Pratite nas

Kultura

Četiri glazbeničke obitelji

Objavljeno

na

eva

U muzeju Mimara 17. siječnja održan je koncert u povodu Dana mirovnih inicijativa Grada Zagreba, kojim se prisjećamo razdoblja uoči Domovinskog rata kada su hrvatske žene i majke tražile mir za Hrvatsku i svoju djecu.

Katarina KutnarPod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu, pred brojnom su publikom nastupile četiri obitelji glazbenika: Modrušan, Kutnar, Krpan i Bilić te je u dojmljivom ozračju koncerta do izražaja došla obitelj, kao temeljna ljudska zajednica a u ovom slučaju obitelji čiji su roditelji svoju ljubav prema glazbi prenijeli i na svoju djecu, te ih dugogodišnjim požrtvovnim i predanim zalaganjem i ulaganjem truda, vremena i ljubavi prema svojoj djeci. Ostvarili i oblikovali glazbom obogaćene mlade ljude.

Ovakav je koncert bio i čin zahvalnosti tih obitelji, onim obiteljima , očevima-braniteljima, njihovim suprugama i majkama, koji svojoj djeci mnogo toga nisu mogle omogućiti tih ratnih i poratnih zbivanja. Također su nastupili zborovi pučkih pjevača iz Tisnog i Jezera sa Murtera , koji su drevnim hrvatskim glazbenim pučkim izričajem, ispjevali najljepše hrvatske božićne napjeve, koji također veličaju obitelj:rođenje Djeteta Isusa i ljubav Njegove Majke i Oca, sv. Josipa zaštitnika Hrvatske Domovine. U toj zajedničkoj molitvi i zahvali nastupili su majkaklasja Klasja Modrušan, , sopranistica, sa suprugom violinistom Marijanom Modrušanom i sinom Antun Modrušan na klaviru, potom majka pijanistica Vesna Šepat-Kutnar s kćeri violinisticom Katarinom Kutnar i sinom Martinom Kutnar koji je svirao na violončelu i harmonici. Violinist Anđelko Krpan nastupio je sa sinom Martinom Krpanom na violini, dok su djeca Franjo i Luka Bilić nastupili zajedno s majkom Evom Kirchmayer –Bilić izmejnjujući se na klaviru četveroručno. Franjo Bilić na klaviru je pratio sestru Josipu Bilić koja je pjevala.

Izvedene su skladbe A.Dvoraka, M.Pozajića, J.Haydna, J.S.Bacha, A. Caccinija, J.Gotovca i dr. Također je nastupio i violinist Alberto Surina. Treba istaći da su izvođači mahom istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, a njihova djeca mositelji brojnih visokih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Ovakav jedinstveni koncert nazočni je biskup Valentin Pozaić najljepše opisao riječima: „Ovo je bilo slavlje obitelji „

Eva Kirchmayer-Bilić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

IDEM ŽIVJETI

Objavljeno

na

Objavio

Gledah te, na križu, Domovino, majko, i vidjeh.
Znah.

Osudit’su te htjeli.

Objesiti.

Ali ne, ti nisi tat!

Ti imaš svoje ime.

I povijest svoju.

I čast.

I sinke svoje.

I kćeri.

I glas.

Ne, Domovino majko, na galge ja te nedam.
Tui nisi tat!

Ja, maleni tvoj sin, majko, u tvoje ime, ja biram križ.

Časno je, i teško, znam, uspinjati se na Golgotu.

Ali ja biram taj put.

Trinaest godina majko, trinaest hladnih zima, trinaest proljeća bez života, trinaest ljeta bez sunca, trinaest jeseni bez plodova, trinaest postaja postaja do Golgote, bez Veronike, Šimuna, .
A četrnaestu?

Četrnaestu postaju majko, četrnaestu izabrah sam.

A petnaestu?
Petnaestu ostavljam braći, sestrama svojim.
Narodu, koji Barabe bira, a istom žeđi žeđa!
Znam.

Ne, ne tražite tijelo moje.
Ono uskrsnuti neće.

Neka uskrsne sloboda.

Neka vas grije u zime hladne.
Neka proljeća vaša, života budu puna.
Neka vam ljeta, obiluju suncem.
Neka vas jeseni, plodovima darivaju.

Umoran sam ti majko, ali mi se ne sniva.

Gladan sam majko, slobode, istine žedan,

Idem sad majko.

Idem živjeti..

I da, želim još reći..

Svakim damarom svojim, ja ćutim, tvoju bol.

I sinke tvoje ja braćom zovem, sjednimo za isti stol.

Ja kćeri tvoje sestrama svojim, ne zovem, ja ih grlim.

Trpimo istu bol.

I zobljem, zrno po zrno, mudrost, ljepotu, odanost, viteštvo, hrabrost, vjeru, ljubav i nadu, onaj slobode plod.

I tražih, uporno, strpljivo, ponizno tražih, s majčinim mlijekom kušanu, iz tvoje zemlje sol.

Putuj u život, prijatelju, ratniče, učitelju, u susret slobodi, suncu.

 

Ilija Vincetić

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Film „Gospa od Utočišta“ na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu

Objavljeno

na

Objavio

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje predvodi župan Božo Galić, boraviti će u uzvratnoj posjeti vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu 11. i 12. prosinca 2017. godine.

Na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, u dvorani Pavla VI., Josipa Sadlera 5 u Sarajevu, 11. prosinca s početkom u 19 sati premijerno će se prikazati dokumentarni film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića.

Tema filma je najpoznatije marijansko hodočasničko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš. U filmu je obuhvaćena kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskoga življa i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovoga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe u ratu vjernicima najavljivao slobodu i povratak.

Drugog dana posjeta planiran je susret župana Bože Galića i kardinala Vinka Puljića. U sastavu izaslanstva biti će i producent filma Antun Ivanković.

Gospa od utočišta (insert iz filma) from Artizana on Vimeo.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari