Connect with us

Politika

Christian Schmidt: Šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti dijelom Europske unije

Objavljeno

on

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovine Christian Schmidt kazao je danas na Bledu da je europska zajednica pomalo podbacila kada je u pitanju proces proširenja i posebno kada su u pitanju Sjeverna Makedonija i Albanija.

Osvrnuo se na izlaganje premijera Albanije Edija Rame koji je kazao da zemljama zapadnog Balkana nije ostavljen prostor za razgovor, složivši se s njim, ali u isto vrijeme izražavajući nadu da će EU raditi više te da će se u budućnosti pokazati da nije bio u pravu.

– Europska unija je živa organizacija i znamo i razumijemo da ovih šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti dijelom Europske unije. Neki smatraju da stanovništvo ovih zemalja gubi povjerenje u europski projekt – upozorio je.

Napominje kako nije moguće reći godinu kada će neka od zemalja biti dio EU, ali sve to ujedno su razlozi zašto je Europska komisija promijenila pristup jer je potrebno da ljudi osjete da postoji briga za njih. Ipak, dosta toga još treba da se uradi, od vladavine prava do ekonomske strukture.

Govoreći o činjenici da na današnjem Bledskom strateškom forumu nije prisutan član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, visoki predstavnik je naglasio da blokade ne mogu biti dio politika, nego zapravo pokazuju slabost.

– Ovdje sjedimo i razmjenjujemo argumente i pokušavamo naći rješenje za razvoj i stoga svi trebaju biti pozvani i prisutni – zaključio je Schmidt.

On je bio jedan od učesnika panela nazvanog “Budućnost Europe – Proširenje” održanom u okviru Bledskog strateškog foruma, prenosi Fena.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR