Pratite nas

BiH

CIA skinula oznaku tajnosti s većeg broja zemljopisnih mapa

Objavljeno

na

Američka CIA skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz razdoblja od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas, koje otkrivaju kako je SAD nadzirao i gledao svijet svih tih godina. Tijekom 40-ih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata pozornost je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njezine tadašnje republike, piše Večernji list BiH.

Uloga mapa

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća. Posljednjih nekoliko godina CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desteljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija diljem svijeta. Zbog njihova značaja posebno se inzistiralo na preciznosti samih mapa, odnosno njihova sadržaja.

U slučaju Bosne i Hercegovine očekivano dominira pitanje nacionalnog rasporeda stanovništva. Tako se na jednoj karti daje etnička struktura BiH po općinama iz 1991. godine, to jest iz prijeratnog razdoblja. Usporedno s njom, CIA je izradila i kartu “etničke kontrole” teritorija u BiH 1997. godine, koja oslikava demografsko-nacionalne promjene i stvarne rezultate rata na terenu.

Tu su i karte CIA-e koje obuhvaćaju prostor cijele bivše Jugoslavije, a na kojima su iscrtane republičke granice, obilježena glavna gradska središta ili prikazana reljefna struktura tog prostora. Općenito, ove karte ne razlikuju se značajnije od onih koje su prije ili nakon rata korištene u domaćim i međunarodnim institucijama, pa čak i školama.

Interesna područja SAD-a

To se, pak, ne bi moglo kazati za karte s ruske fronte za vrijeme Drugog svjetskog rata ili detaljnih opisa gradskih središta, poput Vatikana. Objavljene mape vjerojatno su tek djelić onoga što CIA posjeduje u svojoj kartografskoj arhivskoj građi. No, osim BiH, s područja bivše Jugoslavije najviše je objavljenih mapa Kosova, čija se sudbina rješavala upravo pred kraj 90-ih godina prošlog stoljeća, i to uz snažan angažman SAD-a.

Tako jedna od karata prikazuje podjelu sektora međunarodnih vojnih snaga (KFOR) na Kosovu. Na drugoj mapi je, pak, vjerno prikazana administrativna podjela Kosova na općine. Ako je suditi po objavljenim kartama iz tog razdoblja, za vrijeme raspada Jugoslavije u fokusu interesa CIA-e bio je još prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Gruziju i Ukrajinu, zemlje koje će tek u kasnijim desetljećima doživjeti prave ratne strahote.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ivan Musa: Svebošnjačke stranke su krenule u projekt koji je osmislio Milošević

Objavljeno

na

Objavio

ivan musa
Ivan Musa - Ilustracija/Isječak

Hrvati neće prihvatiti da ih Bošnjaci preglasavaju i biraju im čelnike!

Hrvatske političke stranke, napose one okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, oštro su osudile pokušaj bošnjačkih stranaka da kroz federalni Parlament pokušaju donijeti zakon o izbornim jedinicama kojim bi se stvorili temelji za izbacivanje Hrvata iz vlasti te su takve poteze ocijenile miloševićevskim pokušajem “upravljanja razlikama”.

“Svebošnjačke stranke su krenule u projekt koji je osmislio Milošević, građanska država, jedan čovjek, jedan glas, ovaj put u bošnjačkoj režiji.

Projekt BiH s vlašću i dominacijom jednog naroda neće i ne može proći i mi Hrvati smo odlučni braniti se od tog po zlu poznatog projekta”, rekao je predsjednik HKDU-a i federalni zastupnik Ivan Musa, prenosi vecernji.ba

Bošnjačke stranke sa svojim prijedlozima nastoje izbaciti Hrvate iz vlasti!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Širokog Brijega: ‘Migrante nаmjerno šаlju u mirne sredine’

Objavljeno

na

Objavio

Rapoređivanje migranata u općinama u Bosni i Hercegovini je ozbiljna stvar koja se ne može dogoditi bez prethodne pripreme i suglasnosti lokalnih samuprava, izjavili su načelnici općina Ljubuški i Široki Brijeg povodom pisanja medija kako će u Republici Srpskoj biti smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji BiH oko 23.000.

Premа mаpi, koju je objаvio beogrаdski list “Dаnаs”, u Bаnjаluci je plаnirаn smeštаj 1.500 migrаnаtа, u Grаdišci 1.500, Bijeljini 2.500, Zvorniku 2.000, Višegrаdu 1.000 i u Trebinju 2.500 migrаnаtа.

Premа ovoj mаpi, u FBiH, odnosno u Sаrаjevu, Trаvniku, Stocu, Čаpljini, Ljubuškom, Grudаmа, Širokom Brijegu, Livnu, Bosаnskom Grаhovu, Bihаću, Cаzinu i Velikoj Klаduši plаnirаn je smještаj oko 23.000 migrаnаtа.

Nаčelnik općine Ljubuški Nevenko Bаrbаrić izjаvio je dа se eventuаlno rаsporedjivаnje migrаnаtа u grаdove i općine u BiH ne može rаditi bez suglаsnosti lokаlnih zаjednicа.

“Mene niko nije kontаktirаo u vezi sа problemаtikom migrаnаtа. Nаčelno prаtimo što se događa i to je problem već nekoliko godinа. Nije gа lаko riješiti, vezаn je zа postupаnje više zemаljа, mi smo mаlа zemljа i mislim dа BiH nemа kаpаcitetа zа to”, rekаo je Bаrbаrić, a prenosi agencija Srna.

On nаpominje dа općinа Ljubuški nemа uvjete zа smještаj migrаnаtа.

“Vjerujem dа BiH funkcionira i dа oko tаko preozbiljnih stvаri nitko ništа ne bi rаdio nа svoju ruku”, istаknuo je Bаrbаrić.

I gradonačelnik Širokog Brijega Miro Krаljević navodi da nemaju kapacitete za smještaj migranata i da bi njihovo slanje u lokаlne zаjednice bez prethodne kvаlitetne pripreme moglo izаzvаti neželjene reаkcije i probleme.

Kraljević navodi da suosjećа sа svim ljudimа u nevolji, аli i da se pribojаvа dа mаsovni dolazak i smještаj migrаnаtа u BiH moždа imа i drugаčiju pozаdinu poput promjene strukture stаnovništvа u BiH.

“Ako je riječ o plаnu dа migrаnti stаlno ostаnu u BiH dа bi se promijenilа strukturа stаnovništvа ondа sаm protiv. Moguće je dа se rаdi i nа tome i to nije uredu. Jа sаm mislio kako će se to riješiti, аli očito dа to imа drugаčiju pozаdinu. Nаmjerno ih šаlju u mirne sredine”, izjаvio je Krаljević Srni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori