Pratite nas

BiH

CIA skinula oznaku tajnosti s većeg broja zemljopisnih mapa

Objavljeno

na

Američka CIA skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz razdoblja od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas, koje otkrivaju kako je SAD nadzirao i gledao svijet svih tih godina. Tijekom 40-ih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata pozornost je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njezine tadašnje republike, piše Večernji list BiH.

Uloga mapa

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća. Posljednjih nekoliko godina CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desteljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija diljem svijeta. Zbog njihova značaja posebno se inzistiralo na preciznosti samih mapa, odnosno njihova sadržaja.

U slučaju Bosne i Hercegovine očekivano dominira pitanje nacionalnog rasporeda stanovništva. Tako se na jednoj karti daje etnička struktura BiH po općinama iz 1991. godine, to jest iz prijeratnog razdoblja. Usporedno s njom, CIA je izradila i kartu “etničke kontrole” teritorija u BiH 1997. godine, koja oslikava demografsko-nacionalne promjene i stvarne rezultate rata na terenu.

Tu su i karte CIA-e koje obuhvaćaju prostor cijele bivše Jugoslavije, a na kojima su iscrtane republičke granice, obilježena glavna gradska središta ili prikazana reljefna struktura tog prostora. Općenito, ove karte ne razlikuju se značajnije od onih koje su prije ili nakon rata korištene u domaćim i međunarodnim institucijama, pa čak i školama.

Interesna područja SAD-a

To se, pak, ne bi moglo kazati za karte s ruske fronte za vrijeme Drugog svjetskog rata ili detaljnih opisa gradskih središta, poput Vatikana. Objavljene mape vjerojatno su tek djelić onoga što CIA posjeduje u svojoj kartografskoj arhivskoj građi. No, osim BiH, s područja bivše Jugoslavije najviše je objavljenih mapa Kosova, čija se sudbina rješavala upravo pred kraj 90-ih godina prošlog stoljeća, i to uz snažan angažman SAD-a.

Tako jedna od karata prikazuje podjelu sektora međunarodnih vojnih snaga (KFOR) na Kosovu. Na drugoj mapi je, pak, vjerno prikazana administrativna podjela Kosova na općine. Ako je suditi po objavljenim kartama iz tog razdoblja, za vrijeme raspada Jugoslavije u fokusu interesa CIA-e bio je još prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Gruziju i Ukrajinu, zemlje koje će tek u kasnijim desetljećima doživjeti prave ratne strahote.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Trojica muškaraca protjerana iz Slovenije zbog islamskog radikalizma vratila se u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilustracija

Trojica muškaraca podrijetlom iz Bosne i Hercegovine koje je Slovenija protjerala sa svog teritorija zbog njihovih veza s radikalnim islamizmom vratila su se u matičnu državu a policija u toj zemlji tek razmatra kakve će mjere prema njima poduzeti, objavio je u nedjelju sarajevski “Dnevni avaz”.

Braća Selvir (37) i Nelvir Duraković (40) te Selim Ljubijankić (39) živjeli su u Sloveniji i tamo radili kao vozači a protjerani su s obrazloženjem kako predstavljaju prijetnju sigurnosti države.

Svu trojicu sumnjiči se da su održavali veze s Bilalom Bosnićem, nekadašnjim vođom radikalnih islamista iz BiH osuđenim na sedam godina zatvora zbog regrutiranja boraca za terorističku organizaciju Islamsku državu (IS) a sumnja se i da su bili u kontaktu i s nekima od njih dok su boravili u Siriji.

Protjerani muškarci su se vratili na područje Bužima u sjeverozapadnoj Bosni gdje su ranije živjeli a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako policija još čeka službenu obavjesti iz Slovenije o razlozima izgona kako bi se odlučilo kakve korake poduzeti jer nije riječ o striktno o policijskim ovlastima.

“Ako se ispostavi da su to neke kvalifikacije za određena djelovanja u vezi sa selefijskim pokretom, onda mogu biti predmet interesa službi na razini država”, kazao je Šiljdedić.

Slovenski MUP odluku o izgonu trojice državljana BiH objavio je prošlog tjedna uz obrazloženje kako su prijetnja sigurnosti države no bez navođenja preciznijih informacija.

Mediji u toj zemlji su se pak pozvali na neimenovane izvore iz policije i obavještajne agencije SOVA koji tvrde kako je otkriveno da trojica muškaraca aktivno podupiru vjerski potaknut ekstremizam i terorizam, te da podupiru uporabu nasilja za postizanje političkih, vjerskih i ideoloških ciljeva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari