Pratite nas

Analiza

Cijeli HDZ je počeo šepati na desnu nogu; Puno je birača koji nisu skloni ni HDZ-u ni SDP-u

Objavljeno

na

Rad Sabora ocjenjujem sa -2, došli su do kraja, nisu se potukli, ali sam sadržaj ovog Sabora je najlošiji, što smo mi kao novinari mogli pratiti, rekao je Neven Pavelić, urednik portala “Hrvatska Danas” u emisiji Zajedno za zdravlje, prenosi HRT.

Dodao je kako nije bilo zanimljivih rasprava, sve se vrtjelo oko toga da netko napravi bolji geg, da se svidi drugima, zabavi gledatelje na Internetu.

Iz sadašnjeg saziva bit će zastupnika koji se neće naći u novom sazivu, Pavelić je rekao kako svaki normalan čovjek smatra da nekim mjestima nije mjesto u Saboru.

Komentirao je jučerašnji sraz premijera Andreja Plenkovića i njegovog stranačkog kolege, gradonačelnika Vukovara Ivana Penava. Kaže da mu nije jasno zašto je premijer provocirao Penavu, vjerojatno da ga, dodaje, izvuče na čistinu da se s njim obračuna, jer nema nikakve logike da ga dira.

Pavelić je komentirao da se premijer obračunao s tzv. desnim krilom, no ostao je Penava koji je, neovisan, iako je izabran za gradonačelnika, on uopće ne ovisi o stranci i jako dobro mora razmislitI hoće li sada izgladiti stvar s Plenkovićem ili će sve prešutjeti ili će tražiti da ga izbace.

O tradicionalnim HDZ-ovim utvrdama

Osvrnuo se i na moguće izborne rezultate u tradicionalnim HDZ-ovim utvrdama, smatra da će biti ključne ne samo IX. izborna jedinica, već i IV., V., X. i II., te tradicionalno VI. i VII. jer su one uvijek indikator odnosa snaga koji će se kasnije dogoditi u Saboru.

Pavelić kaže kako u ovom slučaju HDZ ima ogroman problem – IV. izborna jedinica je domicilno Škorina, on ima ravnomjernu zastupljenost i u II. izbornoj jedinici i u Dalmaciji. Dodaje da IV. i V. jedinica mogu Škori donijeti relativnu pobjedu, a to je puno zastupnika.

Najžešći suparnici su HDZ i Škoro

Slično situaciji na predsjedničkim izborima, najžešći suparnici su HDZ i Škoro, a ne SDP i HDZ, kao što bi se očekivalo. Pavelić kaže da je netko od političkih komentatora rekao da “Plenković šepa na desnu nogu”, a on pak smatra da je cijeli HDZ počeo šepati na desnu nogu i tu će Plenković morati biti oprezan. Iako mu je cilj zadržati birače u centru, dodaje, šepanje cijelog HDZ-a na desnu nogu neće biti dobro jer će biti jako teško uvjeriti tradicionalne birače HDZ-a da iziđu na izbore uopće, a kamoli da glasuju za njih.

Na pitanje hoće li nakon ovih izbora najviše profitirati lijeva koalicija, Pavelić kaže da je tu sinergijski učinak. To je, kaže takva opcija, pronašli su se u ideologiji koju u Hrvatskoj zovemo lijeva, ali ona uopće nije lijeva, nema nikakve veze s lijevim – to je jedna hrpa istomišljenika koja iza sebe ima jako konzistentno biračko tijelo.

Milanović neće raditi problema

Pavelić je, na pitanje je li bitno tko će prvi dobiti priliku formirati vlast, rekao da imamo problem naših političkih običaja, koje je uveo bivši predsjednik Stjepan Mesić, pritom misli na glasovitu rečenicu “donesite mi potpise”. Tu nema puno filozofije tko će formirati Vladu, ne vjeruje da će predsjednik Zoran Milanović raditi ikakvih problema, već da će se ići na traženje nekoga tko će donijeti dovoljan broj potpisa i taj će biti mandatar.

Prvi izbori u kojima će se slušati ekonomski programi

Osvrnuo se i na to tko ima veći post izborni potencijal za formiranje nove Vlade, kaže da je SDP, formiranjem široke koalicije, popunio svoj predizborni potencijal. Misli da je njihov koalicijski potencijal nakon izbora sveden na IDS. Za HDZ kaže da će im biti teško – kao država smo u teškom stanju i mislim da će ovo biti prvi izbori u kojima će se slušati ekonomski programi.

Pavelić je rekao kako je u Hrvatskoj dugogodišnja apstinencija što se tiče izlaska na izbore, koja može biti još i veća ako nitko ne uspije zaintrigirati ljude.

– Trenutačna politička situacija je zapravo trenutačna gospodarska situacija i zbog toga i idemo na izbore, dodao je.

U RH ima jako puno birača koji ne izlaze na izbore, a nisu skloni ni HDZ-u ni SDP-u, Pavelić se nada da će ovo biti prvi izbori u kojima bi program mogao prevagnuti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti ( II. )

Objavljeno

na

Objavio

Dalekog 05.05.2020., u analizi Corona u zrcalu hrvatske stvarnosti, ( https://kamenjar.com/corona-u-zrcalu-hrvatske-stvarnosti ), jasno sam naglasio što očekujem u idućim danima i tjednima i evo, ostvarilo se.

Iako je ta analiza dočekana s podsmjesima, prijekorima, uvrjedama, …… ipak se ostvarila i to dan prije krajnjeg roka koji sam naveo.

Kako neki sigurno neće otvoriti link analize od 05.05.2020., a kažu da slika govori više od tisuću riječi, onda neka slika ispod kaže koju riječ sama od sebe kao i što sam napisao:


Ne, nisam nikakav stručnjak, epidemiolog, infektolog ili član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ali sve što napišem ostvari se neovisno o mojim ili tuđim željama. Naravno da sam izuzetno ponosan na svoja „predviđanja“, ali to ipak nisu predviđanja već duge analize uz nebrojeno čimbenika, simulacija, grafikona, …., i evo, opet se ostvarilo što sam „predvidio“.

No, pustimo sad osobno „hvalisanje“ jer ono to i nije niti će biti, već se koncentrirajmo na buduća vremena koja su pred nama jer samo zajedničkim snagama, tj. uz suradnju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i cjelokupne najdiscipliniranije nacije na svijetu, tj. nas Hrvata i uspjeh je zagarantiran te mogu i samo i dalje na sav glas vikati: „NEMA OPUŠTANJA“!

Koliko god ova slika i ukupna borba protiv, ( prostim okom ), nevidljivog neprijatelja, ( COVID-19 ) bila dobra, tj. ODLIČNA, zanemarimo današnju radost već se dodatno angažirajmo i strpljivo i uporno se držimo preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer još je moguće i postoji stvarna opasnost da uslijed samo jednog nemarnog – krivog poteza narušimo sve dobro što smo kao Nacija uspjeli.

Cijeli svijet je prepoznao Hrvatsku i jučerašnje slike s  graničnih prijelaza nisu slučajne.

I još jedna jako lijepa slika s društvenih medija koja će biti svim domoljubima u srcu:

U najkraćim crtama: Borba protiv corona virusa je borba za HRVATSKU!

I da,

OSTANIMO ODGOVORNI!

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Libija: PZO Pancir vs dron Bajraktar

Objavljeno

na

Objavio

Današnja epizoda Cro Opsa bavi se još jednim tekućim sukobom. Tursko korištenje borbenih bespilotnih letjelica u Libiji se u proteklim mjesecima značajno intenziviralo, do točke da su postale odlučujuće u preokretu tijeka sukoba u korist vlasti u Tripoliju, koje se međunarodno priznaje kao legitimnu libijsku vlast.

Znatno je usporeno napredovanje snaga vlade u Tobruku, koju de facto predvodi feldmaršal Khalifa Haftar, a ima potporu razni sjevernoafričkih i bliskoistočnih država, te Rusije.

Uništeno je i zarobljeno više PZO sustava Pancir kojima raspolažu Haftarove snage, i to većinom turskim bespilotnim letjelicama Bajraktar, koje su unatoč uspješnosti djelovanja obarane u znatnom broju.

Saznajte što smo sve naučili iz proteklih iz posljednjih događaja, što nam to govori o budućnosti korištenja dronova, te kako im se učinkovito suprotstaviti.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari