Connect with us

BiH

Christian Schmidt: Huškačka retorika bi mogla prerasti u nešto gore

Objavljeno

-

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno u lošem stanju te da je o tome govorio u svom izvještaju glavnom tajniku i Vijeću sigurnosti UN-a.

“Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore”, rekao je Schmidt u gostovanju na “Al Jazeeri”.

Kazao je kako nikada nije doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima. O najavama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, vezanih za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, ali i “uspostavi entitetske vojske”, Schmidt je rekao da je riječ o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju.

“Ali, taktiku je moguće jednostavno promijeniti i usmjeriti u pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Daytonskom sporazumu. Ali, dio čelnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba. U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata.

Nitko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali poduzeti nešto. Ne vidim opasnost od rata. Na nama je da spriječimo daljnji razvoj takve situacije”, rekao je, između ostalog, visoki predstavnik u BiH.

HSPF: Probošnjačke stranke žele hegemoniju zamijeniti hegemonijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari