Connect with us

Iz Svijeta

Chicago uklanja spomenike Kolumbu, najavljuje reviziju svih spomenika, memorijala i murala

Published

on

Chicago je u petak uklonio dva spomenika Kristoforu Kolumbu što je privremena mjera i vlasti su najavile da će razmotriti primjerenost svih spomenika u gradu tjedan dana nakon pokušaja prosvjednika da sruše kip, zbog čega su se sukobili s policijom.

“Ovaj je korak poduzet kako bi se zaštitila i očuvala sigurnost javnog prostora i održao demokratski dijalog o simbolima našega grada”, rekla je gradonačelnica Lori Lightfoot.

Prosvjednici protiv rasizma okomili su se na spomenike Kolumba diljem Sjedinjenih Država osuđujući veličanje moreplovca u američkom obrazovnom sustavu, pri čemu se zanemaruje njegova okrutnost prema domorodačkom stanovništvu Amerika.

Nakon konzultacija gradonačelnica Lightfoot naredila je uklanjanje kipa iz Grant Parka, najveće rekreacijske zone u Chicagu, te drugog kipa u okrugu Little Italy.

Uklanjanje je obavljeno noću.

“To je odgovor na prosvjede koji su postali nesigurni i za prosvjednike i policiju”, navodi se u izjavi i dodaje da su “pojedinci pokušali neovisno srušiti kip u Grant Parku na krajnje opasan način”.

Prosvjedi u Chicagu završili su s nekoliko uhićenja i ozlijeđenih osoba, a izbili su kao i u drugim gradovima Sjedinjenih Država nakon što je policajac ugušio nenaoružanog Afroamerikanaca Georgea Floyda 25. svibnja u Minneapolisu.

Chicago će uskoro početi službenu reviziju svih svojih spomenika, memorijala i murala, što se čini i u drugim gradovima u pokušaju da se spomenici diverzificiraju, a dosad su uglavnom podizani u čast bijelim muškarcima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari