijesti, sami izbore svoju slobodu i sigurnu budućnost, bez obzira na žrtve i stradanja koje će podnijeti.

Uz duboko poštovanje prema svemu što su učinili za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, želimo uputiti čestitku svim dragovoljcima i veteranima Hrvatskog vijeća obrane, invalidima Domovinskog rata, obiteljima poginulih i umrlih branitelja HVO-a, hrvatskim uznicima i cjelokupnom hrvatskom narodu u Herceg-Bosni i Republici Hrvatskoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Marin Topić otvoreno u emisiji Agape radiopostaje MIR Međugorje

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Dan sjećanja na 1529 ramskih žrtava

Objavljeno

na

Objavio

Foto: rama-prozor.info

Rama i Hrvati nisu zaboravili svoje žrtve

Kroz povijest, Rama je često doživljavala tragedije, razaranja, paljevine… Stradavale su i brojne nevine žrtve. To se posebno odnosi na početak listopada 1942. godine, kada su četnici kao talijanski saveznici u operaciji „Alfa“ u tri dana svoga divljanja na prostoru Rame pobili više od tisuću ljudi.

Nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, posebno one četničke iz 1942. godine, ramski franjevci, zajedno s narodom započeli su s obilježavanjem Dana sjećanja na ramske žrtve kroz sve ratove. Svake godine, druge nedjelje u listopadu, crkva na Šćitu postaje mjesto molitve za sve stradale čije imena su upisana na spomen obilježju podno Ramskog križa, njih ukupno 1529., piše Rama-prozor.info.

Uz suslavlje osam svećenika, u župnoj crkvi sv. misu predvodio je i pod njom propovijedao vlč. Milan Ivančević. Nakon sv. mise, pred pločama s imenima pobijenih, zapaljene su svijeće i izrečena je molitva za pokojne – Opijelo.

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje.

Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da one nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti. Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Četnički pokolj u Rami listopada 1942. (opis događaja & fotografije iz tog vremena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari