Pratite nas

Najave

Četiri tisuće četvornih metara za budući Muzej Domovinskog rata na splitskom Poljudu

Objavljeno

na

Bit će izloženi, helikopteri, avioni, tenkovi i ostala sredstva rabljena u Domovinskom ratu

Budući Muzej Domovinskog rata u Splitu bit će smješten na Poljudu u blizini istoimenog stadiona i vojne luke Lora, njegova izgradnja mogla bi stajati između 40 i 50 milijuna kuna, a pripremne radnje bit će završene u roku od dvije godine, najavio je u petak splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

[ad id=”93788″]

Zamisao je da Muzej Domovinskog rata bude na Poljudu, gdje ispred Lore postoji prostor i više objekata. Već smo uputili dopis Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDI) koji raspolaže tom imovinom da cijeli taj kompleks zajedno sa zgradama ustupi gradu Splitu kako bi tu zasnovali Muzej Domovinskog rata u Splitu, rekao je Baldasar prilikom predstavljanja prostora u splitskoj ulici Poljička cesta, u koji će se prikupljati građa i oprema iz Domovinskog rata i u njemu čuvati do izgradnje Muzeja na Poljudu.

Splitsko Gradsko vijeće je 30. rujna ove godine donijelo odluku o pokretanju postupka uspostave Muzeja Domovinskog rata u Splitu, a nakon završetka administrativnih radnji Gradsko vijeće donijet će i i službenu odluku o osnutku tog muzeja, rekao je Baldasar.

Naglasio je kako će to biti moderan muzej poput Muzeja Sinjske alke u Sinju, ali prostorno veći.

Naziv “Muzej Domovinskog rata u Splitu”  odabran je jer nije riječ o muzeju grada Splita nego, o muzeju koji će biti smješten u Splitu i u njemu će biti prikupljena građa s područja više dalmatinskih županija gdje su vođene oslobodilačke akcije od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata.

 U Muzeju građa iz više dalmatinskih županija gdje su vođene oslobodilačke akcije

Predsjednik Povjerenstva Muzeja Domovinskog rata u Splitu u osnutku, umirovljeni bojnik HV-a Ivica Bubić istaknuo je da će na muzejskom prostoru veličine od tri do četiri tisuće četvornih metara, biti izloženi, helikopteri, avioni, tenkovi i ostala sredstva rabljena u Domovinskom ratu.

Muzej će imati i multimedijalnu dvoranu u kojoj će biti smješteni dokumenti, videosnimci,  fotografije  iz Domovinskog rata, rekao je Bubić te je pozvao sve koji posjeduju takvu građu iz Domovinskog rata da je doniraju budućem muzeju.  Muzeju Domovinskog rata u Splitu svoje ratne odore donirat će generali Damir Krstičević, Ante Gotovina i Željko Glasnović, a  u Muzeju će biti pohranjena i građa Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Herceg Bosne koje je sudjelovalo o oslobodilačkim akcijama zajedno s Hrvatskom vojskom, rekao je.

Bubić je zahvalio splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru i županu splitsko-dalmatinskom Zlatku Ževrnji na njihovu zauzimanju za uspostavu Muzeja Domovinskog rada u Splitu.

“Imamo i potpotu predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović za ovaj muzej, a kontaktiralo nas je i naše iseljeništvo koje želi pomoći uspostavu ovakvog muzeja”, naglasio je Bubić

Muzej Domovinskog rata

Ževrnja: Splitsko-dalmatinska županija financijski će poduprijeti uspostavu Muzeja

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da će županija financijski poduprijeti uspostavu Muzeja domovinskog rata u Splitu.
Riječ je o uspostavi iznimno važne ustanove koja će spašavati istinu o Domovinskom ratu i informirati buduće naraštaje kako je nastajala samostalna Hrvatska država kojoj je temelj Domovinski rat, naglasio je  Ževrnja.

Povjesničar prof. Josip Jurčević rekao je da će Muzej Domovinskog rata u Splitu biti prva takva ustanova u Hrvatskoj koja će udovoljiti stručne kriterije i standarde.

“Žalosno je da su sve institucije tog tipa koje su do sada stvorene u Hrvatskoj, zapravo, pogrebna poduzeća Domovinskog rata”, ocijenio je Jurčević.

Naglasio je kako nije slučajno što će ovakav muzej biti u Splitu jer je “strateški cilj srbijanskog agresora bio okupacija južne Hrvatske i Jadranskog mora”.

“Uspostava Muzeja Domovinskog rata u Splitu je jako dobra vijest jer ovaj projekat nema veze sa sitnim političkim ili osobnim interesima, nego je riječ o nečemu što je važno za sve ljude u Hrvatskoj” zaključio je prof. Jurčević.

Na predstavljanju privremenih prostorija Muzeja Domovinskog rata u Splitu poznati operni pjevač Ratomir Kliškić je donirao cjelokupnu ratnu  opremu, naoružanje i odličja svojeg sina Gorana Kliškića, koji je poginuo u Domovinskom ratu. Kliškić je rekao kako mu je jako teško, ali je istodobno i ponosan što će konačno postojati muzej u kojem će se čuvati istina o osloboditeljskom hrvatskom Domovinskom ratu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

PREDSJEDNICA O KNJIZI „GENERAL PRALJAK“

Objavljeno

na

Objavio

Gđa Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica RH, povodom knjige Miroslava Međimorca i Josipa Pečarića „General Praljak“:

„Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti.

Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod.“ kazala je Predsjednica.

GENERALU PRALJKU

Hranio si me kad sam bio gladan,

Bolestan, smrznut, odbačen i jadan.

Plakao sa mnom i na grud me svij’o,

U svojem domu ljubavlju me grij’o.

Pitao nisi za rod ni za vjeru,

Obasuo me miljem, na svu mjeru;

U srce meko od suhoga zlata

Skrio si bijednog ispaćenog brata.

A ja, Isus Krist, u bližnjemu disah,

Tvoju dobrotu u Knjigu upisah.

Jedan je Praljak, jedna istina,

Jedna Hrvatska sveta Domovina,

Žrtvom junaka sazdana, čuvana,

Mržnjom zlotvora skvrnjena, pljuvana.

Puna je knjiga hrvatskih svetaca,

Od stoljeća sedmog patničkih otaca –

I braće što sudila haaška je neman,

Jer Hrvat domoljub bješe za Dom spreman.

Ah, što je Haag, što li jugo-udba?

Paklena vatra njihova je sudba.

U prokletstvu, s vragom traju im vlasti,

Mriju bez Boga i bez ljudske časti.

A tebe čekaju, hrvatski sine,

Nebeski dvori moje Domovine.

Na križu, patnji, nagradu si steko,

Istinu, Pravdu, branio i reko.

Ne boj se, brate, zločinačke ruke,

I ja sam takve okusio muke!

Blago onima što nevini trpe,

U muci teškoj Božju snagu crpe.

Za tebe čuvam vijenac od lovora,

Živjet ćeš sa mnom sred nebeskih dvora.

Hrvatsku tvoju nitko neće zbrisat –

Hrvat će uvijek ZA DOM SPREMAN disat!

Marija Dubravac, Brisbane

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari