Pratite nas

Politika

Čičak: Radman je sastavni dio Josipovićevog projekta, koji je pao (VIDEO)

Objavljeno

na

Gost Bujice na Osječkoj TV i pridruženim televizijama bio je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Tema emisije bili su brojni otkazi na Hrvatskoj radioteleviziji – za što je prema gostu emisije izravni krivac Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a.

Hrvatski helsinški odbor nedavno je održao tiskovnu konferenciju ponukani otkazom HRT-ovoj novinarki Karolini Vidović Krišto nakon što je javno kritizirala glavnog ravnatelja Gorana Radmana.

“To je dio slučaja Radman koji traje već godinama. Očito je da se radi o vrlo organiziranoj medijskoj blokadi. Kad smo imali tiskovnu konferenciju, jedina je kamera bila vaša. Ni Nova TV, ni RTL, za HTV da ne govorim. Sve ono što mi radimo, i mediji poput Večernjaka i Jutarnjeg lista, guraju pod tepih. Imamo velik utjecaj vani, jer sva priopćenja prevodimo na engleski i šaljemo vani”, rekao je Čičak.

Cijela situacija s Radmanom, nastavlja Čičak, dogodila se nakon dolaska ove vlasti.

“2012. smo rekli da je došlo do podržavljenja televizije. Instaliran je model u kojem direktora televizije određuje parlament. Dakle, politika određuje kako će i kome televizija služiti. Ministrici Zlatar Violić trebao je instrument da se dokopaju kontrole nad televizijom. Mi to zovemo parlamentarni puč. Imamo partijsku televiziju, Radman je samo etiketa na boci”, dodao je Čičak uz opasku da je “Radman uvijek ostao drug, a ne gospodin”.

Voditelja emisije zanimalo je kakvu ulogu je odigrao još uvijek aktualni predsjednik Ivo Josipović?

“Vrlo je interesantno da je ta garnitura sudjelovala na rušenju zakona temeljem kojeg je civilno društvo imalo predstavnike u programskom vijeću koje je biralo direktora. Prema standardima Suda za ljudska prava u Strasbourgu, nevladine udruge koje izvršavaju zadatke državnih vlasti gube status nevladinih udruga. Lijeva politička opcija radila je na tome da preuzme vlast na televiziji, i što je najvažnije, da preuzme Hrvatsko novinarsko društvo”, nastavio je u oštrom tonu gost Bujice.

Čičak je Josipovića usporedio sa slovenskim predsjednikom Danilo Türkom, kojemu su mediji također davali velike izglede na predsjedničkim izborima, a prošao je kao i Josipović.

“On je kontrolirao Večernjak i Jutarnji list. Ništa mu nije pomoglo. Oni ne razumiju da je u Hrvatskoj nakon rata došlo do promjene razmišljanja u uvjetno nazvanom nacionalnom biću. Nisu više podjele sjever-jug, oni to priželjkuju, ali to je nešto što je neizvedivo”, dodao je predsjednik HHO-a.

“Josipović šef kartela”

Prozvao je HRT-ovu novinarku Sanju Mikleušević Pavić da je bila na čelu organizacije Vijeća za medije, čija je dužnost bila da spriječi utjecaj politike, a obilazili su Vladu i Ured predsjednika. “Siguran sam da će bilo koja nova vlast pomesti ove”, slikovito se izrazio Čičak.

“Nadzorni odbor svojedobno je tražio ostavku Radmana zbog njegovog seksističkog ispada prema kolegici na HRT-u”, upozorio je gost Bujice. Voditelj je upozorio na slučaj Snježane Abdurahmanović, zaposlenice HRT-a za koju tvrdi da se ubila zbog mobbinga i otkaza nakon 17 godina na HRT-u.

“Taj predmet vodi Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Mi znamo malo više o tom slučaju i pozadini i zato ne bih previše komentirao. Strašno je da se ubila na takav način”, rekao je Čičak uz napomenu da su angažirali odvjetnika.

Čičak se potom vratio na otkaz Karolini Vidović Krišto. “Rekla je da s obzirom na povijest Radman ne može biti ravnatelj televizije. To je i pokazao da je ostao komunistički mozak. Kad mrtvi padaju u Parizu, ovdje se sloboda medija ruši na sofisticiraniji način. Televizija je reagirala i za nju traži manju kaznu. Predsjednik HND-a Duka se solidarizirao i traži opomenu za novinarku”, u nevjerici je rekao gost emisije.

“Bio je partijski funkcioner, u dokumentima se tvrdi da je pripadao grupi Labrador. On je bio zadnji nositelj štafete nakon Titove smrti. Instaliran je na to mjesto. On nije demokrat. On je sastavan dio Josipovićevog projekta, i taj projekt je pao”.

Voditelj je Čičku ukazao na slučaj u kojem je HRT ZAMP-u sredio unosan ugovor za tri godine unaprijed vrijedan 68 milijuna kuna, koji je protumačen kao osiguranje u slučaju Josipovićevog gubitka izbora.

“Vrana vrani oko ne vadi. Postoji jedna umreženost u medijskom prostoru i njemački je Allemagne Zeitung to nazavo kartelom. Šef kartela je bio Josipović, a narod ga je za to kaznio”, nastavio je Čičak.

Predsjednik HHO-a nastavlja kako je to dio mentalnog sklopa, a da o Karolini Vidović Krišto najbolje govori činjenica da je s 19 godina napustila Njemačku u kojoj je živjela da bi došla u Hrvatsku, što najbolje govori o njenom domoljublju.

“Na HRT-u vlada mentalitet zabrana na temelju etičkog kodeksa koji je donio Radman. To je protivno ustavu, svim modernim tekovinama civilizacije. Ne možete ljude pretvarati u robove”, kazao je.

Što se tiče izbora, Čičak je rekao da je HDZ pokazao bolje zajedništvo od SDP-a.

“Prvi put da je nakon smrti predsjednika Tuđmana cijela struktura HDZ-a tvrdo stala iza svoje kandidatkinje. Dio SDP-a ostao je po strani. Dali su novac, ali nije bio pun entuzijazam. Velik dio javnosti vidio je odnos Josipovića i Milanovića kao sukobljen. Kolinda Grabar-Kitarović išla je prema zajedništvu, što je nemoguće. To znači dokidanje parlamentarnog života i sučeljavanja. Ipak, u nekim političkim idejama i rješavanju problema trebalo bi se postići zajedništvo, poput problema oko franka”, dodao je predsjednik HHO-a.

Za kraj je prokomentirao što će ubuduće biti s Ivom Josipovićem?

“Pokazao bi da je krajnje politički neinteligentan kada bi se opet angažirao. Mogao bi stati iza političkog projekta, ali ne formalno. Kad bi se angažirao u formalnom smislu kao šef nekakve koalicije ili nove stranke, on bi izgubio. Nije za podcijeniti, on je inteligentna osoba, znat će se postaviti tako da ne izgubi dignitet zbog izgubljenih izbora. On se u izbornoj večeri znao snaći, odmah je čestitao i poručio idemo dalje. Snaći će se u novoj situaciji i paziti da se formalno ne veže. Guraju ga ljudi koji su nezadovoljni Milanovićem. Milanoviću će presuditi izbori, a tada će morati otići”, zaključio je Ivan Zvonimir Čičak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Na Vladi odluka o preraspodjeli sredstava u proračunu

Objavljeno

na

Objavio

Danas u 10 sati u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice počinje Sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Na sjednici Vlade RH očekuje se da će biti riječi o aktivnostima u vezi s epidemijom koronavirusa. Najavljeno je da će se govoriti o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu.

Jedna od točaka jest i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Donijet će se i odluke vezano uz sport, a koji je vrlo pogođen zbog koronavirusa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Trebaju li državnu pomoć dobiti i tvrtke koje su godinama ostvarivale milijunske dobiti

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Vladine mjere pomoći tvrtkama čije je poslovanje pogođeno ili ugroženo pandemijom koronavirusa, kojima će najmanje tri mjeseca podmirivati troškove plaće svih radnika u iznosu od četiri tisuće kuna s pripadajućim porezima i doprinosima, već u prvom valu iskoristit će nekoliko desetaka tisuća tvrtki s preko 400 tisuća zaposlenih, a procjenjuje se da će konačna brojka narasti i do 600 tisuća radnika – što predstavlja znatno više od polovice kompletnog privatnog sektora u Hrvatskoj, piše Nacional

U tom kontingentu naći će se i dvije tvrtke u izravnom i neizravnom vlasništvu poduzetnika Hrvoja Krstulovića, vlasnika najvećeg lanca kinodvorana CineStar i niza drugih poslovnih pothvata u audiovizualnoj sferi i u Hrvatskoj i u regiji, gdje ima gotovo pa status monopolista. Nacional je od najbližih Krstulovićevih suradnika dobio službenu potvrdu da su potpore zatražene i da će država u idućem razdoblju snositi troškove plaća za najmanje 250 zaposlenih u njegovoj tvrtki Blitz-Cinestar d.o.o., kao i nekoliko njih u marketinškoj agenciji Vox komunikacije d.o.o., i to usprkos činjenici da su tvrtke u Krstulovićevu poslovnom carstvu samo u proteklih nekoliko godina akumulirale i zadržale dobit od preko 100 milijuna eura, odnosno 750 milijuna kuna.

Ovaj podatak neugodno je iznenadio neke od članova Vlade koji su za Nacional neslužbeno kazali da su od vodećih hrvatskih poduzetnika ipak očekivali malo više razumijevanja za situaciju. „Istina jest da se potpore za održavanje zaposlenosti dijele gotovo svakome tko ih zatraži jer je iznimno bitno sačuvati radna mjesta i likvidnost gospodarstva u što kraćem roku, a time i spriječiti paniku u ovom osjetljivom razdoblju“, kazao je za Nacional jedan od kreatora tog Vladina poteza. On otvoreno priznaje da su se upravo zato tijekom proteklog tjedna potpore isplaćivale čak i tvrtkama s kojima još uvijek nije bio potpisan ugovor, odnosno za koje nisu bile donesene formalne odluke, jer se željelo spriječiti socijalne probleme i istodobno potaknuti potrošnju kao jedan od ključnih segmenata dosadašnjeg rasta BDP-a. „Stoga se manje pazilo na formu, a i pravila dodjele sredstava nisu osobito kruta i decidirana. No zdrav razum očekivao bi da tvrtke koje imaju goleme unutarnje rezerve ipak ne koriste ovu vatrogasnu mjeru, barem ne u ovoj fazi. A zadržana dobit od stotinu milijuna eura zaista je respektabilna i ostavlja prostor za znatno ležernije ponašanje“, dodao je ovaj Nacionalov sugovornik.

Kao dobar primjer on navodi brojne poduzetnike iz Njemačke koji usprkos činjenici da tamošnja vlada pokriva i do 80 posto troškova radničkih plaća, u pravilu ne koriste više od simboličnih desetak posto sve dok imaju unutarnje rezerve i mogućnost da te troškove plaćaju sami. To je, objašnjava se, primjer odgovornog poslovanja uz istovremeno vođenje računa o stabilnosti države – za koju onda znaju da će priskočiti u pomoć ako zaista zatreba.

Sam Hrvoje Krstulović o ovoj temi nije želio govoriti za Nacional, no njegov bliski suradnik kojega je za to ovlastio kazao je da je „CineStar izgubio sve prihode i logično očekuje pomoć“. Na primjedbu da je Nacional samo u pet tvrtki povezanih s Krstulovićem zbrojio ogromnih stotinjak milijuna eura zadržane dobiti, on odgovara tvrdnjom da se u ovom slučaju ionako radi o problemu koji će biti dugoročan. „Na primjeru Kine vidimo da se normalan život u ovom segmentu neće uspostaviti još mjesecima, a po svemu sudeći i nakon krize s virusom ljudima će biti jako teško vratiti naviku odlaska u kino“, kaže ovaj sugovornik.

Tvrtka Blitz-Cinestar, za koju su zatraženi državni poticaji, po godišnjem izvještaju za 2018. godinu imala je 200 milijuna kuna prihoda i dobit od 40 milijuna kuna, a zadržana dobit s temeljnim kapitalom iznosila je 190 milijuna kuna. Tvrtka Blitz d.o.o. ostvarila je 159 milijuna kuna i dobit od 64 milijuna kuna te zadržanu dobit od čak 427 milijuna kuna. Tu su i tvrtke poput Duplicato Media d.o.o. sa zadržanom dobiti od 126 milijuna kuna, zatim spomenuta Vox komunikacije s godišnjom dobiti od nekoliko milijuna kuna i tako dalje.

Sam Krstulović je još sredinom 2016. godine poslovanje svih svojih tvrtki u Hrvatskoj i regiji objedinio u holdingu sa sjedištem na Malti, što se u to doba tumačilo namjerom izbjegavanja plaćanja poreza u Hrvatskoj, no on je u razgovoru za Nacional kazao da se radilo tek o „internoj reorganizaciji grupe“ te da nije izbjegnuto plaćanje ijednog poreza ili doprinosa. „Svi porezi koji su plaćani dosad, bit će plaćani i u budućnosti“, izjavio je istom prilikom. No potvrdio je i da su njegove tvrtke u duljem razdoblju na temelju Zakona o poticanju ulaganja, dobile porezne olakšice za porez na dobit, koje su zapravo istekle upravo u periodu kada je svoj biznis objedinio u holdingu na Malti. Također, Krstulović – koji je po podacima otprije dvije godine držao preko 80 posto udjela u prodaji kino-ulaznica i oko 75 posto tvrtki za distribuciju – sasvim sigurno je imao koristi i od svojedobnog smanjenja PDV-a na kino-ulaznice na samo pet posto, što se, između ostalog, može dokazati upravo stotinama milijuna kuna zadržane dobiti. Koju će, čini se, zadržati još neko vrijeme, dok će država plaćati njegove radnike, piše Nacional.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari