Connect with us

Ukrajina

Četiri okupirane ukrajinske regije bit će pripojene Ruskoj Federaciji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je dan ranije da će Putin dokumente o aneksiji potpisati u prisutnosti čelnika četiri regije koje je imenovala Moskva.

Putin će održati govor na ceremoniji, a navečer je planiran koncert na Crvenom trgu.

Putin je u četvrtak navečer potpisao ukaz o priznanju Hersona i Zaporižje kao neovisnih država što je preduvjet da regije podnesu zahtjev za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Luhansk i Doneck je Putin već priznao kao neovisne države u veljači u vrijeme kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Ruske okupacijske vlasti u regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson održale su prošlog tjedna referendume u tim pokrajinama za napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji. Bilo je izvješća o građanima koji su bili prisiljeni na glasovanje, ponekad i pod prijetnjom oružjem.

Ukrajina i zapadne sile osudile su petodnevno glasovanje koje je završilo u utorak, rekavši da njihov rezultat od preko 99 posto potpore odcjepljenju nikada neće biti međunarodno priznat.

Područja na istoku i jugu Ukrajine okupirana su ubrzo nakon početka invazije ruskih snaga u veljači.

Njihovo uključivanje u ruski teritorij označava dramatičnu eskalaciju u Putinovom sedmomjesečnom ratu.

Vojni uspjesi Kijeva početkom rujna natjerali su Putina da žurno organizira ‘referendume’ o aneksiji i mobilizira stotine tisuća Rusa u vojsku, što je potez koji je doveo do egzodusa iz Rusije.

Ruski čelnik rekao je prošli tjedan da će Moskva ukrajinske napade na anektirane regije vidjeti kao napade na samu Rusiju i da će upotrijebiti sva sredstva da ih obrani – što je produbilo zabrinutost zbog toga što Rusija posjeduje nuklearno oružje.

Rusija je anektirala Krim, poluotok u južnoj Ukrajini, 2014. godine.

Zajedno s Krimom, gotovo 20 posto teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije, iako je Kijev posljednjih tjedana vratio dio okupiranog teritorija. (Hina)

Putin priznao ukrajinski Herson i Zaporižju kao neovisne države

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari