Connect with us

BiH

Četiri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

Objavljeno

on

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio na četiri godine zatvora državljanina te zemlje Senada Kasupovića koji je proglašen krivim za terorizam i pripadništvo organizaciji Islamska država.

Kako je u četvrtak prenijela Balkanska istraživačka mreža (BIRN), portal specijaliziran za praćenje pravosudnih procesa, prizivno vijeće Suda BiH pravomoćnom je presudom tako povećalo kaznu Kasupoviću (41) koji je u prvostupanjskom postupku u siječnju bio osuđen na tri godine zatvora.

Tijekom sudskog procesa utvrđeno je kako je Kasupović 2013. godine preko Turske ilegalno otputovao u Siriju i tamo se pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država.

U Siriji je ratujući za islamističke teroriste u postojbi pod nazivom “Bejt komandos” proveo punih šest godina a tamo je zarobljen 2019. i u prosincu te godine deportiran u BiH u suradnji s kurdskim snagama i američkom vojskom.

Zajedno s Kasupovićem tada je u BiH vraćeno još šest muškaraca koji su se borili za Islamsku državu a nakon njezina pada su zarobljeni.

Tijekom dosadašnjih procesa pripadnicima te skupine vođenih pred Sudom BiH Muharem Dunić i Armen Dželko osuđeni su na po tri i pol godine zatvora i to na temelju sporazuma o priznanju krivnje. Na dvije i pol godine osuđen je Emir Ališić a Hamza Labidi na godinu dana zatvora.

Jasmin Keserović i Miralem Berbić su prvostupanjskim presudama osuđeni na šest odnosno na tri godine zatvora.

U 22 predmeta povezana sa terorizmom odnosno Islamskom državom te ratovanjem u Siriji i Iraku Sud BiH do sada je osudio 31 osobu na ukupno 64 godine i osam mjeseci zatvora. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari