Connect with us

Hrvatska

Četiri kandidata za načelnika Glavnog stožera OS RH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Admiralu Robertu Hranju na mjestu načelnika Glavnog stožera preostaje još tri mjeseca, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da su mogući kandidati za njegova nasljednika generali Siniša Jurković, Denis Tretinjak, Drago Matanović i Boris Šerić.

Iako je bivši ministar obrane Mario Banožić u srpnju Hranju produljio mandat za šest mjeseci, što istječe posljednjeg dana ove godine, njegov nasljednik Ivan Anušić, kako doznajemo, uopće ne dovodi u pitanje treba li ili ne Hranj ostati do kraja mandata koji mu istječe u ožujku sljedeće godine.

Prema neslužbenim informacijama, već je donesena odluka da Hranj s pozicije načelnika odlazi 29. veljače sljedeće godine, a on je izrazio želju da karijeru nastavi u diplomaciji. Dok je u drugim, ozbiljnim, vojskama zemalja članica NATO-a najmanje godinu dana ranije poznato tko će biti novi šef vojske, u Hrvatskoj je to, naravno, drugačije i u pravilu natezanja oko novog načelnika traju nekoliko mjeseci.

Prema neslužbenim informacijama koje već neko vrijeme kolaju Oružanim snagama, u ovom trenutku su četiri potencijalna kandidata za mjesto novog načelnika Glavnog stožera – general Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera, general Denis Tretinjak, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera, general Drago Matanović, glavni inspektor obrane, i general Boris Šerić, vojni predstavnik RH pri NATO-u.

Između njih četvorice zapravo najmanje šanse da postane novi načelnik ima general Matanović s obzirom na to da sljedeće godine puni 60 godina. Sadašnji Zakon o službi u Oružanim snagama propisuje da generalima, odnosno admiralima prestaje djelatna vojna služba posljednjeg dana kalendarske godine u kojoj osoba navršava 60 godina.

To znači da bi general Matanović za godinu dana trebao ići u mirovinu i teško je vjerovati da bi se premijer i predsjednik države odlučili imenovati časnika koji u prvoj godini mandata mora u mirovinu.

Preostala trojica mogućih kandidata su otprilike iste dobi i niti jedan od njih tijekom mandata neće ispunjavati sadašnje uvjete za odlazak u mirovinu. Svi dolaze iz Kopnene vojske i uža im je specijalnost oklopništvo, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas