Pratite nas

BiH

Čija je Sutorina?

Objavljeno

na

Čija je Sutorina? Ovo pitanje sve više prijeti da poremeti odnose BiH i Crne Gore, točnije njihovog teritorijalnog razgraničenja. I dok Vijeće ministara BiH prihvatanjem Prijedloga ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore susjedima prepušta izlaz na more koji je prema svim raspoloživim dokumentima bosanski, pravni eksperti i geografi traže od Predsjedništva BiH da ne prihvati sporazum, te da uputi sve na međunarodnu arbitražu.

Nakon što je džentlmenski, a na vlastitu štetu Vijeće ministara BiH Prijedlogom ugovora o državnoj granici sa Crnom Gorom Sutorinu, svoj drugi izlaz na more prepustilo susjedima, poruka koju su poslali takvim činom za eksperte je šokantna. Mada se u Vijeću ministara brane spremnošću da sporazumno urede preostala otvorena pitanja sa Crnom Gorom, argumenti druge strane su da je BiH pokradena, a sporazum ravan veleizdaji.

Više od 80 kvadratnih kilometara teritorije od čega između pet i sedam kilometara morske obale isključiva je teritorija BiH koja je priznata i u validnim istorijskim dokumentima. Za profesora Seada Kurtćehajića sa Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, pitanje Sutorine je test državnosti za bh političare, a spas vide na Međunarodnom sudu pravde. Jer, kako tvrdi Kurtćehajić, “ Crna Gora ne može nikako dokazati vlasništvo, jer ćemo mi dati sudu Ustav FNRJ koji je donesen 31. januara 46. godine.”

U tom Ustavu, kaže on, stoji kako može biti promjena granica ali ako to usvoji skupština na nivou države uz saglasnost republika, a “Crna Gora nikada nije provela proceduru za dobijanje Sutorine. Znači, cijelo vrijeme je bila posjednik.”

Do problema je došlo krajem tridesetih godina prošlog vijeka kada je iz Trebinjskog, Sutorina prešla u Bokokotorki srez, a onda je sve išlo po automatizmu.

Nekada bila hercegovačka

SutorinaPorodica Špirto je nekada živjela u Trebinjskom srezu čije su dokumente posjedovali. Sada žive u dvije države, Zdravko u Sutorini u Crnoj Gori, aAndrija u Trebinju u BiH.

„Jeste, mi smo bili nekad jedini. Ovi sad Špirte što su u Trebinju, oni su ovdje, od nas. Gore je otiš’o jedan potomak i gore se širio, kako su meni pričali stari.“ – priča Zdravko, koji je svjestan da o tome odlučuju političari, mada vjeruje da „bi to sve trebalo vratiti kako je i prije bilo.“

Andrija je od onih Špirta što su korijene pustili u Trebinju i pamti da je Sutorina„nekada bila hercegovačka, Herceg Novi. Tačno bih i ja to volio, i da bude malo izlazak na more.“– ne krije Andrija.

Iako su nakon Drugog svjetskog rata vlasti BiH pokušavale da vrate ovaj teritorij u svoj okvir to nisu uspjeli. Ove sadašnje, po svemu sudeći, odustaju.

Sada već bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uvjeren je kako nema ništa sporno u sporazumu po kojem zemlja zauvijek gubi ovaj dio je je“taj posao je potpuno završen”. Uvjeren je da će Predsjedništvo, prihvatiti ono što je ponudilo Vijeće ministara.

A Crnoj Gori nedostaje samo još par koraka da ostvari mnogo, tvrdi Kurtčehajić. “Crnogorcima nedostaje pravni papir.”, kaže on i dodaje kako će ga dobiti ako se usvoji prijedlog granica. Tako će “Crna Gora prvi put u istoriji imati Sutorinu, i tada će moći da je gradi po svojim željama. Da vam ne govorim da sam nedavno dobio poruku u kojoj stoji da će, ako Crna Gora dobije Sutorinu, to biti novi Sveti Stefan.” – tvrdi Kurtćehajić.

Ne gubi BiH samo dio zemlje, već i značajan ekonomski i turistički potencijal, bar tako tvrdi Anton Jekauc direktor Instituta za strateška ekonomska istraživanja u Sarajevu navodeći da “ broj sunčanih dana, snaga vjetra, to su sve elementi održive energetike koja od Sutorine pravi jednu neviđenu destinaciju, mogućnost za izgradnju hotela. To je sve apsolutno jedan prostor za turizam velikih gabarita.” Također, kaže i da, zbog dubine na tom pojasu, mogu uplovljavati i kruzeri, što je još jedna prednost.

Ujedinila javnost i struku u BiH

Sporovi oko teritorije u BiH rijetko nalaze zajednički jezik. Ipak, Sutorina je uspjela ujediniti trebinjske političare, vladiku Grigorija, te sarajevske geografe i istoričare.

Luka Petrović iz trebinjskog SNSD predlaže da se Trebinju podnese rezolucija “koja bi doprinijela preispitivanju cjelokupnih odnosa, od Berlinskog kongresa pa na ovamo i da se stvarno vidi da li postoji mogućnost. Znači, ne treba se unaprijed odricati.”

Protestom ispred zgrade Vijeća ministara BiH svoje nezadovoljstvo iskazali su i predstavnici AntiDayton grupe za koje je ovaj dio neotuđivo vlasništvo BiH. Ako Parlament potvrdi sporazum, kaže jedan od demonstranata Sutorina će zauvijek biti pravno izgubljena. ” Trenutno je ne posjedujemo, ali imamo legalno pravo na nju. Ako se to desi gubimo i legalno pravo.”

Eksperti će, kažu, tražiti od Predsjedništva BiH da ne potpiše sporazum o granici, a ukoliko se to desi apeluju na državne poslanike. Ako ništa, ono da im bar daju priliku da pred međunarodnim pravosuđem, bez sumnje, potvrde da je BiH u pravu.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari