Connect with us

Vijesti

Cilj se ne mjenja: BiH je zemlja samo Bošnjaka, a nemuslimani pripadaju drugim zemljama

Objavljeno

-

Cilj bosanskohercegovačkih muslimana je uvijek isti – Bosna i Hercegovina njihova zemlja, zemlja Bošnjaka – muslimana. Nemuslimani, po automatizmu, pripadaju onim zemljama po kojima se i nazivaju.

Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić upozorava kako je cilj bosanskohercegovačkih muslimana, bez obzira kojem pravcu pripadaju i kako ispoljavaju islam, uvijek isti – BiH njihova zemlja, zemlja Bošnjaka – muslimana. “Nemuslimani, po tom automatizmu, pripadaju onim zemljama po kojima se i nazivaju”, objašnjava Nuhić.

On ističe kako ne postoji sukob unutar bosanskih muslimana na relacijama – klasični islam, socijalistički islam, Titov islam, sa današnjim tzv. narodnim, izvornim islamom, šiitskim ili vehabijskim – već je to samo zavaravanje javnosti.

“Nema sukoba u islamu s islamom. Oni, bez obzira kako ga ispoljavaju, žarište problema vide u onome što ne pripada islamu”, ocjenjuje Nuhić.

Prema njegovim riječima, “različiti stavovi muslimana kako se riješiti tog žarišta nameću neslaganja o rješenju onog što su planirali kao problem, pa je u tom smislu i sukob unutar Islamske zajednice BiH i Rijaseta”.

Nuhić smatra kako “bosanski muslimani lažu sebe i cijeli svijet” i “nikako ne žele shvatiti kako su dio južnoslovenskog bića i životnog prostora”. Tvrdi kako bh. muslimani “bježe od složene problematike koja potresa južnoslovensko područje od dana kada su pristali biti sluge tuđim interesima na slavenskom Balkanu”.

“Muslimani sukobom, koji permanentno i intenzivno potiču još iz vremena srpskih, a i hrvatskih buna i ustanaka protiv osmanlijskog okupatora, usmjeravaju žarište krivice na ustanike, ističući ih kao glavne vinovnike nestabilnosti balkanske regije”, navodi Nuhić i pojašnjava:

“Oni, u stvari, žele stalnim pritiscima držati intenzitet svjetske pažnje na balkanskoj regiji.”

Prema njegovoj ocjeni, “bosanski muslimani na više načina žele držati pozornost krugova utjecaja nad balkansko-slavenskom problematikom, koju su oni i te kako proizveli svojim tvrdokornim stavovima”.

Podloga svih tih stavova, kako trenutno tako i kroz povijest, je njihova religija, navodi Nuhić i ocjenjuje kako se “bosanskim muslimanima oko islama okreće cijeli svijet”.

“Oni taj svijet varaju islamom i uz pomoć njega. Oni tim istim ideološkim i dogmatskim odnosom varaju i sami sebe već duže vrijeme”, navodi ovaj vjerski analitičar.

Prema njegovim riječima, “kada osjete da dolazi kraj varanju, kada shvate kako nema obećanih zlatnih kašika bez rada i muke, sve više posežu za raznim djelima kako bi zadržali pozornost javnosti nad radnjama koje su sami izazvali i kojim su vlastiti vinovnici”.

“Kako bi se vratili na put istine, na jedini put koji vodi stanju normalnog života, muslimani trebaju priznati sebi tko su oni, u stvari, i gdje su kao takvi u životnom prostoru smješteni”, ocjenjuje Nuhić u intrevjuu Srni.

Nuhić zaključuje kako cijeli slavenski narod postepeno strada zbog “bosansko-muslimanskog usuda”.

Srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas