Connect with us

Naši u svijetu

Cilj Putin, žrtva Europa?

Objavljeno

-

Čak i u SAD su svi promatrači jedinstvenog mišljenja: Prvi krug sankcija, koje je američka administracija donijela prije tjedan dana, za ruskog medvjeda nisu ništa više od malog uboda komarca. Od kako ih je američki predsjednik Barack Obama donio prošlog četvrtka, medvjed se u svakom slučaju češka.

To smatra i Juan Zarate, bivši savjetnik predsjednika Georga Busha, koji trenutno obavlja funkciju znanstvenika u konzervativnom Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. U njegovoj posljednjoj knjizi ”Treasury’s War” on opisuje kako su se američke administracije oduvijek rado borile protiv neželjenih vlada u drugim državama preko Ministarstva financija. I u aktualnom slučaju je američko Ministarstvo financija nadležno za to da zamrzne imovinu i moguće bankovne račune Rusima i Ukrajincima protiv kojih su podignute sankcije, navodi DW.de.

Nisu čarobno oružje, ali…

Zarate smatra da je imenovanje Banke Rusije ”prvi plotun koji bi trebao voditi tome da ruski bankarski sustav bude odvojen od globalnog sustava”. On kaže da je već primijećen prvi strah na financijskim tržištima i na investicijskoj sceni. Brojni ”insajderi” su ”trenutno veoma nesigurni zbog onoga što dolazi sljedeće, i što će na koncu pogoditi rusku elitu, rusku ekonomiju i najuži Putinov krug”. Također je upitno hoće li sankcije kratkoročno djelovati. ”Ove sankcije nisu čarobno oružje, ali one mogu ugristi”, kaže Zarate.

Ipak nakon što su prošlog petka dva američka poduzeća preko kojih se odvija poslovanje kreditnim karticama obustavila svoju suradnju sa ruskim partnerima, odmah je uskočilo jedno kinesko poduzeće. Hoće li će to biti slučaj i ako stupe na snagu sankcije kojima prijeti Obama a koje se odnose na cijelu industriju od energije preko naoružanja do rudarstva?

Ian Bremmer iz ”Euroasia Group”, jedne od vodećih svjetskih tvrtki na polju savjetovanja poduzeća, ne bi bio iznenađen: SAD neprestano prijete, da će izolirati Rusiju. ”No to je točno jezik kojim govorimo protiv sićušne Sjeverne Koreje. Ali Rusiju ne možeš izolirati.” Bremmer kaže kako Rusi održavaju veoma jake ekonomske veze sa Kinom. U svibnju će Putin, kako podsjeća Bremmer, putovati u Kinu gdje će potpisati veliki energetski ugovor. ”Time će on Zapadu jasno staviti do znanja: Željeti nas izolirati je lijepa strategija, ali ona vam ne može proći.”

Opasnost za Europu

Ian Bremmer nije jedini, koji vjeruje, da ruski predsjednik ovdje pravilno kalkulira. I doduše ne samo jer možda već stoje spremne Kina i druge azijatske zemlje kao alternativa, već i zbog toga jer SAD dugoročno nemaju tako veliki interes za Ukrajinu kao Rusija.

Predsjednik Obama je s pravom isključio mogućnost vojnog napada. Ipak oprez je potreban i kada je riječ o prijetnji sankcijama iako – ili bolje jer – su SAD ekonomski i financijski znatno manje povezane sa Rusijom od država EU, a prije svega od Njemačke.

Zarate stoga u brojnim intervjuima neprestano upućuje na to da Europa ima deset puta veću trgovinsku razmjenu sa Rusijom nego SAD, navodi DW.de. ”I Rusi mogu bolno uzvratiti ugriz. Oni mogu uvesti slične mjere protiv zapadnih poduzeća i banaka.”

Putin, kaže Zarate, ne računa bez razloga na to ‘‘da je Zapad ionako kukavica i da se i SAD sustežu od daljih ekonomskih sankcija. To je u svakom slučaju stanje u kojem se nalazi politika u Bruxelles i Washingtonu.“

Deutche welle

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari