Connect with us

Iz Svijeta

Cijene nafte porasle iznad 45 dolara nakon neočekivano snažnog pada američkih zaliha

Objavljeno

-

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 45 dolara, potaknute neočekivano snažnim padom zaliha u SAD-u koji je potaknuo nade u stabilan oporavak potražnje od posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 42,26 dolara.

Američki institut za naftu (API) u utorak je izvijestio da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale za četiri milijuna barela. Analitičari su očekivali skromniji pad, za 2,9 milijuna barela.

Izvješće je također pokazalo pad zaliha benzina i derivata. Službeni podaci trebali bi biti objavljeni tokom dana.

“Cijene je danas podupro pad zaliha sirove nafte, prema API-jevom izvješću…., treći tjedan zaredom, i to prilično velik”, objašnjava Jeffrey Halley iz tvrtke OANDA.

Cijene je poduprla i snižena procjena američke proizvodnje nafte u ovoj godini. Američka vlada sada očekuje da će proizvodnja pasti za 990 tisuća barela dnevno, na 11,26 milijuna barela dnevno. U srpnju procijenili su pad na 600 tisuća barela dnevno.

Značajniji rast cijena zakočila je danas sve izraženija neizvjesnost zbog zastoja u razgovorima o paketu potpora za oporavak američkog gospodarstva od posljedica koronakrize.

Dobro raspoloženje prigušio je i 11,7-postotni pad potrošnje goriva u Indiji u srpnju, na 15,68 milijuna tona. U odnosu na lipanj potrošnja je pala 3,5 posto, pokazali su podaci ministarstva za naftu i prirodni plin.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 45,21 dolar, što znači da je bila 20 centi viša nego u ponedjeljak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas