Connect with us

BiH

Christian Schmidt: Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina

Objavljeno

-

“Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije na bilo koji način, oni koji govore o trećem entitetu ne smiju dobiti nikakvu podršku”, kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, a tom prilikom je govorio o brojnim temama, a najviše osvrta je bilo na nametanje izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći. On je tom prilikom kazao da je napravio prijelazno rješenje.

“Rezultat Neumskih pregovora bila je nula i morao sam reagirati! Ne možete moju odluku mjeriti kao dobru ili lošu. Sačekajte efekte ove odluke. Nijedna stranka od mene nije službeno tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona. Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade! Hrvatska mora poštovati neovisnost BiH. Napisao sam u izmjenama da ne treba jačati etničku grupu nego suradnju među njima”, kazao je.

Dodao je s Vučićem razgovarao o integritetu BiH i autonomiji RS-a.

“Briga koja se rađa zbog blizine Moskve postavlja pitanje: kuda idu EU integracije. Ključ stabilnosti BiH leži i u Srbiji! Hrvatska, Srbija, ali i Turska igraju važnu ulogu u BiH. Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banja Luka”, rekao je.

Upitan jesu li izmjene išle u korist HDZ-u poručio je:

“Nisam to tako doživio. Mnogo toga se blokira, ulogu igra i presuda “Ljubić” koju je teško interpretirati. Tu temu treba okončati! Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije na bilo koji način, oni koji govore o trećem entitetu ne smiju dobiti nikakvu podršku.

Mišljenja je da je HDZ blokirao dosta stvari i da to neće biti više u mogućnosti.

“Kao racionalni Nijemac, kažem kao racionalnom Bosancu: ne može jedna stranka sve blokirati i da četiri godine nemamo imenovanje Vlade. Dajte mi prijedlog da na drugi način deblokiramo ovu zemlju. Ubrzao sam imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH, dao sam rokove. Dosta više; kraj, gotovo! Ja ne mogu promijeniti državni Ustav, to mora uraditi Parlament, a to uključuje i provedbu presuda Europskog suda. Za mene je “Ljubić” sada završen”, istaknuo je Schmidt.

Osvrnuo se i na odnose u RS-u.

“Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika, a Dodik i Putin slično razmišljaju. Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na RS jer i RS će biti dio EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno surađivali. Zabrinut sam za izborne rezultate u RS-u, ali imam povjerenje u SIP. SIP i nadležne institucije trebaju provjeriti izborne krađe, toliki broj nevažećih glasova je iznenađenje”, kazao je Schmidt.

Dodao je da će u budućnosti još više pomoći SIP-a.

“Uzdržan sam, jer imam puno povjerenje u SIP. Ne moram koristiti Bonske ovlasti kada su pitanju izborne krađe. Neka Jelena Trivić, PDP i ostali traže ponovno brojanje glasova. Neću reći o čemu sam razgovarao s Izetbegovićem u nedjelju i nakon izbora, ali Izetbegović je javno rekao da razumije moju odluku da nametnem izmjene Izbornog zakona i da je ona dobra. Izetbegović je rekao: ‘Analizirat ćemo Schmidta odluku, ali deblokada je važna!’ SDA nije loše prošla s rezultatima izbora. Izmjene izbornog zakona su za mene prijelazno rješenje, a neka političari naprave bolje”, zaključio je Schmidt.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari