Pratite nas

BiH

Čija je ruka?

Objavljeno

na

[dropcap]N[/dropcap]ema u medijima u hrvatskom puku, ali trudih se dok sam bio mlađi učiti i tuđe jezike pa pronađoh na drugom mjestu. Radi se o tome da su Saveznici, sada bi se to reklo Međunarodna zajednica, bombardirali skloništa što ih je uspostavio Papa Pio XII. Nalazili su se u Castel Gandolfu i, između ostaloga, čuvala su i Židove, što određene snage zanemariše pa optužiše papu zbog njihova stradanja. No, tako je to kad moraš biti kriv bez obzira što načinio. Papa su i njegovi predosjećali da bi se moglo dogoditi bombardiranje te su mnogo prije na to upozoravali Saveznike, odnosne one koji su to mogli spriječiti. Uzalud. Crkvena zdanja morala su biti bombardirana. Krv je pala.

Kao u Kaštelima, kao u Trogiru, kao duž cijele južne Hrvatske, Slavonije, Hercegovine, Bosne, Boke, Srijema… Nije se štedjelo na streljivu. To što su kasnije za ta svoja razaranja negdje platili odštetu, negdje sve ponovno sagradili ništa ne mijenja na stvari. Nečija ruka htjela je pogoditi baš Crkvu, ostalo joj je bilo nebitno. A rat je idealna prilika za to.

[dropcap]N[/dropcap]ečija ruka, čija, vodi i svu ovu igru oko ljudske spolnosti koja nam se neprestano nameće u posljednje vrijeme pa sam i ja prisiljen o svemu tome pisati iako mi se to ne radi. Barack Obama navalio napadati države u kojima je kažnjiva promidžba homoseksualnosti. Nisam uvjeren da će propustiti šibanje i streljivom, ne samo riječima, ako mu se pruži prilika za to. On marljivo odrađuje svoj posao. Izgleda da ga samo malo brine što mu djeca u medijima imaju krive uzore. Neki dan pobuni se protiv toga. S te točke gledišta možda će povući i ove svoje sadašnje riječi samo kad mu djeca još malo »poskoče«. Lako je za tuđu, ali kad tvoja dođu u pitanje… Ne znam, možda je nešto slično natjeralo i ljevičarski Der Spiegel da počne istraživati povezanost između ideologije ljevičarskog pokreta te zagovaranja i prakticiranja pedofilije. Ogavno sve izgleda. U ime čovjekove slobode nasrnuli su na one nezaštićene, djecu. »Bez rušenja seksualnih tabua nema stvarnog oslobođenja, ponavljali su teoretičari iz 1968.« Hm. »A zagovarano seksualno oslobođenje treba početi što ranije, odmah nakon rođenja.« I tako nastadoše ustanove Kinderladen gdje se to sprovodilo u djelo. Cvjetalo je ljevičarstvo, cvjetala je pedofilija. Sve dok »oslobođena« djeca ne poodrastoše. Počeše postavljati pitanja. Der Spiegel shvati što se iza brda valja pa stupi na pozornicu. Pratit ćemo, valjda, razvoj afere ili baš nas briga. Sekularizam mora ići dalje.

S ovim vjerojatno ništa nema Željko Vukelić i njegovi. Oni su žešći, macho tipovi. Bili su diverzanti u ona vremena kad se uspostavljala hrvatska država. Ma ne na njezinoj strani, nego na onoj drugoj. Počeli su s Vukovarom, a nastavili tamo gdje je trebalo. Kažu da su se borili za srpstvo. Ništa neobično, traje sve već stoljećima. Pohod na Zapad, svejedno, uz pomoć Turaka, Britanaca, bilo koga, samo neka se ide. I takvome jednome hrvatska država dopusti ulazak na svoje ozemlje. Kao da nikada nije ratovao protiv nje. Tzv. ministarstvo branitelja iščuđavaše se zbog čega hrvatski branitelji ustaše protiv toga. Ta sve su žrtve iste, rekoše. Zaboraviše samo nadodati da je razlika kad podneseš žrtvu kao onaj koji se brani ili kao onaj koji napada. Velika je to razlika, Predraže Matiću Fredu, što te sada ljevičari postaviše za ministra hrvatskih branitelja.

Ljevičari još nešto navališe činiti hrvatskom puku. Nakon ukidanja zvuka zvona u podne na hrvatskom radiju, nakon ukidanja pojedinih emisija, sada smisliše ukinuti čitavo uredništvo religijskog programa. Zapravo, pripojit će ga kulturi i umjetnosti. Nema veze što potpisani sporazumi govore drukčije. Bilo je tako i u slučaju osumnjičenog komunističkog revolveraša Josipa Perkovića, pa opet drugovi postupiše drukčije. Ako nije po njihovu, oni nemaju skrupula mijenjati što mijenjati treba. Uzalud i što se preko 80%, kako oni kažu građanki i građana, zapravo Hrvatica i Hrvata, izjasni religioznima. Nisu zaslužili da se to uvaži i u medijima. Zna Partija bolje što im treba, kad već sami nisu sposobni to dokučiti. Nadam se da ćemo pratiti što će se i s ovim zbiti. Možda se naučimo buniti, kao što su se naučili oni iz pokreta Occupy. Stali su pred bahate bankare i rekli dosta. Ovih dana osnivaju i svoju vlastitu banku, jer bez toga se danas jednostavno ne može, da bi pomogli ugroženom puku. Hoćemo li mi konačno shvatiti da trebamo osnivati i svoje vlastite medije, a ne moljakati se drugima da nam nešto dadnu? Istina, HRT je javne prirode i morala bi služiti društvu, ali kad to već nije tako prisilimo je što određenim djelatnostima što drugima medijima, pa bili to tek portali, da se drukčije ponaša.

Meni nešto u zadnje vrijeme palo na pamet kritički gledati na događaje oko sebe pa se umalo ne provedoh kao bos po trnju, zapravo tako su htjeli, ali… Ipak, dirnulo me to pa sam odlučio do daljnjega više kritički ne govoriti, makar potpuno blago, o tome što se u mojoj blizini događa, radije ću na takav način govoriti o udaljenijim događajima, kao do sada u ovoj kolumni, a događaje oko sebe ću hvaliti. I evo počinjem.

Za svaku pohvalu su djelatnosti Vijeća mladih na Širokom Brijegu tijekom Devetnice Velikoj Gospi. Obogatili su ponudu ove godine, a dogodine bi to moglo biti još bolje, barem prema njihovim najavama. Stvarno je bilo dosadno. Fratri sazovu narod, mnoštvo naroda, pa im onda ispiru mozak. Prodaju im i nešto tiskovina i to je to. Da nema okolnih kafića koji rade punom parom te prodavača balona i drugih drangulija, sve bi bilo kao u kakvoj zabiti. I onda uskoči omladina. Pa se šetalo u središtu grada (nije bilo stisnuto kao gore na Širokom Brijegu zbog onih vozila na sred ceste), tamo blizu onoga velikog križa, Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pa se pjevalo i plesalo, a bit će i žešće svirke, rokeri će prašiti na samu uočnicu Velike Gospe. Pogledajte taj prizor: hodočasnici idu bosi gore na Široki Brijeg, a dolje iz »čaršije« ih prati rock and roll. Čisti nadrealizam. I Goran Bregović bi zapljeskao, onaj čija je glazba bila jugoslavenska pastorala, kako rekoše znalci. Bravo omladino! Zlobnici rekoše da sve plaća Međunarodna zajednica. Pa da i jest, što ima veze? Stalo joj je da prosvijetli ove naše krajeve. Recimo kao na primjeru bankarstva. Mi navalili samo imati jednu banku, Hercegovačku, a ona nam je onda razbi i ponudi nam više njih. Pravo demokratsko dostignuće sa Zapada. Dosta s tim nacionalizmom i vjerskom zatucanošću, sada se nosi multi-kulti, Hercegovina mora zagristi u blagodati sekularizma, pečenog na zapadni način.

Eto, odradih i pohvalu pa sada mogu polako sve ovo zaključivati. Moram požuriti jer bi u goste mogli doći kakvi političari, poglavito oni slijeva. Nešto im navada da navrate za vrijeme sv. mise, onako nekonvencionalno obučeni, da se malo rashlade i poslušaju koju, uz zijevanje, o povijesti mjesta i njegovu značenju. Oni desniji se pokupe još tamo za vrijeme krunice, ako ne i prije.

Potpuno je nevažno o kom se ovo mjestu radi. Svugdje je isto, i ne samo za blagdan Velike Gospe.

Ruka iz sjene maše. Koliko dugo, ovisi od nas.

fra Miljenko Stojić

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari