Connect with us

BiH

CIA 1951. planirala izgraditi zračnu luku u Širokom Brijegu

Objavljeno

-

Među stotinama tisuća deklasificiranih dokumenata koje je na svojoj službenoj internetskoj stranici objavila američka Središnja obavještajna agencija (CIA), velika pozornost posvećena je izgradnji tvornice SOKO u Mostaru.

“Top secret”

Pod oznakom “top secret” (“strogo čuvana tajna”) CIA-ini obavještajci su do detalja opisali početak, namjenu i vrste oružja, vojnih letjelica koje će se proizvoditi u tvornici SOKO u Mostaru.

Godinama su pratili razvoj te namjenske industrije i o tome u detalje izvještavali svoje pretpostavljene u Pentagonu. U dokumentima koji datiraju još s početka 50-ih godina prošloga stoljeća detaljno se navodi tko će i kako te zbog čega stajati iza projekta izgradnje tvornice SOKO, piše Večernji list

U dokumentima se spominju imena tadašnjih vojnih dužnosnika Jugoslavije koji su trebali da sudjeluju u ovom “projektu”. Napravljene su i skice vojnih i školskih zrakoplova i helikoptera, kao i oružja koje bi te letjelice nosile.

U tajnim dokumentima američke agencije spominje se i Široki Brijeg gdje je trebalo da se gradi zračna luka, a čija namjena bi bila obuka budućih vojnih pilota iz vojno-zrakoplovne škole Mostar koja je također trebala da bude osnovana. Napravljena je skica izgleda zračne luke koja je trebala biti na Mostarskom blatu, između Širokobrijeških sela Knešpolja i Žvatića.

Tvornica letjelica “Ikarus” iz Zemuna je trebala da bude preseljena u Mostar, kao i vojno-građevinska tvrtka “Majevica” iz Novog Sada. “Majevica” je trebalo da izgradi postrojenja i stanove za nove radnike u Mostaru..

Agenti CIA u izvještajima izvještavaju nadređene o planovima gradnje, koliko će biti skladišta, proizvodnih linija i stambenih jedinica u kojima bi trebalo da stanuju visoki funkcioneri JNA.

Takođe se pozivaju na neke tehničke podatke tvornica s kojima je SOKO imao ugovore, među kojima su Boeing, Douglas, British Aerospace, Airbus i mnoge druge.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas