Connect with us

Kultura

Četiri glazbeničke obitelji

Objavljeno

-

eva

U muzeju Mimara 17. siječnja održan je koncert u povodu Dana mirovnih inicijativa Grada Zagreba, kojim se prisjećamo razdoblja uoči Domovinskog rata kada su hrvatske žene i majke tražile mir za Hrvatsku i svoju djecu.

Katarina KutnarPod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i u organizaciji udruge Žene u Domovinskom ratu, pred brojnom su publikom nastupile četiri obitelji glazbenika: Modrušan, Kutnar, Krpan i Bilić te je u dojmljivom ozračju koncerta do izražaja došla obitelj, kao temeljna ljudska zajednica a u ovom slučaju obitelji čiji su roditelji svoju ljubav prema glazbi prenijeli i na svoju djecu, te ih dugogodišnjim požrtvovnim i predanim zalaganjem i ulaganjem truda, vremena i ljubavi prema svojoj djeci. Ostvarili i oblikovali glazbom obogaćene mlade ljude.

Ovakav je koncert bio i čin zahvalnosti tih obitelji, onim obiteljima , očevima-braniteljima, njihovim suprugama i majkama, koji svojoj djeci mnogo toga nisu mogle omogućiti tih ratnih i poratnih zbivanja. Također su nastupili zborovi pučkih pjevača iz Tisnog i Jezera sa Murtera , koji su drevnim hrvatskim glazbenim pučkim izričajem, ispjevali najljepše hrvatske božićne napjeve, koji također veličaju obitelj:rođenje Djeteta Isusa i ljubav Njegove Majke i Oca, sv. Josipa zaštitnika Hrvatske Domovine. U toj zajedničkoj molitvi i zahvali nastupili su majkaklasja Klasja Modrušan, , sopranistica, sa suprugom violinistom Marijanom Modrušanom i sinom Antun Modrušan na klaviru, potom majka pijanistica Vesna Šepat-Kutnar s kćeri violinisticom Katarinom Kutnar i sinom Martinom Kutnar koji je svirao na violončelu i harmonici. Violinist Anđelko Krpan nastupio je sa sinom Martinom Krpanom na violini, dok su djeca Franjo i Luka Bilić nastupili zajedno s majkom Evom Kirchmayer –Bilić izmejnjujući se na klaviru četveroručno. Franjo Bilić na klaviru je pratio sestru Josipu Bilić koja je pjevala.

Izvedene su skladbe A.Dvoraka, M.Pozajića, J.Haydna, J.S.Bacha, A. Caccinija, J.Gotovca i dr. Također je nastupio i violinist Alberto Surina. Treba istaći da su izvođači mahom istaknuti hrvatski glazbeni umjetnici, a njihova djeca mositelji brojnih visokih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Ovakav jedinstveni koncert nazočni je biskup Valentin Pozaić najljepše opisao riječima: „Ovo je bilo slavlje obitelji „

Eva Kirchmayer-Bilić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari