Connect with us

Čime nas ‘Spama’ Bosanski Kongres?!

Objavljeno

-

POKRET ZA REPUBLIKU BOSNU I HERCEGOVINU;

Glasnik Nacionalnog kongresa Republike BiH – br. 838;

29. juni 2013.

 1. PROMJENA USTAVA FEDERACIJE: POCINJE PROCES STVARANJA SRPSKOG KANTONA U FBiH I PALESTINIZACIJE BOSNJAKA

 1.1 NAVODNI ARGUMENT ZA PROMJENU USTAVA FBiH: USTEDA NA ADMINISTRACIJI

 1.2 SVE USTEDE NA ADMINISTRACIJI U KANTONIMA CE BITI POTROSENE NA RAST ADMINISTRACIJE U OPSTINAMA

 1.3 “BOTTOM-UP” PROCES STVARANJA SRSPKOG KANOTNA I PALESTINIZACIJE BOSNJAKA

 2. Došlo vrijeme za analizu Daytona po svim aneksima

 3. U SARAJEVU KRUZE PRICE DA BI POPIS TREBAO BITI BOJKOTOVAN

 4. KAKO AVAZ UBACUJE ZABLUDE U NAROD DA SVIJET ODLUCUJE O NAMA, A NE MI

 5. HVALA AMERICKOJ DRZAVI MICHIGAN NA REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI

Ovaj broj Glasnika se distribuira na preko 65,609 ispravnih adresa.

1. PROMJENA USTAVA FEDERACIJE: POCINJE PROCES STVARANJA SRPSKOG KANTONA U FBiH I PALESTINIZACIJE BOSNJAKA

 Pise: Dr. Muhamed Borogovac

 1.1 NAVODNI ARGUMENT ZA PROMJENU USTAVA FBiH: USTEDA NA ADMINISTRACIJI

 Dana 24.06.2013.   BiH mediji prenose slijedcu vijest: “Predstavncki dom Parlamenta Federacije BiH Prihvatio inicijativu za promjenu Ustava FBIH.” Slijede citati dvije tipicne argumntacije daytonskih polticara zasto se ide u promjenu iustava Federacije BiH:

 “Poslanik SDP-a BiH u Predstavnickom domu Parlamenta FBiH Mirko Pejanovic rekao je da je odgovornost parlamentaraca da do kraja 2013. dodju do novog Ustava FBiH koji ce za Federaciju predstavljati projekat buducnosti.

 ‘Preporuke Ekspertskog tima idu u dva kljucna pravca – jacanje ustavne pozicije i uloge Parlamenta FBiH u procesu donošenja odluka o razvoju FBiH, kao i jacanje ustavne pozicije i uloge opštinskih i gradskih vlasti’, objasnio je Pejanovic.

 Predstavnici opštinskih vlasti u FBiH ukazali su tokom sjednice na nedovoljne javne prihode od PDV-a koje u raspodjeli sredstava pripadaju opštinama, a koji iznose samo 8,4 odsto od ukupnih javnih prihoda.

 Nacelnik opštine Tuzla Jasmin Imamovic (SDP) ocijenio je da sadašnje uredenje FBiH sa 142 ministra, oko 300 njihovih pomocnika i savjetnika, prekomjernim brojem poslanika predstavlja paradoksalan sistem koji je neophodno mijenjati.”

 – kraj citata.

 1.2 SVE USTEDE NA ADMINISTRACIJI U KANTONIMA CE BITI POTROSENE NA RAST ADMINISTRACIJE U OPSTINAMA

 Da bi shvatili sta se zasita desava u BiH uvijek treba imati na umu postulat:

 – Velikosrpski projekat se provodi pomocu veoma dobro organizovanih bivsih jugoslovenskih agenata iz redova Bosnjaka i Hrvata.

 Dayton jeste uzas i treba ga dokinuti, ali mijenjanje ustava samo Federacije nije dokidanje, nego naglasavanje i zatim cementiranje najgorih karakteristika Daytona. To dobro znaju jugoslovenski agenti koji su sada na vlasti u BiH i oni varaju Bosnjake na isti nacin kao i uvijek do sada, nudeci im pare, tj. ovaj put “ustede na administraciji”, da bi se ovi odrekli drzave. Bosnjaci su vec jednom napravili tu gresku pristajuci na Daytonsku izdaju, kada je Alija Izetbegovic potpisao Dayton, tj. unistio Republiku BiH, veoma uspjesnu drzavu koja se upravo odbranila od agresije na dva fronta, a tu izdaju je Alija lako opravdao nedrzavotvornoj sebicnoj marvi izjavom na povratku iz Daytona: “Dobicemo 5 milijardi dolara.”

 Nekada Alija i Trnka, a danas posrbice ala Jasmin Imammovic i ponovo Trnka, cine novi korak Republike srpske ka potpunom odvajanju od BiH i daljem razbijanju Federacije, a to opravdavaju novcanim ustedama. Ako su Trnki i ostalim daytoncima ustede na administraciji toliko vazne, zasto su onda uglavnom ti isti ljudi svojevremeno prihvatali daytonski ustav umjesto Ustava RBiH,  jer i tada se znalo koliko ce nam Dayton donijeti administarcije. Osim toga, ako su novcane ustede toliko vazne, zasto se staje na kantonima kada i entiteti strahovito puno kostaju?

 Sada, dok je Daytonski ustav jos nelegalan, imamo sansu da trazimo ustav cjelovite BiH. Jednom kada se ovo stanje podjele na entitete legalizuje, onda je RS cemetirana za sva vremena, a nikakva stabilnost nece biti postignuta, jer je glavni izvor nestabilonosti BiH upravo Republika Srpska. U stvari,  ovim promjenama ustava samo Federacije iniciraju se dalje podjele i nestabilnost Federacije, o cemu ce biti rijeci malo kasnije u ovom clanku.

 A da li ce zaista biti ikakvih usteda na administraciji? Iz onoga sto se predvidja ovom ustavnom promjenom i sto jasno nagovjestava Mirko Pejanovic u gornjem citatu, predvidja se “jacanje opstina”. Name, veliki dio drzavnog posla kojega su radili kantoni mora negdje biti uradjen, a ovom prijedlogom se to prebacuje na opstine. Dakle, opstine dobijaju mnoge ovlasti kantona, tj. funkcije kantona se samo umnozavaju, s time sto ce se sada zvati opstinske funkcije i koje ce obavljati opstinske administarcije koje zato po ovom prijedlogu treba da narastu. Zato Pejanovic ne govori o smanjenju PDV-a kao posljedici smanjenja administarcije kantona, nego govori o prebacivanju veceg procenta PDV-a na opstine. Kada se uzme u obzir da je broj opstina desetostruko veci od broja kantona, bujanje opstinskih administracija ce biti mnogo skuplje od danasnjih kantonalnih adminstracija.

 1.3 “BOTTOM-UP” PROCES STVARANJA SRSPKOG KANOTNA I PALESTINIZACIJE BOSNJAKA

 Zasto srpski predstavnici u Federaciji i posrbice koji predstvljaju Bosnjake u “Moonovoj komisiji”, Kasim Trnka i Vehid Sehic, traze jacanje uloge opstina, sto znaci i jacanje administracije u opstinama, za racun smanjenja administracije kantona? Pa zato sto samo brinu kako da opstine sa srpskom vecinom u Federaciji dobiju sto vise vlasti i ni za kakve ustede u Federaciji ih nije briga. To prakticno znaci da ce sada cetiri slabo naseljene, ali veoma prostrane srpske opstine u Federaciji, Grahovo, Glamoc, Drvar i Petrovac dobiti dovoljno vlasti da se ujedinjavaju u zajednicu opstina, sto je zametak novog srpskog kantona u Federaciji.

 Evo kako je doslo do ove varijante prijedloga promjene Ustava Federacije. Sjetimo se da su predstavnici srpskih opstina ocekivali srpsku autonomiju u Federaciji od ovih ustavnih promjena, o cemu smo mi svojevremeno pisali u Glasniku. Mi smo tada pisali da onda i Bosnjaci i Hrvati trebaju dobiti autonomije u RS-u, te da se zato treba ici u promjene ustava cijele BiH, ili nikako. Tada se uzburkala javnost, pa se “Moonova komisija” dosjetila ovoga manje vidljivog nacina da se dodje do srpskog kantona, a to je da se opstinama u novom ustavu FBiH daju veca ovlastenja i sredstva, te da se te opstine kasnije mogu ujedinjavati prema vlastitim zeljama. Da bi se stvorila materijalna osnova za novi srpski kanton u Federaciji, trebaju se odvajati i veca dio PDV-a za opstine. Ovakav nacin konstituisanja srpskog kantona bi se u Americi nazvao “bottom-up process”. Dakle, sa upadljivog “top-down” procesa koji bi se sastojao u direktnom prijedlogu komisije da se osnuje srpski kanoton, prelazi se na

manje vidljiv, ali veoma efikasan “bottom-up”, proces stvaranja srpskog kantona sa planiranim ujedinjavanjem materijalno ojacanih opstina koje nece moci kontrolisati buduci kantoni sa smanjenim ovlastenjima i sredstvima.

 U stvari, svi bitni politicki rezultati u svijetu se postizu sa “bottom-up” procesima, tj. procesima koji se odvijaju u bazi, na terenu. Srebrnica je jedino mogla dobiti svoj distrikt da je Skupstina opstine Srebrenica to trazila. Niko drugi na svijetu to nije mogao traziti u njihovo ime, nikakav Savjet sigurnosti, niti sud. Mora postojati zahtjev iz baze, a svijet samo ima pravo to priznati, ako zahtjev ima pravnog osnova. Upravo je osnov prevare koja se dvadeset godina odvija u Bosni to sto se Bosnjaci uvjeravaju da neko drugi rijesava sudbinu BiH, neki centri moci u svijetu nekim “top-down” procesom, tj. nekim “dekretom odozgo”. Jednom za uvijek moramo nauciti, ne postoji niko na svijetu, nikakav centar moci koji bi imao pravo odluciavti o nama, sve mora poteci od nas. Samo zato nama ide tako lose, jer prema postulatu na pocetku teksta, protagonisti velikosrpskog procesa su dobro organizovani i oni predstvljaju Bosnjake vec 20+ godina u tim jedino bitnim “bottom-up” procesima.

 Ranije smo govorili da je jedan od ciljeva promjene ustava samo Federacije i stvaranja hrvatskog entiteta u Federaciji. Dakle, pristajuci na promjenu ustava samo Federacije, Bosnjaci otvaraju vrata daljem kasapljenju Federacije tj. otvaraju vrata i novom hrvatskom entitetu i novom srpskom kantonu u Federaciji, cime Bosnjaci iz bosanske krajine ostaju dislocirani od Bosnjaka Sarajeva i Zenice. To je upravo ono sto mnogi zovu palestinizacija Bosnjaka.

 Pristajuci na ustavne promjene samo Federacije Bosnjaci pristaju da zauvjek ostanu sabijeni u nekoliko nepovezanih enklava na pola Bosne i Hercegovine. To je novi podstrek protjerivanju i samo-protjerivanju Bosnjaka RS-a. Pomjena ustava samo Federacije je jos jedna pobjeda Republike Srpske na njenom putu ka destrukciji BiH i tu nema nikakve koristi ni za koga drugog. Kada se sjetimo postulata sa pocetka ovoga teksta, sta smo drugo mogli i ocekivati od ove lukavo pripremljne promjene ustava samo jednog dijela daytonske BiH.

2. Došlo vrijeme za analizu Daytona po svim aneksima

 A. A. 25/06/2013 15:02:00

 Šemsudin Mehmedovic

 SARAJEVO – Ocigledno je da je nastupila “talacka kriza” gdje su gradani BiH taoci neodgovornih politicara koji blokiraju rad institucija BiH radi realizacije ratnih ciljeva, izjavio je danas Feni zastupnik iz SDA u Predstavnickom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedovic, komentirajuci današnje neodržavanje Zajednickog kolegija PSBiH.

 Mehmedovic postavlja pitanje da li postoji parlamentarna vecina ili ne.

 – Iz toga proizilaze daljnji koraci. Politicki lideri su stavili dogovore i konsenzuse iznad prava koje je osnov demokratije i pravne države. Mislim da je došlo vrijeme analize Daytona po svim aneksima, jer je jedna od strana odustala od ugovora te se mora redefinisati odnos strana na nacin ili novog ugovora ili vracanje na Ustav RBiH. A što je u skladu sa odlukom Skupštine Republike BiH – naveo je.

 Pozvao  je lidere da se ocituju o ovoj politickoj krizi i da se pravnim sredstvima po medjunarodnom pravu pokrenu pravni sporovi kod nadležnih sudova, “jer ce u suprotnom doci do rušenja BiH”.

 (Vijesti.ba/Fena)

 KOMENTAR: Ovo bi trebao biti odgovor svakog dostojanstvenog covjeka na ucjene iz RS. Ako nece da ucestvuju u radu daytonske BiH, onda Dayton ne funkcionise i sve se vraca na prethodno pravno stanje, na Ustav Republike BiH.

 Kao sto smo i ocekivali, rezimski politicari se nisu usudili da Mehmedovica direknto i javno kritikuje za ovu dostojanstvenu reakciju jer bi time jos vise otkrili svoja srbofilna lica, nego su preko ubacenih provokatora poveli linc upravo tamo gdje bi trebala biti Mehmedoviceva podrska, na patriotiskim grupama koje se bore za povratak ustava RBiH.

 Nazalost, i na tim grupama provokatori cesto kolo vode, napadajuci na disidente rezima, one koji su se isprsili i na svoj nacin suprotstavili Lagumdzjiji, Tihicu ili Izetbegovicu, dok su (ti provokatori) na nivou apstraktnih parola za Republiku BiH.

 (M. B.)

 3. U SARAJEVU KRUZE PRICE DA BI POPIS TREBAO BITI BOJKOTOVAN

 Pise: Mirsad P., Sarajevo

 Poštovani prijatelji, vec sam od vas primio nekoliko Glasnika NKRBiH i veoma sam zahvalan da sam u prilici da citam vaše itekako zanimljive clanke. Imam potrebu i želju da procitam mišljenje uvaženog Dr. Muhameda Borogovca na temu Popis stanovništva.

 Ovdje u Sarajevu sve više kruže price kako bi popis stanovništva trebao biti bojkotiran. Prema mojim saznanjima, popis stanovništva u ovom vremenu i ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo bio bi kapitulacija naše jedine omovine BiH iz više razloga:

 Bošnjaci (i pripadnici Islama) imaju više opcija da se popišu u više nacionalnih kategorija i time umanjuju broj Bošnjaka što i jeste cilj prvenstveno Srba;

 Entitetska državljanstva u popisnici su još jedna omca oko vrata našoj lijepoj BiH;

 Anex 7 nije ni 10% realizovan i kako da se popišu svi oni koji se nisu vatili ( prijavili ) usvojim rodnim mjestima;

 Problem Dijaspore koja ne ulazi u kompletnu obradu podataka kad je rijec o broju Bošnjaka itd.;

 Šta ce se desiti sa imovinom u RS???

 To su oni najbitniji i najopasniji podaci koji su i po mom mišljenju razlog da se ovakav i u ovo vrijeme popis stanovništva ne treba uraditi – vrijeme je da stanemo na rep svim politicarima koji nam prodaju i svojataju kako nas, našu imovinu odnosno cjelovitu BiH.

 Molim gospodina Borogovca da napiše da li je i na koji nacin moguce obustaviti popis ili nam jedino prestoji akcija za bojkot popisa od strane nas Bošnjaka (mislim da bi i mnogo prognanih Hrvata ) i da se u tom pravcu ozbiljno organizujemo i pripremimo javnost na takvu odluku ” da se bojkotuje popis “.

 Srdašan pozdrav iz lijepog Sarajeva,

 00387 61-xxx-xxx

KOMENTAR: Postovani Mirsade, ocigledno ste se tek nedavno ukljucili u primanje Glasnika pa niste citali nasa proslogodisnja izdanja u kojima je bilo dosta govora o popisu stanovnistva.

 Interesantno je da ste dosli do potpuno istih zakljucaka kao i mi sta su glavni problemi popisnih pitanja i da se zato Popis mora bojkotovati. Vjerovanto smo upravo mi pomocu Glansika unijeli tu ideju u narod BiH, da je jedni zlaz iz ovakvog popisa bojkot.  Dakle, vase misljenje se podudara sa nasim misljenjem o Popisu.

 Inace ove demonstracije koje se vode zbog Jedinstvenog Maticnog Broja Gradjanina su korisne i kao vjezba za bojkot popisa stanovnistva. Patrioti bi trebali ici na te demonstracije 1. jula i traziti zaista JEDINSTVEN broj za cijelu BiH, kako je to uvijek i bilo i kako je odlicno funkcionisalo, a ne dozvoliti neko hitno usvajanje tri razlicita maticna broja. Neka maticari koriste dosadasnju proceduru, dok se ne usvoji novi zakon o Jedinstvenom broju iskljucivo. Tu se trebaju patrioti RBiH okupljati oko simbola kojima se bori za jedinstenu BiH i koristiti te demonstracije da se povezuju i organizuju i za bojkot Popisa, i dalju borbu za slobodu RBiH.

 (M. B.)

 4. KAKO AVAZ UBACUJE ZABLUDE U NAROD DA SVIJET ODLUCUJE O NAMA, A NE MI

 25.06.2013.  18:38 | AUTOR: M. T.

 NA DANAŠNJEM ZASJEDANJU NSBiH odobrio utakmicu izmedu Srbije i RS-a

 Jednoglasnom odlukom njegovih clanova, Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrio je odigravanje prijateljske nogometne utakmice izmedu reprezentacija Fudbalskog saveza Republike Srpske i Srbije.

Ipak, ova odluka ne znaci da ce utakmica biti i odigrana, jer ce konacnu rijec dati FIFA i UEFA, koje su, podsjecanja radi, nedavno zabranile odigravanje prijateljskog susreta izmedu Zrinjskog i reprezentacije Hrvatske.

 Termin susreta nece se smjeti poklapati s terminom kada ce igrati reprezentacija BiH, dok ce FSRS Savezu morati predociti sigurnosni plan organizacije susreta.

KOMENATR: Nedavno je Hrvatska htjela da odigra trening utakmicu protiv Zrinjskog u Mostaru i to nije bilo dozvoljeno od FIFE jer je nas fudbalski savez uputio zalbu u FIFU, zato sto bi ta utakmica bila “provokacija za Mostarce”.

 Uocimo ovdje da Avaz presutkuje da je FIFA odbila da odobri tu utkmicu zato sto je nas Savez odbio da pristane na tu utakmicu.

 Potpuno ispravno je nas Savez trazio od FIFE da ne odobri tu utakmicu. Medjutim, “provokacija za Mostarce” nije ni priblizna steta za drzavu BiH kao sto je priznavanje reprezentacije RS.  Pa zasto priznajemo RS reprezentaciju?! To je direktno podrivanje Reprezentacije BiH. To nije samo provokacija cijele BiH, to je udar na drzavnost BiH.

 Svijet nikada nece priznati reprezentaciju RS dok mi ne pristanemo na to, ali eto dozivjeli smo i to ponizenje, savez BiH je jednoglasno priznao reprezentaciju RS.

 Izgleda da bas nigdje u BiH nema nikakvkog otpora cetnistvu, dok ne nestanemo, i kao “Repka”, i kao drzava i kao narod.

 Tarik B.

5. HVALA AMERICKOJ DRZAVI MICHIGAN NA REZOLUCIJI O GENOCIDU U SREBRENICI

 Pise: Sven Rustempasic

 Sarajevo, 25.6.2013. – Poštovani branitelji Republike BiH!  Vec godinama pljušte brojni dokazi da zvanicna državna i politicka struktura Sjedinjenih Americkih Država podržava temeljnu presudjenu istinu, PRESUDU Svjetskog suda, vrhovnog pravnog organa UN u Den Haagu, od 26.2.2007., da su Vojska i MUP paradržavne tvorevine Republike srpske, pocinile agresiju, ratne zlocine i GENOCID protiv Republike BiH odnosno njenog bošnjackog naroda.  Taj stav služi na cast svim Amerikancima, a posebno Amerikancima iz bošnjackog naroda, koji su, ocigledno, pridonijeli da se takva pocast Republici Bosni i Hercegovini, njenim braniteljima, a narocito žrtvama ratnih zlocina i genocida, ucini na ovako visokom nivou!

 Pa ko onda, udarimo šakom o stol i pitajmo gromoglasno (!), vec 23 godine uporno i sistematski legalizira Republiku srpsku, ko joj i nakon Presude Svjetskog suda pere krvave ruke, ko je i nakon ovakvih velicanstvenih rezolucija poput rezolucije Države Michigan, amnestira od presudjenog zlocina genocida, ko joj korak-po-korak poklanja sve ¨papire¨, sve dokumente, sve atribute suverene države, oslobodjene od svih presuda i svake krivice – a Bošnjake sabija u neodržive getoizirane enklave, srednjorocno u mizernoj perspektivi prirepka Velike Srbije?!  To sve cine iskljucivo oni Bošnjaci – i niko drugi (jer drugi to ne mogu niti uciniti, sve i da hoce) – koji su pripadnici i lideri veleizdajnickih politickih stranaka u vlasti i ¨režimski uhljebljeni¨ bošnjacki intelektualci koji sa bilo svojom ¨akademski mudrom¨ šutnjom, bilo obmanjivanjem javnosti, suraduju u tom zlocinu u protekle 23 godine i danas, protiv svoje države, gradjana i naroda!  Evo (još jednog od mnogih) dokaza o zvanicnom

americkom pro-bosanskom, anti-cetnickom, anti-RS stavu još jedne, i to veoma velike i važne savezne države – Države Michigan (pored nekih drugih država koje su isto to vec ucinile).  Pogledajte taj kristalno jasan dokaz: “SENAT I ZASTUPNICKI DOM DRŽAVE MICHIGAN USVOJILI REZOLUCIJU ZA OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI”

KOMENTAR: Bezbrojne su ovakve intervencije svijeta u korist BiH, dragocjeni pokloni svijeta narodu BiH,  ali koje su BiH politicari sve redom upropastili i nastavili po starom, u pravcu sve vece legalizacije RS-a.

 Ovakve rezolucije bi imale ogromnu snagu ako bi bosnjacki politicari iz njih crpili moralno i svako drugo pravo da ne popustaju u daljem razbijanju Bosne i Hercegovine. Medjutim, oni samo zanemaruju ovakvu podrsku svijeta, a ako zatreba i otvoreno staju uz cetnike protiv intervencije svijeta. Ovdje se postavlja prirodno pitanje za one Bosnjake koji lobiraju za takve rezolucije:

 “Cemu dalje traziti sve nove poklone koji ce ostati neiskoristeni? Zar vam nije dosta sizifovog posla? Sta imas od doljevanje vode u bure koje propusta? Zar ne bi bilo korisnije boriti se protiv izdajnika koji ti buse to bure, namjerno razbijaju te skupocjene poklone iz svijeta?”

 I ja sam mislio da nam svijet moze pomoci sve do maja 1992, ali kada sam vidio da je Alija Izetbegovic odlaksom na pregovore sa Adzicem u Skopje upropastio ultimatum Amerike da se JNA povuce iz BiH do 1. maja 1992, kada je vec 6. flota bila u Jadranu, shvatio sam da je jedini front borbe za Bosnu i Hercegovinu, borba protiv posrbica koji su uoci rata vjesto postavljeni na vlast u BiH i nazalost jos uvijek cvrsto drze tu vlast.

 (M. B.)

 bosanski kongres

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari