Connect with us

Iz Svijeta

CIA: Putin uvjeren da će rat dobiti iscrpljivanjem Ukrajine

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin svjestan je da ruska vojska sada ne može dobiti rat no uvjeren je da će na kraju Ukrajinu pobijediti iscrpljivanjem i odbija svaku drugu opciju, kazao je direktor američke obavještajne agencije CIA-e William Burns u nedjelju.

“Putin, po mom sudu, misli da danas ne može pobijediti, ali i da si ne smije dopustiti poraz”, rekao je Burns u inervjuu za američku mrežu CBS u kojoj je upozorio i na opasnost ubraznog jačanja vojne suradnje između Irana i Rusije.

“U ovom trenutku mislim da je Putin odlučan, ali i pretjerano uvjeren u svoju sposobnost da iscrpi Ukrajinu”, kazao je Burns.

Umjesto da razmotri kakav bi izlaz mogao pronaći iz svog rata, Putin “ustraje i ne odustaje”, rekao je nekadašnji američki veleposlanik u Moskvi-

Burns je progovorio i o “obeshrabrujućem” sastanku u studenome u Turskoj s ruskim kolegom po dužnosti Sergejem Nariškinom.

Direktor SVR-a (vanjska ruska obavještajna služba) pokazao je “nekakvu nerazboritost, pretjeranu aroganciju”, rekao je Burns.

Objasnio je da se s Nariškinom sastao kako bi upozorio Moskvu da i ne pomišlja na rusko oružje, a ne radi pregovora, jer o pregovorima može odlučiti samo Ukrajina.

Zabrinjavajuć ritam suradnje Irana i Rusije

Burns je u intervjuu izrazio i zabrinutost da bi Rusija mogla Iranu pomoći svojom raketnim programom te isporučiti mu borbene zrakoplove.

Bila bi to “opasna” eskalacija vojne suradnje Tehrana i Moskve, ocijenio je te naglasio da se vojna suradnja ubrzava u “vrlo opasnom smjeru”.

Znamo da su Iranci već isporučili stotine naoružanih dronova Moskvi koja ih rabi za razaranje infrastrukture i nanosi patnje civilima, a “znamo i da su Iranci isporučili streljivo za topništvo i tenkove”.

Ta se suradnja razvija “zabrinjavajućim ritmom”, smatra Burns.

O razvoju iranskog nuklearnog programa William Burns misli da “vrhovni iranski vođa nije još odlučio ponovno razvijati vojni nuklearni program, koji je bio prekinut krajem 2003”.

Međutim, program obogaćivanja uranija “napreduje tako brzo da bi im bilo dovoljno nekoliko tjedana da postignu razinu od 90 posto, ako odluče prijeći tu crtu”, rekao je.

Burns je zabrinut i zbog naglog razvoja iranskog raketnog programa.

Pregovori o obnovi Sporazuma o iranskom nuklearnom oružju iz 2015., kojim bi se Iran odrekao razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija, na mrtvoj su točki.

Iz Sporazuma se jednostrano povukao tadašnji američki predsjednik Donald Trump na što je Iran postupno prestao poštivati obveze iz sporazuma i sada službeno obogaćuje uranij na 60 posto, što je daleko iznad dopuštenog praga od 3,67 posto prema Sporazumu. (Hina)

Rastegao se Car na 4 stađuna i u svakom loše stoji

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari