Connect with us

BiH

Četvorica pripadnika Armije BiH optužena za ratne zločine nad hrvatskim civilima

Objavljeno

on

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije BiH koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, uključujući ubojstvo tri osobe, javlja HRT

Optuženi su Jasmin Viković (43) iz Zavidovića, Vehdad Mrkaljević (59) iz Doboja, Izet Kulaš (40) iz Donjeg Vakufa i Mersudin Kablar (44) iz Zenice.

Oni su tijekom rata u BiH bili pripadnici zeničke Diverzantsko-izviđačke brigade Armije BiH, a Mrkaljević i Kablar u toj su postrojbi bili na zapovjednim dužnostima.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su 1993. godine u napadu na hrvatska sela na području konjičke općine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata počinivši ratne zločine u mjestu Orahovici.

Kako je utvrđeno istragom oni su, 31. kolovoza i 1. rujna 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića prisilno iz njihovih domova odveli trojicu civila hrvatske nacionalnosti starije životne dobi te su ih zatočili u staji u blizini zapovjednog mjesta njihove postrojbe.

Zatočene civile potom su zlostavljali nanoseći im teške i po život opasne ozlijede.

Od posljedica zlostavljanja jedan civil odmah je preminuo a optuženi Viković potom je pucajući iz vatrenog oružja ubio preostalo dvoje civila koji su već u teškom stanju ležali na podu.

Optužnicu u ovom predmetu treba potvrditi Sud BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR