Pratite nas

Reagiranja

Četnikovanje po Hrvatskoj i Srbiji ne pridonosi suradnji

Objavljeno

na

Zajednička ideologija srbočetničkih ideologa Srbije i jugokomunističkih ideologa u Hrvatskoj

Sve ono što se od 2000. godine događa u samostalnoj Tuđmanovoj Hrvatskoj, jasno ocrtava zajedništvo velikosrpsko-četničkih i hrvatskih jugokomunističkih ideologa. Da bi shvatili određene nelogičnosti u Hrvatskoj, kao što su neke činjenice koje pokazuju otvorenu pristranost jugo-komunističkih ideologa prema srbočetničkoj ideologiji, a očito na štetu Hrvatske, i hrvatskog naroda, govori da postoje veliki razlozi za takav odnos hrvatskih jugo-komunista.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlPJIFm1MLKiPIzzLaTXPiZfWivDEEXYWm8prpGRgIsBa5nvfe

To istovremeno govori koliko su u stanju činiti razne oblike veleizdaje samo da bi prikrili ili otvoreno zaštitili sebe, svoje očeve i ili one čiji su ideološki slijednici.

Jedan od osnovnih velikosrpskih programa je vladanje nad hrvatskim narodom, a to se može ako se tim narodom zavlada na bilo koji način. Najlakše, ako se taj narod, Hrvati, prikažu u svijetu kao zločinački narod. Zbog tih razloga, srbočetničkim ideolozima treba mit u ustaškom logoru Jasenovac s ogromnim žrtvama Srba, Židova i Cigana. Zbog toga su žrtve Jasenovca brojčano umnožavane po tisuću puta, kako bi se lažima prikazalo da je hrvatski narod zločinački narod. Na taj način dobiva se podrška u svijetu za pokrivanje srbočetničko-komunističkih zločina na ovim hrvatskim prostorima.

U skladu s tim programom, hrvatski jugo-komunisti, umjesto da se stave u zaštitu Hrvatske i hrvatskog naroda, oni svaku godinu idu u Jasenovac, čime dokazuju da pristaju na srbočetničku politiku laži i optuživanja, s tim da je odavanje pijeteta žrtvama Jasenovca sporedna stvar, a glavni zadatak je konstantno desetljećima iznošenja laži i umnoženja broja žrtava Jasenovca. Istovremeno, negiraju zločine srbočetničko-komunističkog režima, posebno masovnih smaknuća Hrvata na Bleiburgu i Križnom putu. S tom svrhom ukinuli su pokroviteljstvo Hrvatskog sabora u odavanju pijetetu tim žrtvama.

Ivan Zvonimir Čičak, još 2012. godine, ispred HHO-a kaže kako ne želimo produbljivati mržnju pa kaže: „Hrvatski helsinški odbor upozorava na ono što se događa u našem susjedstvu, a što može imati nesagledive posljedice za međusobno razumijevanje i dobro susjedsku suradnju. Naime, srpski mediji izvještavaju o promociji knjige profesora Živanovića koje su posvećene onome što se navodno događalo u jasenovačkom sistemu ustaških logora. U knjizi se ističe da su došli do imena 371 katoličkog svećenika koji su klali, ubijali, mučili, silovali žrtve, a gotovo svi bili su franjevci. Zbog tih će napisa, kaže Čičak, Izvršni odbor HHO-a na sjednici koja će se održati potkraj tjedna predložiti Saboru, Vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i religijskim institucijama konkretne mjere za suzbijanje širenja te mržnje i opasne teze o genocidnosti hrvatskog naroda. Njihove tvrdnje plod su bolesne i zlonamjerne mržnje. One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tijekom jugoslavenskog komunističkog režima.“ Poručio je Ivan Zvonimir Čičak (Večernji list, 13. ožujka 2012. str. 7.).

 Podsjećanje na stoljetno četnikovanje po Hrvatskoj

 Vladimir Bakarić 6. veljače 1945. godine uključio se u jugokomunističku propagandu, pa je Katoličku Crkvu otvoreno označio neprijateljem i najavio borbu protiv nje. (Jugokomunistička propaganda). Vladimir Dedijer Jugoslavenski povjesničar kaže da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 do 1.200.000 Srba. (Jugokomunistička propaganda). Patrijarh Pavle je tražio kao poglavar SPC da se veliki dio hrvatskog teritorija, na kojem žive Srbi, „mora naći pod zajedničkim krovom sa sadašnjom Srbijom i svim srpskim krajinama“. U uskrsnoj poslanici 2001. godine, koja je čitana u svakoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi na svečanoj uskrsnoj misi, izmislio je stotine tisuća Srba u logorima Hrvatske, prigodom uskrsne mise poručio je Srbima da je navodno samo u logoru Jasenovac, tijekom Drugog svjetskog rata, ubijeno 700.000 Srba, „ako ne i više, ne manje“. Tu su Hrvati, prema riječima patrijarha Pavla, ubijali Srbe „krvožderjem“. Prema njegovim riječima, Jasenovac je čak „novo raspeće Hristovo“ i „grijeh svih grijehova“, te da je za patrijarha Pavla taj zločin Hrvata „do danas ostao neokajan i nepokajan“. Svojom poslanicom Pavle je ubrzao podizanje barikada i noćnih straža pred srpskim selima u Hrvatskoj svojim „strahovima“ da se Srbi u Hrvatskoj danas (1991.) nalaze „pred novim bratoubilaštvom“. Kasnije, u svom pismu 1991. godine, tijekom rata u Hrvatskoj izjavio „Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj“.

https://i0.wp.com/www.hazud.ch/wp-content/uploads/2011/12/ovo-je-srbija-Split.jpg?resize=458%2C291

Kratko vrijeme potom Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve donosi u siječnju 1992. godine odluku da ne priznaje granice između jugoslavenskih republika, a također će biti donesena odluka da se samo dvije godine nakon pokolja Bošnjaka u Foči tako otvori Duhovna akademija Svetoga Vasila Ostroškog.

Kako izgleda moral i laži velikosrpskih ideologa, to je patrijarh Pavle pokazao, kada je 15. ožujka  1999. godine došao u Zagreb. U propovijedi je rekao: „dileme nema oko opredjeljenja za poštivanje hrvatskog Ustava i zakona te odnosa prema domovini“. Dileme nema ni prema civilizacijskoj „integraciji u hrvatsko društvo“. U završnom dijelu rečenice: „veliko zlo je u ovom ratu zadesilo hrvatski narod, ali i srpski. Mnogi naši sunarodnjaci su u njemu učestvovali“. To nemoralno lažno preobračenje sastavni je dio srpske politike koju je promovirao kreator srpskih laži Dobrica Ćosić. Tako, u svom romanu „Deobe“, Ćosić je opisao srpsku laž kao vrlinu, pa kaže: „Lažemo, da bismo obmanuli sebe da utešimo grugog; lažemo iz samilosti, lažemo da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu. Lažemo iz ljubavi i čovečnosti, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito i inventivno“ (Hrvatski list, 22. ožujak 2012., str. 11.).

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini Pavle je prijateljevao s Karadžićem i Mladićem, ali je danas u gotovo zaboravljenoj izjavi: „Budimo ljudi iako smo Srbi“, osudio tamošnje srpske zločine. (Pavle (patrijarh) srpski).

– Ovu godinu Srbi su polagali vijence na Spomen području u Donjoj Gradini. Tom prilikom predsjednik skupštine Republike srpske Igor Radojičić izjavio da danas postoji dug istoriski kontinuitet stradanja srpskog naroda na ovim prostorima iz generacije u generaciju. Dalje reče: „Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve veoma mračnog i teškog perioda i našoj istoriji i događaje koje možemo teško shvatiti, ali najgore što danas može da se desi jest da zaboravimo“.

Što znači srbočetnički nemoral koji je teško naći neku usporedbu. Ta srbočetnička mašinerija kolje i ubija sve što nije srpsko, sistematski od 5. prosinca 1918. do 1941. Zatim, u drugom obliku i prilikama, od 1941. – 1945., nastupa intenziviranje četničkog klanja. Iza toga slijede masovna klanja na Bleiburgu, pa Križni putovi, pa likvidacije neistomišljenika po cijelom svijetu, njih 69 poimence navedenih. Iza toga slijedi agresija na Sloveniju, na Hrvatsku i BiH, pa Srebrenica, ali srbočetnička debela besramna koža, za svoje stoljetne zločine optužuje hrvatski narod, u čemu im pomažu hrvatski sluge u ideološki obojenoj komunističkoj koži. Vidimo da se javlja Radojičić iz Srpske republike koja je stvorena na zločinu. To su oni iza koji su ostali debeli tragovi u mnogim skrivenim masovnim grobnicama, ali eto Srebrenica i Bleiburg su toliko veliki po zločinima da se ne mogu sakriti, ni uz pomoć Carla Bildta kućnog prijatelja Biljane Plavšić.

I Nezavisna Država Hrvatska je osnovana nakon 22-godišnje klanja Hrvata radi zaštite hrvatskog naroda od žandarskog kundaka i srbočetničke kame. Jedan od nezaobilaznih Ćosićevih ideologa u širenju laži je i velikosrpskih prosvjetitelj, sveučilišni profesor Vukosav na beogradskom fakultetu. Tako, na katolički Božić profesor Vukosav, Crnogorac, u jesen 1972. godine, na satu marksizma o Jasenovcu, a na pravoslavni Božić o ostalim logorima diljem starog kontinenta.

Ja kao student  katolik, Božić sam doživljavao kao blagdan mira, opraštanja, prijateljstva, obitelji i radosti, pa sam sve teže podnosio krvavu priču o logorima. Zašto je to činio na Božić, nije jasno, kao što nije jasno zašto je iz godine u godine umnožavao žrtve… U jesen 1972. godine, prvi put slušao sam profesora Vukosava kako govori da je u jasenovačkom logoru ubijeno 700 tisuća Srba, Židova i Cigana. Druge godine žrtve su se umnožile za sto tisuća, a treće brojka je skočila na 900 tisuća. Na kraju stravične priče o grozotama mučenja i ubijanja, točno na Božić 1975. profesor Vukosav slaga i reče: „Čovjek čovjeku treba oprostiti, obitelj obitelji, narod narodu, ali teško je da Srbi oproste Hrvatima za mrtvi grad Jasenovac u kojem leži 900 tisuća pobijenih, 600 tisuća Srba, 100 hiljada Židova, 100 hiljada cigana, i 100 tisuća drugih naroda, koji su živjeli u zloglasnoj i takozvanoj NDH. Dok Vuko širi laži sjetio sam se Matoša: Srbi lažu, to im je od Boga. (Ante Matić, Hrvatsko slovo, 20. 3. 2009., str. 24.).

Velikosrpska propaganda proširena je po cijelom svijetu kako su Hrvati genocidan narod. Rezultat takve pedesetogodišnje propagande uslijedila je izjava poznatog pjevača Bona Dylana koji reče: „Crnci mogu osjetiti tko je rasist baš kao što Židovi mogu nanjušiti naciste, a Srbi – Hrvate“. Te srbočetničke laži mnogi hrvatski domoljubi platili su glavom, mnogi su odrobijali, a u samostalnoj Hrvatskoj Thompson je dobio epitet ustaškim pjevačem, a Josip Šimunić ustaškim nogometašem.

Ivan Runje

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Sramota!? Dernek vojvođanske „Šokadije“ na obljetnicu pokolja u Vukovaru i Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

fotografija: fb stranica Ivana Andrašića

U ORGANIZACIJI KPZH ‘ŠOKADIJA’ U VELIKOJ SALI DOMA KULTURE U SONTI U SUBOTU, 18. STUDENOG ODRŽANA JE MANIFESTACIJA PISME, IGRE, TAMBURE I IKAVICE, ‘ŠOKAČKO VEČE 2017’, ŠESNAESTO ZAREDOM

Upravo tako piše na fb stranici „hrvatskog književnika“ Ivana Andrašića (https://www.facebook.com/ivan.andrasic.5), uz prilog od ukupno 63 fotografije sa sinoćnjeg derneka (18.11.2017.), uz (za sada) 96 lajkova oduševljenih posjetitelja koji su vijest popratili prigodnim komentarima, a prenio ju je  i „Vojvođanski ETNO portal“.

Dok Hrvati diljem svijeta i posebno u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s dubokim pijetetom prema nevinim žrtvama Vukovara i Škabrnje tiho koračaju u kolonama sjećanja i pale svijeće u prozorima, na trgovima i uzduž gradskih prometnica, pripadnici „naše“ manjine u Sonti (Vojvodina, općina Apatin) održavaju dernek i „njeguju nacionalnu kulturu“.

Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata ‘Šokadija’“ – Sonta ili ne zna što Hrvatima znači taj 18. studeni, ili ih nije briga, trećega nema. Osobno sumnjam da ne znaju. Ali, neću nagađati dalje. Prepuštam to savjesti organizatora i sudionika zabave.

Nisam ljut, ogorčen, pa čak niti iznenađen, ali tužan jesam.

Do svoje trideset sedme godine živio sam nedaleko od Sonte, nekih 60-ak kilometara jugo-istočno u selu Plavni, općina Bač. Svoju kuću sam s obitelji napustio 27. kolovoza 1991. godine, nakon što je prvi VBR (višecijevni bacač raketa) počeo preko našeg sela ispaljivati plotune na Vukovar (udaljen oko 6 kilometara zračne linije). I više se nisam vraćao. Niti imam namjeru ikad posjetiti kraj u kojemu sam odrastao. I što vrijeme više prolazi, sve sam uvjereniji kako sam donio ispravnu odluku.

Vojvodina je te 1991. godine bila poligon za velikosrpsku agresiju i s prostora vojvođanskog podunavlja (od Bačke Palanke do Bezdana) na Hrvatsku su kretale kolone „JNA“ (tehnika i ljudstvo), otuda je okupirana Baranja, svom silinom je topništvom tučena istočna Slavonija, iz Vojvodine su mobilizirani deseci tisuća rezervista koji su s četnicima i „JNA“ išli u rat za „veliku srbiju“  (a među njima je bilo i Mađara i „Hrvata“ – od kojih su tada mnogi sebe zvali „bunjevcima“ ili „šokcima“). Zanimljivo je također, da je u Vojvodini odziv u pričuvu „JNA“ bio između 80 i 90%, čak i u zimu i proljeće 1992. godine, kad su u Šumadiji na djelu opstrukcije mobilizacije i masovno odbijanje odlaska u rat.

Ovdje ću stati, iako bi se moglo reći još dosta toga što šira javnost ne zna.

To je, naravno, samo djelić istine koju jako dobro znamo svi mi koji smo u to vrijeme živjeli u podunavskom dijelu Vojvodine. Gledali smo kako se prije pokolja u Borovu Selu okupljaju četnici po salašima koji su im bili „baze“, bili smo svjedoci dovlačenja tehnike (tenkova, haubica, topova, minobacača, raketnih sustava) i ono što je najbolnije, preko naših sela letjele su rakete i topnički projektili ubijajući naš narod na drugoj obali Dunava. Mnogi nisu mogli izdržati taj golemi psihološki pritisak i napustili su svoje kuće, uglavnom zauvijek.  Mnogi su i ostali. No, to je stvar izbora.

Mi u Hrvatskoj ne očekujemo da Hrvati u Vojvodini i Srbiji u ove dane bola i ponosa pale svijeće, niti da se priključe Ženama u crnom koje su se i jučer okupile u Beogradu s porukom „Nikada ne smemo zaboraviti žrtve Vukovara“, jer znamo gdje žive i znamo kako bi to bilo protumačeno.

Ne pada mi na pamet očekivati to od njih, niti ih osuđujem što javno ne manifestiraju pijetet prema žrtvama u Hrvatskoj, ali taj osjećaj (pod uvjetom da ga čovjek ima), može se dostojanstveno iskazati i šutnjom, pa i uzdržavanjem od terevenki bilo kakve vrste.

Ne rijetko čitamo i slušamo u medijima oštre kritike na račun Republike Hrvatske koju se s najviših instanci DSHV-a ili Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata proziva kako nedovoljno izdvaja za vlastitu manjinsku zajednicu u Vojvodini i Srbiji.

Ne znam je li to tako ili nije.

Ali, kakvi su to Hrvati koji upravo NA TAJ DAN prave dernek i zabavljaju se? Imaju li oni ikakvoga osjećaja prema svojoj Matici i smatraju li sebe uopće dijelom hrvatskoga naroda?

Čisto sumnjam.

 Zlatko Pinter

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

Objavljeno

na

Objavio

“Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome terminu te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, dio je zahtjeva koji upućuje kolumnist Marko Ljubić HRT-u povodom današnje emitirane emisije ‘Nedjeljom u 2’ urednika Aleksandra Stankovića. Pismo Marka Ljubića prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,
u emisiji „Nedjeljom u 2“, urednik i voditelj, vaš novinar Aleksandar Stanković više je puta opetovano izrazio duboko elementarno neznanje ili namjerne pogreške s kojima je dezinformirao hrvatsku javnost. Ističem kako je neprostiva pogreška i neznanje i namjera, jer to urednik na HRT- u ne smije raditi ni u jednom slučaju.

1. Postavljajući pitanje gostu Predragu Mišiću Peđi, uspoređujući pojmove nacionalne manjine i tzv. dijaspore s očitom namjerom segregacije političkih prava hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, iako mu je Predrag Mišić Peđa jasno odgovorio da svaki hrvatski državljanin mora imati potpuno isti status u ostvarivanju svojih političkih prava, Stanković je tom pravu eksplicitno suprotstavljao stav da bi dijaspora morala imati isti status kao i srpska nacionalna manjina na segregacijski način. Stanković je krivo naveo kolokvijalni naziv dijaspora za preko petsto tisuća punopravnih hrvatskih državljana i prema državnim statistikama još više od dva i pol milijuna onih koji imaju sve uvjete na državljanstvo, ali zbog proceduralnih razloga još nisu ostvarili svoja pripadajuća politička prava. Podsjećam da novinari informativnoga programa HRT-a ne smiju u službenoj komunikaciji koristiti kolokvijalne i netočne političke termine, pogotovo kad se radi o tako osjetljivim političkim pitanjima, jer se na taj način umjesto informiranja dezinformira javnost.

To je višekratnim ponavljanjem značilo jasnu poruku da hrvatski državljani koji ne žive u Republici Hrvatskoj ne trebaju imati svoja ustavom zajamčena politička prava koja proizlaze iz prava na državljanstvo, a temeljno političko pravo koje proizlazi iz prava na državljstavo je – izborno pravo.

Usporedbom temeljnog političkog prava dijela hrvatskoga naroda s realno povlaštenim političkim pravom nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, Stanković prikriva realnu diskriminaciju oko petsto tisuća hrvatskih državljana izvan Republike Hrvatske, uspoređujući, s jedne strane, pogodovanje koje ne postoji nigdje u tom obimu u Europi, s oduzimanjem prava, koje također ne postoji nigdje u Europi. To je težak profesionalni propust koji HRT ne bi smio tolerirati u svojim programima.

Stanković je pitanjima i usporedbama namjerno ili iz neznanja, na što ni u prvom ni u drugom slučaju nema ni on ni HRT pravo, osporio to pravo dijelu hrvatskoga naroda. Takav postupak zavrjeđuje pokretanje hitne odgovornosti protiv Aleksandra Stankovića.

2. S druge strane, inzistirajući na usporedbi broja glasova koje je na izborima dobila lista srpske nacionalne manine, s brojem glasova u XI. izbornoj jedinici, Stanković je dezinformirao javnost ne ističući da hrvatski državljani koji imaju pravo sudjelovati u izborima u XI. izbornoj jedinici jednostavno nemaju ni blizu jednake usporedive tehničke mogućnosti ostvarivanja svoga prava, s pripadnicima nacionalnih manjina, koje to pravo mogu ostvariti na svakome izbornome mjestu u Republici Hrvatskoj, dok glasači u XI. izbornoj jedinici često moraju za ostvarivanje svojih prava putovati i po tisuću kilometara.

3. Stanković je zatim ili iz neznanja ili namjerno, ponavljam da je nedopustivo i prvo i drugo, falsificirao prirodu Domovinskog oslobodilačkog rata inzistirajući na tome da je to djelomično bio građanski rat, na temelju netočne teze da su se dio građana Hrvatske pobunili protiv Republike Hrvatske. Činjenica je da zbog prirode državnoga uređenja SFRJ nitko u tadašnjoj Republici Hrvatskoj nije izravno ostvarivao politički status hrvatskoga građanina, nego građanina – SFRJ. Od trenutka proglašenja političke i državne samostalnosti Republike Hrvatske, koju su odbili priznati Srbi na hrvatskom teritoriju, odbijajući građanski i politički status državljana i građana u Republici Hrvatskoj, nemoguće je u bilo kojoj formi teorijski i praktično te Srbe proglašavati građanima Republike Hrvatske, a prije proglašenja samostalnosti države, nije uopće bilo moguće biti hrvatski državljanin, pa ni građanin. Proglašavati tadašnje Srbe u Hrvatskoj hrvatskim građanima uz ostalo bi bilo nasilje nad njihovim pravom opredjeljivati i izjašnjavati se o svojim građanskim i političkim identitetima.

Da su Srbi koji su su usprotivili progašenju samostalne Republike Hrvatske bili hrvatski građani, ili htjeli pod bilo kakvim uvjetima postati hrvatski građani – rata ne bi bilo.

To je još jedna opasna manipulacija Aleksandra Stankovića kojom se pokušava relativizirati prirodu rata i odgovornost za rat u Hrvatskoj, usprkos tome što je dio nasrtaja na Republiku Hrvatsku –proglasio agresijom. Utoliko je to opasnije i podmuklije u kontekstu obilježavanja Dana sjećanja na tragediju Vukovara i Škabrnje, te hrvatskog naroda u cjelini iz 1991. godine tijekom srpske agresije. To je nedopustivo i očekujem javno očitovanje HRT-a s tim u vezi, nadajući se da ravnateljstvo HRT-a, te urednička hijerarhija ne dijele to netočno i politički izopačeno stajalište.

S obzirom na sve izneseno, ovdje se očito radi o manipulaciji s ciljem dezinformiranja hrvatske javnosti s opasnim implikacijama.

Zbog teških profesionalnih pogrešaka očekujem pokretanje stegovnog postupka protiv Aleksandra Stankovića, javnu ispriku HRT-a hrvatskoj javnosti u istome treminu, te službeni odgovor na ovo pismo o Vašim namjerama.”, napisao je u pismu Marko Ljubić, prenosi narod.hr.

Kratko pismo Ravnateljstvu HRT-a uputilo je i uredništvo Kamenjara:

Nadzorni odbor HRT

                                                                                                                                              Programsko vijeće HRT

                                                                                                                                              Saborski odbor za medije

 

Dana 19 studenog u emisiji NU2 koju vodi i uređuje Aleksandar Stanković, voditelj je na osnovu osobne tragedije sugovornika Predraga Peđe Mišića, hrvatskog branitelja iz Vukovara Srpske nacionalnosti, pokušao plasirati tezu o građanskom ratu u Hrvatskoj.

Molimo Vas da nam odgovorite, čije stavove iznosi i nameće voditelj emisije i jesu li to stavovi uredništva HRT!?

Uredništvo portala Kamenjar

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari