Connect with us

Komentar

Christian Schmidt nije visoki predstavnik dok god ga Vijeće sigurnosti ne ratificira

Objavljeno

-

Najednom svi iznenađeni što Vijeće Sigurnosti ne percipira Schmidta kao Visokog predstavnika, bez obzira što se on takvim predstavlja i što ga međunarodna zajednica takvim predstavlja.

Međutim, to je od prvog dana same najave njegovog dolaska u BiH bilo sasvim jasno! Zašto je to tako, HRS se u više navrata o tome očitovao, a zadnji put prije par tjedana to je sažeto pojasnio Slaven Raguž u svome gostovanju na BHRT-u.

Aneks 10 je jasno definirao na koji način se imenuje Visoki predstavnik i on mora biti ratificiran u Vijeću Sigurnosti. Ukoliko to nije tako, bilo kakva eventualna njegova odluka i/ili nametanje nema apsolutno nikakvu pravnu vrijednost.

Tu treba tražiti razloge trenutne „panike“ kod bošnjačke političke kaste koja je, pravno gledano, ostala bez jednog od najjačih partnera.

Zašto se aktualna politička elita hrvatskog naroda bespogovorno poklonila nelegitimnom Visokom predstavniku, dajući mu podršku i potporu, to bi valjalo njih upitati.

Njihovi stavovi prema Schmidtu nas iz HRS-a nimalo nisu iznenadili, jer hrvatska politička kasta desetljećima vodi politiku bez mirisa i okusa, politiku koju diktiraju vanjske okolnosti, a ne politiku s kojom vi diktirate okolnosti. Politiku koja od svoga naroda želi praviti slijepce, pored zdravih očiju.

To kod nas u HRS-u ne prolazi niti će ikada, komentirao je Raguž.

Zato što imamo subjektivno i navijačko arbitrarno nastrojene medije, izgleda da cijeli svijet ne razmišlja ni o čemu drugome nego o BiH, misiji EUFOR-a i OHR-u.

Činjenica je da smo danas u Vijeću Sigurnosti na redu nakon Sudana, Libanona, Liberije i drugih zemalja gdje UN ima mirovne snage, kao i posebne točke o Središnjoj Africi.

Zašto onda ovoliki medijsko politički pritisak, da ne kažem panika, iz Sarajeva? Razlog je što političko Sarajevo, pravno gledano, izgubilo najjačeg partnera, a to je Visoki predstavnik sa svojim despotskim ovlastima. Kada se skinu navijačko arbitrarne naočale, stvari su više nego jasne i jednostavne: Schmidt nema apsolutno nikakve ovlasti.

Govorim to još od same najave njegovog dolaska, kada je bilo jasno kako ga Rusija i Kina neće podržati. Posebna je tema, za druge prigode, zašto ga je hrvatska politička kasta pokorno prihvatila kao Visokog predstavnika (koliko je to „vizionarski“ dobra, kao i sve druge ranije, odluka bila ponajbolje govori sadržaj njegovog tzv. izvješća).

Još prije mjesec dana pojasnio zašto Schmidt nije Visoki predstavnik, odnosno, da se može on takvim predstavljati, ali nikakvu on moć odlučivanja nema.
U glavnom, u Africi ništa novo, zaključio je Raguž.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari