Pratite nas

BiH

CIA skinula oznaku tajnosti s većeg broja zemljopisnih mapa

Objavljeno

na

Američka CIA skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz razdoblja od četrdesetih godina prošlog stoljeća do danas, koje otkrivaju kako je SAD nadzirao i gledao svijet svih tih godina. Tijekom 40-ih, kako se navodi, naglasak je na Njemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata pozornost je preusmjerena prema Sovjetskom Savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku, a 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća CIA je pomno pratila Jugoslaviju i njezine tadašnje republike, piše Večernji list BiH.

Uloga mapa

Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i povijesti 20. stoljeća. Posljednjih nekoliko godina CIA i druge obavještajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih desteljeća kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija diljem svijeta. Zbog njihova značaja posebno se inzistiralo na preciznosti samih mapa, odnosno njihova sadržaja.

U slučaju Bosne i Hercegovine očekivano dominira pitanje nacionalnog rasporeda stanovništva. Tako se na jednoj karti daje etnička struktura BiH po općinama iz 1991. godine, to jest iz prijeratnog razdoblja. Usporedno s njom, CIA je izradila i kartu “etničke kontrole” teritorija u BiH 1997. godine, koja oslikava demografsko-nacionalne promjene i stvarne rezultate rata na terenu.

Tu su i karte CIA-e koje obuhvaćaju prostor cijele bivše Jugoslavije, a na kojima su iscrtane republičke granice, obilježena glavna gradska središta ili prikazana reljefna struktura tog prostora. Općenito, ove karte ne razlikuju se značajnije od onih koje su prije ili nakon rata korištene u domaćim i međunarodnim institucijama, pa čak i školama.

Interesna područja SAD-a

To se, pak, ne bi moglo kazati za karte s ruske fronte za vrijeme Drugog svjetskog rata ili detaljnih opisa gradskih središta, poput Vatikana. Objavljene mape vjerojatno su tek djelić onoga što CIA posjeduje u svojoj kartografskoj arhivskoj građi. No, osim BiH, s područja bivše Jugoslavije najviše je objavljenih mapa Kosova, čija se sudbina rješavala upravo pred kraj 90-ih godina prošlog stoljeća, i to uz snažan angažman SAD-a.

Tako jedna od karata prikazuje podjelu sektora međunarodnih vojnih snaga (KFOR) na Kosovu. Na drugoj mapi je, pak, vjerno prikazana administrativna podjela Kosova na općine. Ako je suditi po objavljenim kartama iz tog razdoblja, za vrijeme raspada Jugoslavije u fokusu interesa CIA-e bio je još prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući Gruziju i Ukrajinu, zemlje koje će tek u kasnijim desetljećima doživjeti prave ratne strahote.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u svijetu!

Objavljeno

na

Objavio

BiH je najkorumpiranija zemlja u svijetu, podaci su američke agencije Gallup dobiveni na osnovu istraživanja javnog mnijenja.

Na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 posto ispitanih odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utječe na sve sfere života. Ovakav postotak potvrdnih odgovora ujedno je i najveći na svijetu, a isti rezultat zabilježen je u Moldaviji, prenosi Dnevni avaz. Analitičar u oblasti sigurnosti Denis Hadžović smatra kako je ovakav postotak potvrdnih odgovora o prisustvu korupcije u BiH definitivno znak za uzbunu.

Napominjući kako ovi podaci ukazuju na to da se situacija pogoršava, Hadžović je upozorio da je zabrinjavajuće to što se korupcija veže za organizirani kriminal koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za društvo i ekonomiju. “S obzirom na to da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju proračunskim novcem, onda je jasno odakle dolazi korupcija”, kaže Hadžović.

Kada je riječ o državama u Europi, može se zaključiti da je problem korupcije u 2017. bio gori nego godinu ranije. Među 20 najkorumpiranijih zemalja na svijetu su i neke članice EU, kao što su Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Sociolog Esad Lukač rekao je za Avaz kako je činjenica da je naše društvo na svim razinama korumpirano.

”Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sustava. Prelazak iz jednog u drugi sustav zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji”, rekao je Lukač.

Dodao je da je najgore što je korupcija u ovoj državi ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja. ”Ono što mi danas nazivamo demokracijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokracija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sustava. Kod nas su osnova pravnog sustava ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života”, rekao je Lukač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Biskupi u Mostaru izrazili žaljenje da je BiH ratificirala Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Davor Visnjic/PIXSELL

Biskupi pozivaju i potiču sve političke i društvene strukture da u središte svojih nastojanja stave čovjeka kojem treba služiti svaki sustav i svaka institucija promičući njegovo dostojanstvo i sva osnovna ljudska prava i slobode”, poručili su biskupi na press konferenciji za medije nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Biskupi su izrazili žaljenje što je Istanbulska konvencija usvojena u BiH bez šire rasprave u kojoj bi bile uključene Crkve i vjerske zajednice.

Medijima su rekli kako daju potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temelju naravnog zakona i Božje objave. Govoreći o problemu odlaska, istaknuli su kako je lani šest vjeroučitelja, koji su imali zasnovan stalni radni odnos, odselilo na Zapad a da ih je sedam ove godine najavilo da će učiniti isto.

Naime, Biskupska konferencija BiH je 20. i 21. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru održala svoje 72. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Priopćili su kako ohrabruju sve da se okrenu izgradnji društva u kojem će svakom čovjeku i svakom narodu u cijeloj Bosni i Hercegovini biti priznato i poštivano pravo na vlastiti identitet jer je to temeljni preduvjet za izgradnju suživota u različitosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati