Connect with us

Gospodarstvo

Cijene nekretnina vrtoglavo rastu; stanovi se dobro prodaju

Objavljeno

-

Foto: Hina

Nekretnine u Hrvatskoj sve su skuplje. Cijene novih stanova prošle su godine porasle za više od 20, a u Zagrebu i više 30 posto. što se događa na tržištu nekretnina, je li kupovina nekretnine za većinu postala nemoguća misija, te hoće li se slično dogoditi i sa stanovima za najam, analizirali su u emisiji U mreži Prvog, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac i investicijski analitičar Filip Vučagić.

Rastovac je rekao kako su prosječne cijene stanova prema statistikama u Zagrebu oko 2.700 eura, ali u realnosti je teško naći stan ispod 3 tisuće eura po kvadratnom metru.

– Ako govorimo o stanovima od 40-50 kvadrata, ti stanovi su često i preko 4 tisuće eura. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku nekoliko dana, istaknuo je.

Naglašava kako je potražnja puno veća nego ponuda. U Zagrebu nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se ispoštovala da bi se ispoštovala potražnja koju imamo.

Govori kako je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa.

– Cijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda staro gradnja to prati da iskoristi priliku, rekao je.

Na pitanje što Grad Zagreb poduzima po tom pitanju, Korlaet je rekao kako grad u svom portfelju imaju oko 6500 stanova od kojih su gotovo svi popunjeni.

– Imamo liste za javni najam i liste za socijalni najam. Želimo uvesti reda u tom najmu, želimo potencirati najam i ne želimo prodavati stanove, već želimo povećati portfelj, govori.

Dodaje kako u tom smislu grad želi izgraditi zgradu u Podbrežju s 288 stanova za iznajmljivanje. Kako kaže, postoji sva dokumentacija, ali im nedostaje 320 milijuna kuna. Naglašava da su daleko odmakli u razgovorima s razvojnim bankama u smislu financiranja i na pragu su povoljnog zajma s niskom kamatnom stopom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari