Connect with us

Vijesti

Cijene nafte pale ispod 61 dolara

Objavljeno

on

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara zbog razočaravajućih podataka iz kineskog gospodarstva pod utjecajem trgovinskog rata sa SAD-om koji potpiruje zabrinutost za potražnju iz najvećeg svjetskog uvoznika.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 55,16 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na službeno kinesko izvješće prema kojem je indeks menadžera nabave (PMI) u rujnu porastao za 0,4 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 49,8 bodova. To znači da su aktivnosti i u mjesecu na izmaku zapravo stagnirale.

Kina je danas upozorila da bi “razdvajanje” dva vodeća gospodarstva prouzročilo nestabilnost na međunarodnim tržištima nakon izjava neimenovanih izvora da u Washingtonu razmatraju mogućnost isključivanja dionica kineskih kompanija iz kotacije američkih burzi.

U međuvremenu je najveća izvoznica Saudijska Arabija obnovila proizvodne kapacitete na 11,3 milijuna barela dnevno, nakon napada na postrojenja sredinom mjeseca, zbog kojih je proizvodnja prepolovljena. Još se čeka potvrda te informacije iz državne naftne kompanije.

Saudijska Arabija trenutno podmiruje obveze prema inozemnim kupcima uz pomoć zaliha i rezervnih proizvodnih kapaciteta i još nije jasno u kojoj je mjeri proizvodnja zaista obnovljena, tumači Reuters.

Bin Salman govorio o velikom poskupljenju ako se ne zaustavi Iran

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman upozorio je u intervjuu u nedjelju da bi cijene nafte mogle porasti na „nezamislivo visoke razine“ ako se svijet ne udruži kako bi zaustavio Iran. Naglasio je ipak da je skloniji političkim nego vojnim rješenjima.

“Njegove izjave kratkoročno su ublažile bojazni od eskalacije na Bliskom istoku pa se tržište moglo ponovo preusmjeriti na gospodarstvo”, konstatira Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa, ukazujući na rizik koji predstavlja trgovinski spor SAD-a i Kine.

“Špekulante su nedvojbeno umirile saudijske izjave i tempo kojim namjeravaju obnoviti opskrbu tržišta. Unatoč tome, i dalje smatramo da tržište podcjenjuje geopolitički rizik u toj regiji”, ističu u bilješci klijentima analitičari banke ING.

Jemenski Huti objavili su u subotu da su izveli veliki napad u blizini granice s južnom saudijskom pokrajinom Nadžran, ali saudijske vlasti nisu potvrdile tu informaciju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 62,51 dolara, što znači da je porasla 20 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari